Reklama

Reklama

Spitfire - Zrod legendy

(TV film)
  • Česko Příběh Spitfiru (více)
Velká Británie, 2006, 45 min

Obsahy(1)

Letadlo, které se za 2. světové války stalo symbolem odporu a vůle po vítězství.  11. června 1937 zemřel ve věku dvaačtyřiceti let britský letecký konstruktér Reginald Mitchell. Mimořádně nadaný technik, který v roce 1934 překvapil ministerstvo letectví slibným prototypem stíhačky: jednoplošník s celokovovým skořepinovým trupem z lehkých slitin, osm kulometů, motor Rolls Royce, rychlost 540 kilometrů za hodinu. V roce 1936 tento stíhací letoun, který Velká Británie nutně potřebovala, aby mohla čelit moderně vyzbrojené Luftwaffe, poprvé vzlétl. Dostal jméno Spitfire a RAF si objednala hned 340 kusů. Mitchell se ale doby největší slávy svého letadla nedožil. Spitfire, jehož si britští stíhací piloti nemohli vynachválit, se stal symbolem britského vzdušného vítězství ve 2. světové válce. V nejrůznějších, stále zdokonalovaných verzích bylo vyrobeno 22 500 letounů. Ve službách RAF létaly Spitfiry až do roku 1954. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

anatheman 

všechny recenze uživatele

Slabší 4*. Na 45 minut relativně obsáhlý dokument o slavném letadle, k němuž máme úzký vztah i my. Je zde krátce představen vznik stroje a jeho hlavní varianty. Důraz je také kladen na bojové užití Spitfiru, které je podpořeno výpověďmi pilotů. Jako klad považuji, že byli pozváni i letci němečtí, kteří ve svých BF-109 a FW-190 bojovali proti britským stíhačkám. Díky tomu se také dočkáme celkem objektivního porovnání strojů. Jediné co mi trochu vadilo, je již ve zdejších komentářích zmíněné nadužívání záběrů z poválečných filmů. Sice to jsou většinou adekvátní ilustrace, ale je jich zkrátka moc. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Jak píše mi-ib, je to chvalozpěv na Spitfire, ale bylo to velmi kvalitní stíhací letadlo a při válce hrálo velkou roli. Líbilo se mi, že byla zmíněné letadla protistrany (jednotlivé typy Messerschmittů), tak i další letoun v britských službách. ()

Reklama

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Trochu se dokument utrhává do chvalospěvu na Spitfire, ale přesto snad krom opakujících se záběrů pravděpodobně z filmu Bitva o Británii mu nelze nic vytknout. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama