Reklama

Reklama

Vylodění - Den D

(TV film)
  • Velká Británie D-Day (Man and Machines)
Velká Británie, 2007, 2x51 min

Obsahy(1)

Pravdivé příběhy těch, kteří prožili invazi v Normandii 6.6.1944.
"Blíží se hodina našeho největšího úsilí. Den dlouhé a krvavé bitvy. Ve vzduchu, na moři i na zemi." Tato slova pronesl britský premiér Churchill před zahájením největší obojživelné operace v dějinách - vylodění Spojenců do Normandie. Ta hodina nastala 6. 6. 1944, kdy výsadkáři zahájili svůj překvapivý útok na německá opevnění a baterie. Neúspěch této akce by znamenal ztrátu tisíců životů v řadách jednotek, blížících se k francouzskému pobřeží. Toho dne obyčejní lidé vykonali mimořádné věci. Dvoudílná dokumentární rekonstrukce tohoto dne ukazuje pravdivé příběhy těch, kteří přežili Den D. Uvidíme i akce, které vylodění předcházely. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

T-pack 

všechny recenze uživatele

Mě scénky seděly, zjistil jsem, že díky nim to byl jeden z nejpřekousnutelnějších dokumentů. Každopádně se tam mohlo vejít věcí víc, takže asi za čtyři... ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to. Vyhovovalo mi i propojení hraných scén s reálnými záběry a komentáři aktérů bitvy. Super bylo, že zazněly hlasy a pohledy z obou stran fronty. Zaměření na osudy konkrétních postav byl taky dobrý nápad. Samozřejmě tím trochu trpěla faktografičnost a úplnost popisu vylodění. Jediné, co bych dokumentu vytknul je učitá nevyváženost, kdy přípravě akce je věnován velký prostor, zatímco samotné boje jsou sfouknutý poměrně rychle. Jako kdyby to původně bylo koncipováno na 3 díly a pak se to nějak zkrátilo. Ale jinak celkový dojem je velice dobrý. BBC je prostě záruka kvality... 85% ()

Reklama

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Zdařilý dokument popisující den všech dnů z obou stran. Hrané scénky mi seldy a celkově se tento dokument příjemně sledoval. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Tento dokument ukazuje divákovi v krátkosti bioagrafii Dwighta D. Eisenhowera až do jeho jmenování vrchním velitelem spojeneckých vojsk v Evropě. Od této chvíle musí spolu se svým generálním štábem plánovat operaci nazvanou OVERLORD. Stručně podaný dokument, který mohl být více rozebraný.. Sledování bylo příjemné, závěrem hodnotím **** ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Dokument se mi líbil, ačkoliv některé události byly pojaty příliš stručně, možná na úkor hraných scén. Ty mi sami o sobě nevadily, v jiných dokumentech jsem viděl o dost horší. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama