Reklama

Reklama

Před miliony let vytvořily nadpřirozené bytosti zvané Strážci intergalaktickou policii Green Lantern, která chránila jednotlivé sektory vesmíru. Jeden ze Strážců Abin Sur byl po boji s nepřítelem vážně zraněn. Když jeho kapsle unikla na Zemi, pověřil svůj prsten - zdroj nadpřirozených schopností, aby našel jeho vhodného nástupce. Prsten na Zemi objeví mladého zkušebního pilota Hala Jordana, který má velkou dávku sebevědomí, neposlušnosti a lehkomyslnosti. Jeho zdánlivě bezstarostnou mysl ale trápí vzpomínka na smrt otce, který zahynul při jednom zkušebním letu. Když prsten přivede Hala k Strážci, vysvětlí mu, co znamená stát se Green Lanternem. Odešle ho na domovskou planetu OA, kde se začíná seznamovat s podstatou svého poslání. Vůdce Strážců ale mladíkovi nevěří a po jednom z cvičných bojů o sobě začne pochybovat i sám Hal. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 029)

Hild 

všechny recenze uživatele

Co to jako bylo? To si někdo myslel, že efekty stačí? Efekty sice dobré, ale ten film je i přesto hrozná nuda, na tomhle filmu mě nezaujalo asi nic. Scénář naprosto o ničem. Ale co mě úplně nejvíce štvalo, bylo to chování postav. Hlavní postava je úplně pitomě napsaná a vlastně ne jen ona, přišlo mi, že v tom filmu snad není nikdo normální. Film působí celý strašně trapně, dialogy jakoby někdo psal patnáct minut. Herci průměrní. Strašná ztráta času, tu druhou hvězdu přidávám asi jen z lítosti a za snahu, ta jistá snaha tam přece jen jde cítit. ()

