Reklama

Reklama

Svět přírody - Série 25 (2006) (série)


Buddha, včely a obří sršně (S25E08)

(epizoda)
  • Česko Buddha, včely a královna sršní mandarinských (více)
Velká Británie, 2006, 49 min

Obsahy(1)

Nevídaný příběh krutých válek mezi obřími sršněmi mandarinskými a japonskými včelami očima chovatele - buddhistického mnicha.
Obří sršeň mandarinská je největší druh vosy na zemi. Má takové množství jedu, že dokáže zabít oslabeného člověka. Její společenství bude zároveň armádou, která rozpoutá velké bitvy a bude rozsévat strach a hrůzu mezi ostatním hmyzem v údolí. Jedna sršeň dokáže zabít až čtyřicet včel za minutu. I když je včel v úle tisíckrát více než sršní, evropské včely se nedokážou efektivně bránit, protože se nikdy s takovou hrozbou nesetkaly. Během hodiny je pobito deset tisíc včel. Jejich žihadla nejsou dost silná. Zatímco se hromady mrtvých včel vrší a sršně začíná zmáhat únava, pach kořisti skryté uvnitř je běsní dál. I přes masakr, který sršně mandarinské způsobují, najde jejich matka-královna jednoho nečekaného spojence. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý dokument o vztahu člověka - zde budhisty a hmyzu - zde japonských včel a sršní mandarinií. Je zde vysvětleno, jak původní japonský druh včel za dlouhé období koevoluce spolu s japonskými obřími sršněmi vynalezl proti jejich nemilosrdnému útoku a plundrování účinný způsob obrany, který u evropských včel chybí. Verdikt: 4* a 80 %. ()

my38k 

všechny recenze uživatele

Velké války v malém světě hmyzu podkreslené epickou hudbou vypráví krutý příběh přežití v krásné přírodě. Sršně mandarinské útočí na evropské včely, japonské včely, sršně žlutavé a ostatní hmyz, aby nakrmily svoje hladové larvy. To vše s klidem pozoruje buddhistický mnich obrněný svou vírou. Jako dokument to sice moc neřekne ale dobře se na to dívá. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

zajímavý přírodopisný dokument zkombinovaný s budhistickou filozofií. Díky tomu si z něj odnesete víc než z ostatních, kde je to především jen o hezkých záběrech divoké fauny s občasným páření - jinak se porno na obrazovky dostat nemůže ;-). Na dokumenty moc nejsem, tak je to pro mě jen lepší průměr, ale včelaři si rozhodně užijí. [ PŘÍBĚH: 1/// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Sršně a vosy nemám zrovna dvakrát v lásce, ale o to víc mě baví se dívat na dokumenty o nich. Sice už jsem viděl o co půjde, protože podobných dokumentů jsem viděl hodně, ale tenhle byl moc povedený. A srovnání odolnosti asijských vs. evropských včel, s přidanou náboženskou vložkou navrch, se mi líbilo. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama