Reklama

Reklama

La Fille du régiment

(TV film)
Francie, 2007, 127 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Sirotek Marie (Natalie Dessay), který je vychováván plukem francouzských vojáků v čele s otcovským Sulpicem (Alessandro Corbelli), se jednoho dne setká s bavorským mládencem Toniem (Juan Diego Flórez). Ten jí zachrání život a oba se do sebe bezhlavě zamilují. Tonio se stává francouzským vojákem a zdá se, že jejich sňatku nic nestojí v cestě. Znenadání se ale objevuje Markýza de Berkenfield (Felicity Palmer) a Marii jakožto svou neteř odvádí. Markýza má v plánu ji provdat za jednoho vévodu, aby jí zařídila skvělou budoucnost a titul… A jak to vše dopadne? Dostane se Marie nakonec k milovanému Toniovi? Kdo ve skutečnosti je Markýza?
Dcera pluku - La Fille du Regiment je dvouaktová komická opera Gaetana Donizettiho. Toto představení se hrálo v londýnské Covent Garden. Jedná se o výjimečnou inscenaci - opera se naposledy hrála za účinkování, v té době debutujícího, Luciana Pavarottiho. Tonio je mimořádně těžká pěvecká role a proto je třeba výjimečný tenor s výjimečnou technikou, aby ji zvládl. Když se tedy objevil peruánský tenorista Juan Diego Flórez, byla jen otázka času, kdy se tato opera znovu dostane na prkna, která znamenají svět… (naxicka)

(více)

Recenze (4)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dcera pluku (1840) patří k nejslavnějším komickým operám, její popularitu samozřejmě dokládá její pravidelné inscenování do dnešních dnů. Toto nastudování s Natalií Dessay patří mezi nejoblíbenější a bylo znovu vybráno i mezi reprezentativní díla archivu Met při počinu Nightly Met Opera Streams, který nahradil předčasně zkrácenou sezónu 2019/2020. Téma ženského primitivečka, jenž je vychováván členy pluku jako jejich benjamínek, je milý. Nechybí láska, vtip, zajímavé rozuzlení, Donizetti dbal na skvělé pěvecké party pro svou titulní hrdinku. Univerzálnost tohoto příběhu dokládá také celá řada filmových adaptací, přičemž mezi nejlepší patří ta s Anny Ondrou (1933) a Aglajou Schmid (1953). ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuju moderní a svěží inscenaci klasické opery. Má to nadhled, vtip, je neotřelá a přitom srozumitelná, je to dokonalé. Natalie Dessay a Juan Diego Flórez excelentní a stěží si dovedu představit ideálnější dvojici pro tuto operu. ()

naxicka 

všechny recenze uživatele

Co napsat k tomuto výjimečnému počinu? Kdyby byla možnost dát Dceři pluku miliardu hvězdiček, neváhala bych ani milisekundu! (Ale čas je relativní pojem, že:-) ). Dcera pluku je úžasné dvouaktové komické operní dílko, které mi vždy spolehlivě vžene slzy smíchu do slzných kanálků. A není to jen díky nádherné a do bezvědomí promyšlené hudbě, které by jen jediný přesun noty nemilosrdně ublížil. Je to dáno především hlavními aktéry, kteří jsou naprosto strhující. Jen povězte, kdy naposledy jste viděli operní pěvce, kteří jako by své postavě doslova charakterově z oka vypadli, uměli hrát s výrazem a emocemi a ještě k tomu v neposlední řadě podali takový pěvecký výkon, před kterým se můžu jen němě plazit po podlaze? Ano, Natalie Dessay, Juan Diego Flórez, Felicity Palmer, Alessandro Corbelli, to jsou ta jména. Natalie Dessay je fenomenální francouzská operní diva, která má naprosto brilantní techniku, křišťálově čisté výšky a koloratury a především je schopna dynamiky a výrazu! Takovýchto zpěvaček dnes mnoho není. Když ale mluvím o nedostatkovém zboží, dostávám se přímo k postavě Tonia a k jeho představiteli, Juanu Diegu Flórezovi. Byly doby, kdy opernímu nebi vládli 3 tenoři - Pavarotti, Domingo a Careras. Dnes v takovém měřítku můžeme mluvit o dvou - Rolando Villazon a právě Juan Diego Flórez. Flórez má svůj talent přímo od Boha a umí ho náležitě využít. Před jeho výškami klekne nejeden zpěvák a kritik, a jeho lehkost a nenucenost projevu je nenapodobitelná. S jakou lehkostí vystřihne 9 tříčárkovaných C ve slavné árii Ah, mes amis!, je neuvěřitelné! Ano, paní Drápelová měla jisté výhrady k jeho hereckým schopnostem, ale je vidět, že absolutně nepochopila Toniovu postavu a celou operu. Je jasné, že v naivním dílku s předem daným dějem nejde očekávat dramatičnost postav. Juan Diego je přesně takový Tonio, jaký po něm opera vyžaduje. A kdybyste ho viděli jako vévodu Mantovského... Ale to už je jiná historie:-). Felicity Palmer jako Markýza de Berkenfield skvělě doplňuje hlavní duo jak svým skvělým zpěvem, tak herectvím. V tomto jí skvělě sekunduje Alessandro Corbelli, jakožto taťkovský Sulpice. Nesmím ovšem zapomenout i na nepěvecké role. V čestné roli vévodkyně de Crackentorp se představila britská herečka Dawn French, která svým komediálním talentem přispěla svou troškou do mlýna této dokonalé inscenace. Musím pochválit sbor i orchestr, protože i když v cizině je takováto úroveň běžná, u nás se toto stává bohužel jen zřídka. K taktovce si stoupl Bruno Campanella a geniálně to celé režijně zkomponoval Laurent Pelly. Bravissimo!! ()

Vitjasrk 

všechny recenze uživatele

Naxicka to vlastně řekla všechno za mě:-) Dessay + Floréz nemají chybu:-) Krááááásný zážitek a doufám, že je jednou uvidím naživo. ()

Reklama

Reklama