tron 

všechny recenze uživatele

S Green Lanternom som sa v komikse stretol zatiaľ len párkrát (v origine Tajomstvo pôvodu alebo vo vedľajšej úlohe v JLS: Svoboda a spravedlnost) a hoci som si myslel, že to bude čistá chujovina, nakoniec ma to prekvapivo bavilo. Jasné, je to WTF, ale zručne spracované a to hlavne vďaka sympatickej, kvalitne psychologicky prepracovanej postave špičkového, ale až príliš riskujúceho (všetko) pilota stíhačky. Film je... presne taký blbý, aký som čakal. Nedá sa brať vážne. Nie každý komiksový film musí byť Temný rytier. Treba robiť aj sranda-komiksy. Ale toto bolo na mňa moc. Hoci ide o origin, ktorý by teoreticky mal aj veci neznalému divákovi predstaviť komplikovanú postavu, opak je pravdou. Je toho (všetkého) na netrénovaného diváka strašne veľa. Lampáše, sektory, planéta OA, strážcovia, žltá farba... Scenár je natoľko šialený, že mnohé veci na prvý raz nepochytáte (prsteň musíte občas dobiť - prostredníctvom zeleného lampáša -, aby fungoval, prípadne ak prsteň nejakým spôsobom ľubovoľnému Lanternovi ukradnete, ešte to neznamená, že sa sám stanete Lanternom). Našťastie, len čo hrdina začne používať prsteň, začnú sa diať veci. V jednej scéne sa pokazí helikoptéra a začne sa rútiť do masy ľudí. Green Lantern ju vďaka prsteňu premení na závodné auto (!) a na zem zhmotní pretekársku dráhu. Helikoptéra, teraz už vlastne auto, tým pádom nedopadne na ľudí, ale na pretekársku dráhu a nikomu sa nič nestane. To nevymyslíš, to je život. Prípadne Parallax zaútočí na ženu. Blíži sa k nej, no v poslednej chvíli sa pred ňu postaví Green Lantern, zhmotní gigantický guľomet a začne to do Parallaxa páliť - ako kedysi T-800 rotačákom do rady policajných áut -, a medzitým žena bezpečne utečie. Podobných zábavných TOTÁLNYCH STUPIDÍT je snímka plná. Vďaka aspoň za ne, pretože ako "seriózny" komiks to brať rozhodne nemožno. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Zelený mužík nemá trable nebrat se vážně, takže to, co ho v důsledku zabíjí, je spíše režijní a dramaturgická nerozhodnost. V jedné scéně je obsažený celý problém Lanterna: Hal přilétá za svou vyvolenou v převleku trochu si po supermanovsku zatokat. Následuje velmi dobrá parodie podobných "superhero" kýčů, které jsem se s chutí zasmál. Jenže v další scéně nacházíme naprosto totožnou, tentokrát smrtelně vážně natočenou kýčařinu, která se tváří, jako by scéna před tím vůbec neexistovala. A takhle to je pořád, Campbell chvíli mrká na diváka, ale vzápětí mu naservíruje neředěnou tupost a naivitu. Celý film má podobnou strukturu jako Thor, ale zatímco ten "nahoře" působil vážně a "dole" lehce, Green Lantern vyhlíží v obou rovinách jako debilní a bezpohlavní retuš. Přitom jeho potenciál je neoddiskutovatelný - jenže z hrdiny, který může ze své fantazie zhmotnit cokoli, udělali tvůrci debílka s fantazií Toma Cruise v Top Gun. Ani se nedivím, že Warneři trvají na druhém díle. Takováhle spálená šance bolí, obzvlášť v době, kdy to komiksákům jde. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Absolutní zelené WTF a zklamání roku. Green Lantern netuší, čím chce být a ve výsledku selhává ve všech směrech. Nefunguje jako epická velkolepá podívaná, protože triky jsou občas těžce mizerné, a většina akce se odehrává na zemi, kde se jedná spíš o takové šolíchání. Nefunguje jako staromódní naivní oldschool, na to je příliš sebeironický, zároveˇale to sebeironizování nedělá dobře a je spíše nechtěně směšným. Nefunguje jako mytologické fantasy, na to je scénář příliš děravý, nelogický a splácaný a nefunguje to nakonec ani jako film, protože je to nekonzistentní. Herci se buďto nudí, nebo žalostně přehrávají (Saarsgaard) a za řeč tak stojí v podstatě jen občas mile epická hudba, solidní prolog a výstřih Blake Lively. Za ten je ale blbost platit, když si na netu můžete stáhnout nahé fotky zadarmo... ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Parafrází slavného Pratchettova výroku „v každé tlusté dívce je hubená dívka a spousta čokolády“ bych řekl, že i ten nejrozporuplnější film skrývá nějakou pravdu či lekci ze života. Třeba Green Lantern udílí přese všechnu svou průměrnost jednu velice užitečnou lekci všem scénáristům: můžete si vytvořit obřího lovecraftovského démona (Parallax), se kterým film operuje v první polovině, stejně vám ale ve druhé půli nezbude než nasadit i jednoho ryze lidského záporáka (vědec Hector Hammond), protože se samotným démonem prostě nevystačíte. Tvůrci Thora, který se stejně jako Green Lanthern nezdál pro filmové plátno moc vhodný, také věnovali pár minut Frost Giantům a Destroyerovi, ale ve výsledku koncentrovali veškerou energii na vytvoření záporáka v lidském Lokim a slavného protivníka Thora, mořského hada Jörmungandra, raději úplně vynechali. Ačkoliv by s tím kritici antropocentrismu asi nesouhlasili, filmovým tvůrcům zkrátka nezbývá než padoucha co nejvíce polidštit, nebo jej alespoň co nejvíce vztáhnout k člověku. Proto Lovecraft neustále zdůrazňoval, že jeho obrovské nestvůry jsou vlastně nepopsatelné či nevyslovitelné, a Ridley Scott v prvním Vetřelci zbudoval s designéry na neznámé planetě havarované kosmické plavidlo doslova mimozemských rozměrů, ale posádku nakonec konfrontoval s poměrně malými vetřelci, a tvůrci ostatních pokračování už si s nějakým vetřelčími základnami nebo planetami nedělali vůbec hlavu. Jak zobrazit skutečně obří monstrum a nemuset si vedle něj vymýšlet ještě lidské záporáky, to je hádanka, která se zatím žádnému umělci vyřešit nepodařila. Velký monstra fungují spíše v imaginativní rovině a Parallax z Green Lantherna, který musí nakonec ve druhé půli vyklidit pole pro Hectora Hammonda, je toho dobrým důkazem. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (60)

  • Scenáristé brali inspiraci z "Green Lantern" komiksů "Emerald Dawn" (ten vypráví jak byl Hala Jordana přijat do Green Lantern Corps a stal se jejich nejsilnějším členem) a "Secret Origin" (moderní převyprávění prvních dnů Jordana jako Green Lanterna), stejně jako z práce Dennise O'Neila, Neala Adamse a Davea Gibbonse. (Caszidy)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Batman vs. Tučňák?

Batman vs. Tučňák?

31.05.2018

Green Lantern měl v roce 2011 nastartovat filmový vesmír od DC, jenž se bohužel nikdy nezhmotnil. Dalším pokusem byl Muž z oceli z roku 2013, na kterého navázaly už čtyři filmy - velkolepá Liga… (více)

Kdo napíše Green Lanterna?

Kdo napíše Green Lanterna?

16.01.2017

Dva roky před Mužem z oceli měl filmový vesmír od DC nakopnout Green Lantern. Sci-fi o pilotovi, z něhož se stane galaktický polda, ale pohořela a málem zabila kariéru Ryana Reynoldse (Deadpool).… (více)

Co chystá režisér Notting Hillu?

Co chystá režisér Notting Hillu?

28.10.2015

Roger Michell se v posledních letech blýsknul třeba Venuší nebo Hezkým vstáváním, jeho nejznámějším filmem ale navždy bude Notting Hill. Komedie s drobným sociálním přesahem je nevyčerpatelným… (více)

Reklama

Reklama