Reklama

Reklama

Experiment s lidským chováním

(TV film)
  • Česko Lidské chování: Experimenty (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Proč čtyři mladí lidé sledovali, jak umírá jejich kamarád, když mohli zasáhnout a zachránit ho? Co nutí obyčejné lidi dopouštět se zneužívání, k jakému došlo například v Abú Ghraíbu? Film hledá odpovědi na tyto současné otázky zkoumáním tří dřívějších sociálně-psychologických experimentů: Milgramova experimentu (který šokoval svět zjištěním, že většina lidí byla ochotná zabít jiného člověka, jestliže zodpovědnost nesla „autorita“); slavný experiment o rozšíření zodpovědnosti, jenž zkoumal, proč 38 lidí, kteří sledovali brutální vraždu v New Yorku, nezasáhlo; experiment ve věznici Stanford (který ukázal, jak vězeňský svět může změnit slušného, morálního člověka v brutálního, sadistického dozorce). (ČSFD)

(více)

Recenze (10)

Eodeon 

všechny recenze uživatele

většina prostoru filmu se týká Rimbardova experimentu, Milgramova experimentu a zvěrstev z Abú Ghrajbu, tedy víceméně známých afér. proto bych rád zdůraznil, čemu se dokument Lidské chování věnuje mimo to, a co v něm mi připadne přinejmenším srovnatelně důležité a zajímavé. je to efekt přihlížejícího a zneužití postavení ke zlovolnému trýznění lidí, a to bez vyprovokování! především ten bystander efekt byl v tomto filmu představen způsobem, ze kterého mě mrazilo. připojuji vlastní shrnutí hlavních témat diskuze s vlastními stanovisky, zkopírované a upravené z novinky na webu: debata se pohybovala především v rovině etické, mnoho postřehů směřovalo k badatelské užitečnosti socio-psychologických experimentů na lidech, byla zpochybněna i vědeckost oboru psychologie. s tím souvisí důležité upozornění, které padlo hned na začátku: experimenty jsou založeny na klamání pokusných osob, často se zcela obejdou bez informovaného souhlasu. i přes maximální snahu o vyvolání dojmu autenticity situace se nejedná o realitu, napadán bývá i postup při výběru testovacího vzorku osob. to přináší pochyby, jakou míru relevance mají získané výsledky. zároveň, i když jsou podmínky simulované, zkoumaní jedinci se skutečně vystavují stresu a utrpení. proto je z etického hlediska nepřípustné takové experimenty provádět. klíčovou se ukázala otázka, zda socio-psychologické experimenty opravdu pomáhají zaznamenané jednání pochopit, nebo jen nastiňují, co už dávno víme z historie; například z krutostí páchaných nacisty. později přišla řeč i na pozitiva – o prokazatelně kladném dopadu experimentů na lidi, kteří si danou zkušeností prošli. jejich morální integrita se poznáním sebe sama utužila, jev se označuje jako tzv. post-traumatické zrání. zmíněný silný dopad mají experimenty ovšem jen na přímé účastníky. ti, které ovlivňuje poznání zprostředkované z výsledků pokusů, nevykazují pochopitelně srovnatelně silnou reakci, vpodstatě naprosto zanedbatelnou. řečené se probíralo především na pokusech ve vězeňském prostředí. vězňům zůstává svoboda rozhodování, jak se situací naloží, podvolení se je otázkou vůle. mnohem znepokojivější důsledky má tento jev u věznitelů – v upřímné snaze zodpovědně dostát zadané úloze páchají zlo. výsledné zjištění, že se v podobné situaci může zvrhnout v bezcitný stroj kdokoli z nás, veřejnost přijímá s obtížemi a nedůvěrou. přirozeně předpokládáme, že člověk je z podstaty dobrý, a proto se v krizové situaci zachová správně a čestně. jenomže ve skutečnosti se hrdinové vyskytují jen vzácně. mimo jiné proto jsou to hrdinové. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Viac, ako len o Stanfordskom experimente, o ktorom tiež existuje samostatný dokument: "Quiet Rage: The Stanford Prison Experiment". Ľudské správanie je fascinujúce. Je neuveriteľné, ako sa dokážeme nechať ovplyvniť napriek tomu, že vieme, že páchame niečo zlé. Škoda len, že sa pri podaktorých prípadoch nešlo viac do hĺbky, ale inak solídna vec .. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Ocitnutí lidí v neobvyklých situací a zaměření dokumentu na jejich chování v různých experimentech. Těžko říct jak by se člověk sám zachoval, ale kdo něco podobného nezažije nepochopí. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pozrel som, niečo nové som sa dozvedel, niečo čo som už vedel som si len hlbšie uvedomil, ale čo s tým, to už tu nejak chýba. Mám podobný problém na jednej stránke na sociálnej sieti, že tam mám mnoho členov, no ľudia sa správajú dosť stádovito a neviem veľmi čo s tým, aby sa viac zapájali pri dobrých veciach, keď to tak cítia, no nekonajú. Známy mi poradil, že vytvoriť tradíciu, vyvolať u ľudí pocit dôležitosti u danej veci a že sú to oni, čo by to mali šíriť, lebo ľudia občas šíria aj nezmysly sami od seba, no k tomu je potrebná kreativita a akokoľvek sa snažiť manipulovať s ľuďmi hoci aj podľa mňa v dobrom mi príde zvláštne, možno trocha zlé, ale vlastne neviem, zvláštne je správne vyjadrenie a proste ani toto, čo píšem nielen odpovede na to, čo ďalej, aby sa veci podarili som v tomto dokumente nenašiel. Každopádne, keby si ho pozreli ľudia a niečo si z neho vzali a pamätali naň, možno by sme žili v lepšej spoločnosti. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Všetci sme len bezduché sumbisívne foxteriéry poslúchajúce svojho pána na povel. Všetci sa zriekame zodpovednosti, pretože čo ak dačo dojebem a bude na mňa? Kto nič nerobí predsa nič nepokazí a preto si zaslúži odmenu. Takže čo okrem peňazí láme charaktery? Všetko! Takže i zo študovaných psychológov sa pri vidine behaviorálneho objavu stávajú voyeristický sadisti ktorý si na špinavú prácu najmú niekoľko životných trosiek. Kto iný sa predsa dobrovoľne prihlási na niekoľkodňový experiment akéhokoľvek zamerania? Socky, nezamestnaný, houmlesáci a podobný pokémoni smrdiaci grošom. A so strachom, že pri nezdarnom výsledku nedostanem ani peso vpálim do podobne životom skúšanej smažky smrteľných 500 voltov či ho umlátim obuškom. Pretože obaja sme síce rovnaké nuly, ale niekto kto mi zaplatí so mňa spravil šéfa. Asi vo mne videl môj "potenciál". ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Dokument je docela dobrý, ale s tím tématem si mohli pohrát tvůrci rozhodně víc. Vlastně tu ukáží maximálně tři příklady z "lidského chování" a skončí. Spíše to bylo o jednotlivých experimentech než o lidském chování. Je to sice podle názvu filmu, ale čekal jsem víc. ()

cogi 

všechny recenze uživatele

Až moc natěšená jsem zmáčkla tlačítko play na mém přehrávači. Podle mého názoru velice zajímavé téma bylo slabě zpracováno .. bych čekala, že se půjde víc do hloubky, víc příkladů,... jednoduše kdyby zpracování bylo propracovanější, pět hvězdiček by dokument určitě dostal ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

super, bavilo mě to i když jsem se nic moc nedozvěděl - autentická obrazová dokumentace je přecijen něco jiného než o tom jen číst. Pět hvězdiček to ale nedostane, protože si myslím, že chyběla jedna zásadní věc --- jak se proti tomu bránit a co je to za lidi, kteří těmto nástrahám nepodlehnou (přestože jich je málo, je známo, že existují v množství nezanedbatelném). Jsou to nonkonformní lidé a samorosti, kteří mají "problémy s autoritou"? Jsou to lidé vzdělaní, kteří o těchto aspektech stádovosti a těchto experimentech četli a proto, když se do podobné situace dostanou, tak je to "trkne" a zachovají se jinak? 87% ()

Reklama

Reklama