Reklama

Reklama

Ach, ty vraždy!

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 1
Česko, (2010–2012), 10 h 59 min (Minutáž: 87–100 min)

Režie:

Zdeněk Zelenka

Scénář:

Zdeněk Zelenka

Hrají:

Jiřina Bohdalová, Václav Jílek, František Němec, Filip Blažek, Jiří Schmitzer, Josef Dvořák, Jan Hrušínský, Viktor Preiss, Petr Kostka, Martin Kraus (více)
(další profese)

Epizody(7)

Doktorka Kalendová, advokátka v důchodu, často pomáhá svému vnukovi Kamilovi, nepříliš šikovnému policistovi, řešit vraždy. Nebojí se vyšetřovat v přestrojení, v čemž jí pomáhá i to, že je ochotnicí a má spoustu kostýmů. (Česká televize)

Videa (6)

TV spot 1

Recenze (133)

Spike86 

všechny recenze uživatele

Neřekl bych, že se jedná o seriál v pravém slova smyslu vzhledem k počtu dílů a k delší stopáži každého z nich. Spíš se jedná o takový televizní cyklus celovečerních detektivek s nadsázkou. Je pravda, že scénář by mohl být trochu lepší, ale každý díl napsal někdo jiný, takže kvalita zřejmě může být proměnlivá. Zatím to působí tak, že zápletky jsou takové obyčejnější a stálo by za to si s nimi více vyhrát. Na druhou stranu herecké výkony jsou dobré hlavně od paní Bohdalové a ve druhém dílu od Viktora Preisse, ten zahrál opravdu moc dobře. Znatelně slabší výkony podává postava vnuka (Václav Jílek), k němu bych tedy výhrady měl. K režii, hudebnímu doprovodu, kameře výhrady nemám, na televizní tvorbu lepší standard. První díl - 60%, druhý díl (působí reálněji než první díl, odpadly nesmyslnosti z prvního dílu jako hloupost některých postav, příliš převleků Bohdalové, příběhové nedostatky, spousta nesmyslných výjezdů kriminálky atd.) - 75%. Třetí díl z pera Haliny Pawlowské pokulhává právě na scénáři od ní. Ale dá se - 55%. Čtvrtý díl nebyl špatný, i když způsob vyšetřování, kdy se policista neustále vrací do domu a okatě se dotazuje na to, co mu právě informátorka-uklízečka vyklopila je dosti uhozený - 65%. Poslední - patý - díl neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne - 60%. Celkově když to shrnu, tak jediný opravdu dobrý díl byl díl druhý, kdy se sešel dobrý scénář s dobrým hereckým výkonem pana Preisse. Jinak to bylo kolísavé a takové nemastné, neslané. Suma sumárum 63% ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Je známo, že Česká televize za posledních 20 let neumí točit jiné seriály, než pouze dva žánry - politické (tzn. antikomunistické) a pak celou řadu kriminálek. Toto je jen další z mnoha počinů té druhé skupiny. Z nudy jsem se rozhodl se na to mrknout. Když nemáte nic lepšího po ruce, v případě nouze nejvyšší se to dalo přežít. Nevím proč má většina uživatelů ČSFD problém sledovat cokoliv s Bohdalkou, mně osobně nevadí, znám daleko horší herečky. Zde Bohdalová hraje jakousi Marplovou v českém provedení, i když tou dotěrností a vynalézavostí mi její role připomíná spíš Resi Berghammerovou z Big Bena. Velkým mínusem tohoto seriálu bylo plno nezkušených herců po boku těch osvědčených. Za velké mínus a zvlášť u detektivky považuji, když je diváku hned na začátku ukázán zločin včetně vraha i jeho motivu. Sice opět trochu nadhodnotím, ale když už jsem i Tomsovi dal slabé 2 * a to byl totální sebestředný vůl a jeho případy absolutně nezajímavé, dávám stejné hodnocení i této zábavě pro nenáročné. 30% ()

Reklama

Greg 

všechny recenze uživatele

První díl se docela povedl - je to vtipné, místy i napínavé a Jiřina Bohdalová a Jiří Štěpnička jsou také dobří. Druhý díl udržel kvalitu prvního dílu, z hereckých výkonů určitě vynikl Viktor Preiss. Třetí díl udržel kvalitu prvních dvou, zato čtvrtý byl o dost slabší a zatím nejhorší. Pátý díl byl naopak nejlepší a zatím byl ideálním zakončením seriálu. Celkově to nebyl špatný seriál, měl docela dost slušných momentů, na případné pokračování bych se i rád podíval, ale vrchol české seriálové tvroby to zajisté nebude... aspoň pro mě. ()

Henry Morgan 

všechny recenze uživatele

DÍL 1: Je to možná slečna Marplová po česku a ačkoliv Bohdalovou nemám rád a obvykle málokterá česká detektivka stojí za dokoukání, tak tohle jsem dokoukal, bavil jsem se u toho. Myslím, že to Zelenka zvlád skvěle. Bylo to provedené velmi přesvědčivě, zábavně a přitom i s přesnou dávkou dramatičnosti a emocí. Líbilo se mi to, i když se záhadný vrah odkryl podivně náhle. DÍL 2: Školní prostředí, tajné poslání a mnoho dalšího zábavného. Je to poutavé a divácky zajímavé. Druhý díl nekulhá za prvním a v kvalitě ho skoro předčí. Ať si kdo chce co chce říká, je to dobré a zábavné, i přes to, že narozdíl od prvého dílu vrah byl znám, ale paradoxní bylo rozřešení. DÍL 3: Luxusní atmosféra sanatoria jako v detektivkách ze staré anglie. Bohdalová opět excelovala, ale role vražedkyně byla famozní a perfektně vymyšlená a psychologicky zvládnutá. Mladá psychopatka pozvedla ponurost atmosféry o velký kus. Vynikající díl. I kamera, barva, režie...všechno hrálo na stranu napětí, které zcela dokonale vygradovalo na samém konci i díky hudbě. Zatím zcela nepochybně úroveň graduje nebo eskaluje, chcete-li! DÍL 4: Tenhle díl byl bohužel slabší. 2-3 hvězdy. Nic moc. Herecky to samozřejmě bylo v pohodě, akorát by to mělo více stavět na ději a příběhu. V tomhle dílu bylo oboje ošizené a strohé. Jasně, že není každý den posvícení, ale když je to jen pětidílné, tak se mohli trochu zasnažit. Jsem zvědav na poslední díl. DÍL 5: Tak po tomhle díle musím uznat, že se celý pětidílný cyklus hodně povedl. Úžasná inspirace asi uchvátila tvůrce a poslední díl okořenili naprosto podivným, ujetým a invenčním vrahem, který nejen že byl naprosto mimo, ale i řemeslně zručný :D ! Skutečně krásná tečka za celým seriálem. Ono totiž když zazdíte někoho zaživa, tak tomu dodáte punc zvrhlosti. Počítám, že budou další díly a mohli by dál přitvrdit. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Tento cyklus byl záměrně natáčen s určitou dávkou nadsázky a já tak k němu taky přistupoval. Během sledování jsem se pak nedivil, proč se určité postavy chovali tak jak se chovali a proč se něco událo tak jak se událo. Kdo nadsázku a ironii nepochopil, škoda mluvit. Ale i v záhlaví je možné se dočíst, že se jedná o krimi komedii a ne o drama podle skutečné události. Ale i mně pár věcí lezlo na nervy, především odhalení pachatele hned na začátku, myslím že čeští diváci jako věrní kriminálkaři (v televizi v podstatě nic jiného není) by unesli větší zátěž na mozek a odhalení pachatele až na konci (jako např. v Poirotovi nebo Marplové) by bylo daleko atraktivnější a záživnější. Ono se to ale lehce řekne, ale napsat něco alespoň vzdáleně příbuzného s genialitou závěrečného rozuzlení v podání Agathy Christie, je věc druhá. A Zdeněk Zelenka a většina dalších na to prostě nemá, proto zvolil snadnější a bohužel méně napínavou cestu. V tom případě měl ale také zvolit kratší a únosnější stopáž, což by jen prospělo. A ještě musím napsat, že mě vytáčela ta přemíra telefonování a focení atd. Obzvlášť ve 4. epizodě jsem měl dojem, že hlavní roli měl mobil:-) Z hlediska filmařského je to natočené bezchybně, kamera, střih, zvuk, hudba - bez námitek a z hlediska televizního nadstandard. Herecký ansábl našich předních herců v čele s královnou je úctyhodný a hezky se na to dívá. Však kdy pak si takový Kostka, Němec, Štěpnička i samotná Bohdalová zahráli v pěti celovečerních filmech? Dále si na své přišli Viktor Preiss, Josef Dvořák, Jiří Plachý ad. Samozřejmě k dokonalosti tomu chybí dost, chtělo by to větší spád, vychytanější scénář, méně křečovitosti atd. Ale která z našich televizí dokáže vytvořit něco takového? Já oceňuji nápad a energii s jakou se tento cyklus vytvořil a další 2 díly se tvoří. Jak se lze dočíst i většina diváků dala raději přednost této neobjevné starofilmařině před objevenými a posléze zase zapomenutými zjevy v talentových estrádách. Objektivně bych hodnotil třemi *, ale za Jiřinku 1 přidávám. Za nejvíce povedené díly považuji Hřích profesora Sodomky a Vraždu poštovní doručovatelky. ()

Galerie (223)

Zajímavosti (27)

  • V epizodě „Smrt lobisty“ se bezpečnostní agentura jmenuje Burget a. s. V knize „Ach, ty vraždy 2“ napsané Zdeňkem Zelenkou a Petrem Zikmundem se jméno Felix Burget objevuje jako jméno jednoho z mrtvých důležitých politiků. (vyfuk)
  • Původně bylo natočeno pět dílů. Další 2 byly odvysílány až s ročním zpožděním. (vyfuk)

Reklama

Reklama