Reklama

Reklama

Dvounohý kůň

(festivalový název)

Obsahy(1)

Podobně jako předchozí filmy Samiry Makhmalbafové je i její nový snímek zasazen do civilního realistického prostředí, ale příběh samotný je promyšlená metafora. Děj se odehrává v Afghánistánu, kde je zdravý, ale chudobný chlapec najat, aby každý den nosil na zádech do školy stejně starého kluka, který nemůže chodit. Mezi postiženým a zdravým chlapcem se vyvine vztah dominance a submisivity, přičemž vládu získává „jezdec“, který se svým „nosičem“ nakládá jako s tažným zvířetem. Kontroverzní, takřka kafkovský příběh o dětské umanutosti a zneužívání druhých graduje až do provokující absurdity. Polohy nadřazenosti a poddanosti umocňuje také kamera, která často zabírá děj z nadhledu či podhledu. (Febiofest)

(více)

Recenze (5)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Niekedy ťažko straviteľný, drsný, ale hlavne mentalózny film! A taký taneček, aký obaja chlapci zavalili, tak to sa len tak ľahko nevidí.... ()

rudess 

všechny recenze uživatele

zlé, zlé a ešte raz zlé... a pritom to mohlo byť fakt veľmi dobré umelecké dielo, keby sa možno pouvažovalo na tým, ktoré zábery povyhadzovať a čo viac zdôrazniť, pretože ono tam bolo cítiť tie spodné vody toho, o čom to malo byť, ale takto postavené ma to iba znechucovalo a miestami som sa musel v dramatických scénach - pardon za výraz - smiať... ()

Reklama

touchmud 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní a v určitých ohledech silný film. Samotný příběh je velmi jednoduchý. Jeden chlapec je najat aby za dolar na den nosil na zádech do školy kluka, který nemůže chodit, přišel o nohy. Ten najatý chlapec, který je zřejmě retardovaný, tak svému novému pánovi slouží nejen jako dopravní prostředek, ale i jako objekt se kterým si může dělat co chce, ponižovat a využívat. Jejich vzájemný vztah je podivný mix přátelství a podrobení, pokud se to tak dá nazvat. Díky realistickému prostředí zablácené afgánské vesničky a expresivního projevu "koníka" je to podívaná mnohdy velmi depresivní a absurdní. ()

Randy_Marsh 

všechny recenze uživatele

Nevím, je to už několik let co jsem film viděl na Febiofestu, ale dojem že šlo o jeden z nejodpornějších filmů (možná úplně nejodpornější), co jsem kdy viděl, zůstává. Rozhodně bych netvrdil, že šlo o špatný film, špatný film je pro mě prázdný film. Tenhle byl plný dětské krutosti, víc jsem z něj zpracovat nedokázal. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Napad a klicove sceny jsou vynikajici, ovsem souhlasim, ze v jistych okamzicich je film prilis zdlouhavy a zacina spise iritovat. Chtelo by to prostrihat na max. 60-70 minut., pak by nebylo co resit. ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama