Reklama

Reklama

Ach, ty vraždy!

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 4
Česko, (2010–2012), 10 h 59 min (Minutáž: 87–100 min)

Režie:

Zdeněk Zelenka

Scénář:

Zdeněk Zelenka

Hrají:

Jiřina Bohdalová, Václav Jílek, František Němec, Filip Blažek, Jiří Schmitzer, Josef Dvořák, Jan Hrušínský, Viktor Preiss, Petr Kostka, Martin Kraus (více)
(další profese)

Epizody(7)

Doktorka Kalendová, advokátka v důchodu, často pomáhá svému vnukovi Kamilovi, nepříliš šikovnému policistovi, řešit vraždy. Nebojí se vyšetřovat v přestrojení, v čemž jí pomáhá i to, že je ochotnicí a má spoustu kostýmů. (Česká televize)

Videa (6)

TV spot 4

Recenze (133)

Henry Morgan 

všechny recenze uživatele

DÍL 1: Je to možná slečna Marplová po česku a ačkoliv Bohdalovou nemám rád a obvykle málokterá česká detektivka stojí za dokoukání, tak tohle jsem dokoukal, bavil jsem se u toho. Myslím, že to Zelenka zvlád skvěle. Bylo to provedené velmi přesvědčivě, zábavně a přitom i s přesnou dávkou dramatičnosti a emocí. Líbilo se mi to, i když se záhadný vrah odkryl podivně náhle. DÍL 2: Školní prostředí, tajné poslání a mnoho dalšího zábavného. Je to poutavé a divácky zajímavé. Druhý díl nekulhá za prvním a v kvalitě ho skoro předčí. Ať si kdo chce co chce říká, je to dobré a zábavné, i přes to, že narozdíl od prvého dílu vrah byl znám, ale paradoxní bylo rozřešení. DÍL 3: Luxusní atmosféra sanatoria jako v detektivkách ze staré anglie. Bohdalová opět excelovala, ale role vražedkyně byla famozní a perfektně vymyšlená a psychologicky zvládnutá. Mladá psychopatka pozvedla ponurost atmosféry o velký kus. Vynikající díl. I kamera, barva, režie...všechno hrálo na stranu napětí, které zcela dokonale vygradovalo na samém konci i díky hudbě. Zatím zcela nepochybně úroveň graduje nebo eskaluje, chcete-li! DÍL 4: Tenhle díl byl bohužel slabší. 2-3 hvězdy. Nic moc. Herecky to samozřejmě bylo v pohodě, akorát by to mělo více stavět na ději a příběhu. V tomhle dílu bylo oboje ošizené a strohé. Jasně, že není každý den posvícení, ale když je to jen pětidílné, tak se mohli trochu zasnažit. Jsem zvědav na poslední díl. DÍL 5: Tak po tomhle díle musím uznat, že se celý pětidílný cyklus hodně povedl. Úžasná inspirace asi uchvátila tvůrce a poslední díl okořenili naprosto podivným, ujetým a invenčním vrahem, který nejen že byl naprosto mimo, ale i řemeslně zručný :D ! Skutečně krásná tečka za celým seriálem. Ono totiž když zazdíte někoho zaživa, tak tomu dodáte punc zvrhlosti. Počítám, že budou další díly a mohli by dál přitvrdit. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na rozdíl od jiných zastávám názor, že český pokus o slečnu Marplovou se vydařil a na světlo světa se proklubala zdařilá česká detektivka nadaná slušnou invencí scénáře, dobrou dramaturgií Hustolesové a zasvěceným odborným poradenstvím plukovníka Komorouse. O polistopadovém Česku to vypovídá mnohé stejně jako o košatém herectví Jiřiny Bohdalové. Za vyzvednutí stojí i František Němec jako noblesní šéf kriminální policie. Jednotlivé díly jsou i fabulačně, i dialogicky dobře ztvárněny a celkově s úspěchem balancují mezi příběhovým a epizodickým seriálem. Dílčí kolísání nepřesahují únosnou mez. Jak se říká, i mistr tesař se někdy utne. Tentokrát ale šťastně a vydařeně. ()

