Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Odpočet začátku nejodvážnější expedice všech dob, která může s nebezpečně vysokou pravděpodobností skončit smrtí všech zúčastněných, začíná právě teď, v první dekádě jednadvacátého století. Již zanedlouho by měla k povrchu rudé planety - mýty opředeného Marsu - vyrazit první lidská expedice a poté se vrátit zpět na Zem. Přesto ale existuje ještě příliš mnoho neznámých, které by mohly celou misi zhatit a ohrozit tak životy astronautů. Kanadští dokumentaristé proto svolali imaginární šestidílný koncil více než tří stovek nejvýznačnějších vědců a odborníků z celého světa, kteří se zaměří na všechny oblasti, na nichž by mohl mezihvězdný projekt ztroskotat – robotikou, palivy a přístroji na podporu života počínaje a výběrem posádky konče. Až jejich souhlasné pokývnutí může znamenat, že jsme připraveni vyslat první dobyvatele na Mars. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

xaver 

všechny recenze uživatele

Kdy by nechtěl být svědkem lidské expedice na Mars. Mnozí z nás mají ještě v paměti první lidi na Měsici. Ale při současných technických možnostech je cesta na Mars bohapustým mrháním prostředků bez očekávaného přínosu. Dokud budeme cestovat sluneční soustavou rychlostí kolem 11 - 12 km za vteřinu, tak to radši necestujme. Stojí to šílené peníze a ohrožuje to lidi, kteří by se této cesty zůčastnili. Lidi nejsou stavění na to, aby strávili cca dva roky ve stavu beztíže. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Tak si tu tak v komentářích čtu, jak povedený dokument to je a zas mám neodbytný pocit, že komentující sledovali něco zcela jiného (nebo fetujou o moc víc, než já). Dokumentární seriál, který já jsem viděl a vzdal u třetího dílu, teda definici slova "povedený" nesplňuje. Tak možná leda "nebetyčná skopičina". No dost nekonkrétních impertinencí a rovnou k věci. Už první díl mě zaujal tím, že na tak řídký obsah jsem se až nápadně často nedokázal udržet a musel nahlas, se vší vážností v tváři, pronést To jsou kecy! Když pominu problém autorů s vnímáním času (ve smyslu to není sci-fi, jenom se naše spekulace ještě nestala, což nám nebrání o tom mluvit, jako by ano), tak rozhodně mě zaujala řada formulací minimálně sporných, zavádějících nepřesností až směšných. Část viny na tom nese nedůsledný český dabing, zbytek zjednodušování faktů vedoucí minimálně různým možným a nepřesným (až zcestným) závěrům spolu s mlhavými spekulacemi. Ztrátu atmosféry Marsu způsobila záhadná katastrofa? Cože? Každá ze šesti částí má necelou hodinu, ale už první díl byl dost naředěn a další pak recyklují jeho obsah a nepatrně jej rozvíjejí v jednotlivých tématech. Vše by se pohodlně vešlo do hodiny a půl, pokud vůbec má smysl dokument s takhle mělkým a neodborným záběrem problematiky a vysokou mírou spekulace točit. Tohle nebyla moc dobrá práce, snad jediné plus je, že je to více-méně prosté nechutných líbivých vycpávek pro debily. ()

Reklama

ilemas 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený fascinující dokument na téma, které mě už od dětství velice zajímá. I když si člověk uvědomuje, jak je to těžké a kolik vynaloženého úsilí a překážek musí překonat, přesto tento dokument stojí za shlédnutí, aby si to uvědomil ještě intenzivněji. Když je tolik překážek, nebylo by jednodušší požádat mimozemšťany, kterých se kolem naší planety motá spousta, ať nás tam prostě vezmou na otočku? :-) Myslím, že cestování kosmem bude možné až tak kolem roku 3000 a to se budu muset asi nechat zmrazit, abych se toho dožil. Říkalo se kolem roku 2000, pak 2020, v tomto dokumentu 2030, možná to nebude ani v roce 2050, když si lidstvo neumí vyřešit svoje problémy na téhle planetě, finance, zdroje, hlad, životní prostředí,války atd. Neměl J.Cameron točit na toto téma nějaký sci-fi film o dobývání Marsu? Také z toho sešlo? V dohledné době samé Avatary, pak Bitva andělů, dokonce sám chtěl letět na Mars.:-) Když si představím, že se něco pokazí a veškerý výzkum , finance přijdou vniveč, pak znovu opakovat za 100let, možná dřív, když vývoj jde tak rychle dopředu-a to se bavíme jen o Marsu, tak než se plně kolonizuje a vydáme se mimo naší sluneční soustavu a začneme osídlovat vesmír, tak snad ještě 2 tisíce let přidat. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument zabývající se problematikou cestě na Mars. Vše je důkladně probráno v šesti dílech, rozebírající nejen stavbu lodi co by měla obsahovat a proč, ale také dopad dlouhé cesty na lidskou psychiku a mnohem více.. Také se bere rok cca. 2030 za ten rok co se lidi vydají na Mars, v tom osobně jsem skeptický a pravděpodobně to minimálně ještě půl století trvat bude. Doufám, že vše neskončí jako s Měsícem, kdy byly velké plány na osídlení, ale jak se Američanům povedlo přistát na něm, vše poté padlo a z osidlování zůstaly jen plány... Ale i v cestě na Mars hraje svou významnou roli Měsíc. Vše se můžete dozvědět v tomto zajímavém dokumentu. .... HODNOCENÍ: 95% (5*) ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je moc povedený dokument. Je zajímavé sledovat všechny ty úvahy, které vedou světoví odborníci ohledně cesty na Mars. Často poodhalují kritické aspekty, které si ani člověk v souvislosti s touto přelomovou výpravou neuvědomuje. Četl jsem již pár publikací a článků, jak by se dal Mars přeměnit na druhou Zemi, ale když se člověk zamyslí nad současností, zatím nám chybí úplně ten první základní krok, a to dostat se tam. Myslím, že budu rád, když se toho ve svém životě dožiju. Přeci jenom s optimistickými výhledy na období okolo roku 2030 moc nevěřím. Inu co, budu držet palce. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama