Reklama

Reklama

Proti proudu

  • USA Against the Current
Trailer

Paul Thompson (Joseph Fiennes – Zamilovaný Shakespeare) se usilovně snaží vypořádat se svou tragickou minulostí, proto se rozhodl uskutečnit svůj celoživotní sen – přeplavat řeku Hudson po celé její délce. V doprovodu svých přátel Jeffa (Justin Kirk – TV seriál “Tráva”) a Liz (Elizabeth Reaser – Twilight sága) se Paul vydává na emotivní cestu, která otestuje hranice přátelství a právo každého zvolit si vlastní osud. Ve vedlejších rolích provokativního příběhu o ztrátách a touhách se představují Michelle Trachtenberg a Mary Tyler Moore. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (32)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Je to již pět let od tragické události, která Paula (Joseph Fiennes) připravila o ženu a dceru. Se ztrátou se stále nedokáže vypořádat, a tak hodlá uskutečnit poslední pokus, jak přijít na jiné myšlenky. Za doprovodu nejlepšího přítele Jeffa (Justin Kirk) a Liz (Elizabeth Reaser) se rozhodne přeplavat řeku Hudson po celé její délce. Nelehká cesta proti proudu řeky by snad mohla Paula odvrátit od konečného řešení své životní situace ... Z tohoto filmu jsem hodně rozpačitý. Na jedné straně velmi zajímavé téma (rozhodně jen tak z hlavy nevyšumí, a nutí diváka se i trochu zamyslet nad smyslem života), herecké obsazení i spousta - ač cynicky vtipných hlášek (trojice sedí na útesu a sleduje západ slunce nad řekou a Jeff povídá - Tuhle jsem seděl na Staten Island, a sledoval krysy jak bojují s racky o zbytky odpadků. To se s tímto nedalo srovnat). Na druhé straně se ve filmu vcelku nic moc neděje (nepočítaje drobné intermezzo při návštěvě Liziných rodičů), a sledovat po stopadesátépáté, jak Paul plave okolo ostrůvku s domečkem a americkou vlajkou mne opravdu moc nebavilo... ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Snímek sice na téma, které má vysokou vážnost, bohužel však líčený způsobem postrádajícím hloubku a schopnost emočně zasáhnout. Neustálé prázdné řeči o sebevraždě a právu na ni, ještě samy o sobě nedokáží diváka přinutit k zamyšlení se na tímto tématem, k tomu je potřeba něco víc! Proti proudu je tak filmem zajímavým líbivými exteriéry, než příběhem, který diváka s přibývajícími minutami spíš odráží. ()

Reklama

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba, výborná kamera, zdařilá výprava... To je recept na dobrý dokument, ne film. Proti proudu je hodně nevýrazné dílko - tématicky zajímavé, ale svým způsobem se mi pohnutky hlavní postavy dosti příčily (a pokud si denně neřežete žíly budou i vám), o značné plytkosti příběhu nemluvě. Filosofická stránka filmu (která měla být alfou i omegou celé story) je pak až příliš umělá na to, aby diváka dovedla k zamyšlení. Jednoduše řečeno - tlačení na pilu je příliš znatelné a po nějaké době i otravné. Neodvratný konec je pak jen deprimující špičkou celé pyramidy hořkosti. A upřímně - proč se na takový film dívat (znova)? ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Tak jistě, napsané je to příliš jednoduše a přitom strašně kostrbatě. Ale skvělá kamera a hudba to o dost povyšují. A ani ten Pepík Fiennes mi nevadil. Suma sumárum, je to příjemné říční drama, tedy pokud se nesnažíte do hloubky studovat jednotlivé postavy. Ono to ale ani moc nejde, protože nám k tomu autoři nedávají příležitost. Horší čtyři. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

Skromné, komorní, drobné dílo, přesto poutavé svým výrazným námětem, pomalu, poklidně plynoucí tempem jako mohutný tok řeky Hudson, v níž, jen obklopený chladnou masou vody a svými myšlenkami na sebevraždu, plave odhodlaně směrem k ústí řeky, k mostu Verrazano, mladý muž, před pěti lety ztratil tragicky těhotnou manželku a právě v ten samý den chce i on na konci své dlouhé plavecké cesty zemřít, den za dnem, míli za mílí se přibližuje ke svému konečnému cíli, je v sobě pevně rozhodnutý, ale jeho dva průvodci na motorovém člunu, přátelé Liz a Jeff, to přece jen nevzdávají a zkouší ho během dlouhé plavby od smrti pozvolna odradit, tak se před námi odehrává velmi citlivé, uvěřitelně vystavěné existenciální drama, plné významných myšlenek, postupně se nám odkrývají momenty a hlubší souvislosti, které ovlivnili životy těch tří, všichni mají důvod k zamyšlení, jak dále žít, jak své životy naplnit, opravdu skvělé dílo, s řadou podnětů k zamyšlení, blízké spíše lidem, kteří v životě stejně jako Paul hodně trpěli a dokáží tedy bolest a jeho motivy, skutečně niterně pochopit. Zajímavý komentář: Fridecka ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v meste Jersey City, v USA. (dyfur)

Reklama

Reklama