Reklama

MELODY 

všechny recenze uživatele

Marný scénář se jen zřídkakdy podaří "nahnat" jinými kvalitami. V tomto případě se to nepovedlo- jiné kvality nejsou. Scénář nalevačku, herci přehrávají, seč mohou, celé je to na pytel. Paní Bohdalová je NĚJAKÁ herečka a v jednotlivých záběrech jí není co vyčíst, přesto ale "nevystřihla figuru", jinými slovy postava v jejím podání není ani zajímavá, ani uvěřitelná. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je-li kriminalista vyšetřující vraždy myšlení neschopný, tak by měl mít babičku, která si zpestřuje důchod objasňováním případů. Poručík Kamil Kalenda takový samozřejmě je a jeho judrbabka je pro něj jistě větší štěstí, než pro mne, který se na to rozhodl dívat. Od útlého dětství totiž nesnáším duchodkyně, které mají geniální nápady a instinktivně vedou vyšetřování směrem, který by profíka pouze upřímně rozesmál. A této paní bych její předchozí právnickou kariéru nevěřil ani kdyby mi ukázala červený diplom, na který celý týden poctivě dřela na plzeňských právech. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Tento cyklus byl záměrně natáčen s určitou dávkou nadsázky a já tak k němu taky přistupoval. Během sledování jsem se pak nedivil, proč se určité postavy chovali tak jak se chovali a proč se něco událo tak jak se událo. Kdo nadsázku a ironii nepochopil, škoda mluvit. Ale i v záhlaví je možné se dočíst, že se jedná o krimi komedii a ne o drama podle skutečné události. Ale i mně pár věcí lezlo na nervy, především odhalení pachatele hned na začátku, myslím že čeští diváci jako věrní kriminálkaři (v televizi v podstatě nic jiného není) by unesli větší zátěž na mozek a odhalení pachatele až na konci (jako např. v Poirotovi nebo Marplové) by bylo daleko atraktivnější a záživnější. Ono se to ale lehce řekne, ale napsat něco alespoň vzdáleně příbuzného s genialitou závěrečného rozuzlení v podání Agathy Christie, je věc druhá. A Zdeněk Zelenka a většina dalších na to prostě nemá, proto zvolil snadnější a bohužel méně napínavou cestu. V tom případě měl ale také zvolit kratší a únosnější stopáž, což by jen prospělo. A ještě musím napsat, že mě vytáčela ta přemíra telefonování a focení atd. Obzvlášť ve 4. epizodě jsem měl dojem, že hlavní roli měl mobil:-) Z hlediska filmařského je to natočené bezchybně, kamera, střih, zvuk, hudba - bez námitek a z hlediska televizního nadstandard. Herecký ansábl našich předních herců v čele s královnou je úctyhodný a hezky se na to dívá. Však kdy pak si takový Kostka, Němec, Štěpnička i samotná Bohdalová zahráli v pěti celovečerních filmech? Dále si na své přišli Viktor Preiss, Josef Dvořák, Jiří Plachý ad. Samozřejmě k dokonalosti tomu chybí dost, chtělo by to větší spád, vychytanější scénář, méně křečovitosti atd. Ale která z našich televizí dokáže vytvořit něco takového? Já oceňuji nápad a energii s jakou se tento cyklus vytvořil a další 2 díly se tvoří. Jak se lze dočíst i většina diváků dala raději přednost této neobjevné starofilmařině před objevenými a posléze zase zapomenutými zjevy v talentových estrádách. Objektivně bych hodnotil třemi *, ale za Jiřinku 1 přidávám. Za nejvíce povedené díly považuji Hřích profesora Sodomky a Vraždu poštovní doručovatelky. ()

Galerie (223)

Zajímavosti (27)

  • V epizodě „Smrt lobisty“ se bezpečnostní agentura jmenuje Burget a. s. V knize „Ach, ty vraždy 2“ napsané Zdeňkem Zelenkou a Petrem Zikmundem se jméno Felix Burget objevuje jako jméno jednoho z mrtvých důležitých politiků. (vyfuk)
  • Babička (Jiřina Bohdalová) čte knihu „Gangsteři z Východu - nové cesty zločinu“ od Jürgena Rotha. (sator)
  • Filmové sanatorium se nachází na adrese Hlavní 154, Horní Bezděkov. V objektu se nachází penzion. (sator)

Reklama

Reklama