Reklama

Reklama

Lekce běloruštiny

  • Polsko Lekcja białoruskiego (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Roku 1990 vyhlásilo Bělorusko svrchovanost a rok nato, po rozpadu SSSR, i svou plnou samostatnost. Na počátku tohoto období vzniklo v Minsku národní elitní lyceum. Rok 1995, kdy k moci nastupuje Alexandr Lukašenko, znamenal konec svobody a demokracie v Bělorusku a také začátek těžkých časů lycea. V roce 2003 byla tato oáza svobody a pěstování běloruského jazyka zakázána. Studenti ani pedagogové se ale nevzdávali a ve výuce i v šíření svobodomyslných názorů pokračovali v ilegalitě. Navíc se začínali stále silněji bouřit. Dokument je neobyčejně dynamickým popisem tíživé situace v současném Bělorusku skrze pohled na nejmladší generaci studentů školy. Ti vstupují do předvolební prezidentské kampaně v roce 2006 s nadějí, že nové volby jistě pomohou zlepšit jak politickou, tak sociální úroveň. Režisér Mirosław Dembiński kombinuje rozhovory s mladými lidmi se sugestivními záběry z průběhu volební kampaně a materiál navíc protkává protestsongy. Film je nejen strhující výpovědí o situaci v totalitním státě, ale i důkazem toho, že mladí lidé mají sílu ovlivnit své životní podmínky a protestovat proti ubíjející totalitě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

V Bělorusku jsem byl na kajacích a předloni běžet minský půlmaraton, proto jsem byl na dokument velmi zvědavý. Narazil jsem zde na samé milé usměvavé obyvatelé. Nesvoboda je zde špatná, platy nízké. Ale jestli mají někteří obyvatelé vykroucené krky na západ s bohem peněz a růstu HDP jak naznačuje dokument, stane se v Bělorusku co v západních zemích genocida vlastního obyvatelstva. Klesne porodnost a země bude doplňována africkým a arabským obyvatelstvem. Na rozdíl od západních důchodcovských měst je Minsk vzkvétající město plné mladých lidí. Kamarádka z Minsku mi říkala, že každý čtvrtý Bělorus zahynul z rukou německých okupantů v druhé světové válce a nevšiml jsem si zde nějakou lásku k Němcům slušně řečeno. Jestli něco umí Evropané a Američané dobře, tak to je rozhasit někde společnost do ještě horšího stavu či občanské války (Libie apod.) ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Věřím, že dokument může být zajímavý pro diváky, kteří mají vazby na Bělorusko. Pro nás ostatní je to pouze další z nepřeberné řady politických dokumentů... ()

Sirion 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z nejlepších dokumentů, které jsem kdy viděl. O to víc, že jsem sledoval reálné záběry svých vrstevníků, kteří mají menší štěstí než já a za projevy svobody jsou mláceni. Když tak přemýšlím, jsem vlastně za ty naše kreatury docela rád... ()

Reklama

Reklama