Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

VOD (1)

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

teutates 

všechny recenze uživatele

Ako tu už viackrát zaznelo... nie je to ten klasický športový štýl prevedenia danej témy. Damned United zobrazuje zákulisie a sústredí sa na nevraživosť medzi Derby County a Leeds United... ako to vlastne bolo, samozrejme následne rozuzlenie. Na môj vkus mi to neprišlo nijako obzvlášť úžasne, ale tak celkový dojem, herecké prevedenie a blízky vzťah k danej téme mi nedovolí inak ako 7/10 ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Michael Sheen to má v raketovej rýchlosti namierené na herecký Olymp, no švihli sa aj Morgan (scénar) s Hooperom (Tomom, nie Tobeom). Za týchto podmienok je jasné, že to potom maže komplet celému tímu a výsledkom je také chutné sústo, že mu za posledné mesiace(!) ťažko hľadať páru. Na takto vyrozprávaný príbeh Briana Clougha nikdy nezabudnem, niekoľkokrát si ho ešte s obrovskou chuťou pustím a keď o tom celom objavím knihu, tak si ju kúpim. A to viem o futbale len čo sa dozviem od kamarátov, asi v živote som nesledoval čo i len jediný zápas komplet celý. Tu sa ale jedná o PRÍBEH, nie o futbal, môžete mi veriť! (obligátna "recenzentská poznámočka" na záver o fanúšikoch, ktorí si do celkového hodnotenia môžu rovno pricapiť aj piatu hviezdičku nesmie chýbať) [90%] ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kdo zná z medií Chosého Mourinha musel si připadat jako v Jiříkově vidění. Ale joo zazněla tam jedna věta, který mě sedí v hlavě doteď a Miša Sheen jí řekl po nebo před zápase s Juventusem, kdy mu předseda klubu chtěl diktovat sestavu. To totiž platí hlavně na dnešní "moderní" fotbal, pro koho že se fotbal ještě vlastně hraje ? A nejsou přednější grilovaný kuřata ve VIP než samotná hra ? Fotbal se čím dál tím víc stává trapnou karikaturou v rukou politickejch zkurvysnů, zazobanců s nulovým vztahem ke klubu a jeho tradicím (Slavie, Bohemka, Baník ) kde se slovo VIP skloňuje častěji než v prezidentských pozvánkách na reprezentativní večeři. Kde se musí dávat úplatky, za výhru, úplatky za remízu, kde se musí dávat úplatky za pořadelství šampionátu, kde je přednější reklama na dresu místo jména hráče, kde slovo fanoušek známená "ááá to je ten povl, ten dobytek, ten poslední odpornej rušivej element naší snobský a neupřimný, kdysi tak krásný hry zvaný fotbal". Takže lidi jako je Chosé, nebo tady Brian či náš Hofťa nebo Franc jsou to poslední přitažlivý na fotbale, sportu, který za svou masovou popularitu u obyčejných lidí platí až příliš vysokou daň. Dobrej film, moc dobrej film z dob kdy se fotbal ještě hrál pro lidi a ne pro mocipánský paňáky. ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Kdepak by mě napadlo, že filmu s fotbalovou tématikou napálím plné skóre... i když, pravda, ono to o té kopané zase tolik není. The Damned United je vůbec sportovním snímkem naruby - klasického schématu "jak se z outsiderů stanou šampióni" jsme ušetřeni (je nám nabídnuto pouze retrospektívně) a hlavní postavu poznáváme na vrcholu, odkud, jak víme, většinou vede cesta už jenom dolů. Nene, tady opravdu nejde o to porazit soupeře a fanouškům na pár pomíjivých chvil vehnat slzy do očí a zavdat důvod k pocitu hrdosti. Tady se svádí litá bitva na hřišti ryze soukromém: jeden arogantní nadutec bude muset překročit svůj stín a uvědomit si, že užírat se krátkým okamžikem z minulosti není nejlepší pohnutkou. Jeho vítězství je pak cennější pěti titulů... Hooperův snímek je ukázkou krásné týmové práce a já, člověk fotbalu neholdující, s radostí křičím góóóóól! Tohle byla akce jedna báseň. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý film o kontroverznom trénerovi, naozaj mi svojím vystupovaním a rozhodnutiami niekedy pripomínal napríklad Josého Mourinha, či Vladimíra Weissa staršieho. Veľmi sa mi páčilo ako ukázali, jak jeho tímy postupovali tabuľkou, nejaké tie jednania, televízne výstupy a podobne. Celkovo však čistý priemer, lebo to na mňa pôsobilo miestami nudne s nedopracovaným scenárom s kopou hluchých miest, ale oceňujem, že tam je zahrnuté obdobie viac ako 5 rokov. Mám rád šport a filmy o ňom, najmä tie skutočné, či dokumenty. Tento ma potešil lebo sa jedná o tými, na ktoré má môj otec spomienky, keď hrali so Slovanom Bratislava alebo keď pôsobili v európskych súťažiach. Ja ani neviem prečo, ale akosi automaticky som od detstva mal v Anglicku okrem Chelsea, West Hamu, Arsenalu, Tottenhamu Hotspur a isté obdobie aj Manchestru United, či Newcastlu, rád kluby ako Nottingham Forest, Derby County, Leeds United a Queens Park Rangers. Viem na to povedať zjednodušene celkom fajn film. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Když Derby County v roce 1972 poprvé ve své historii získalo anglický titul, v posledním kole tým svůj zápas hrál dřív, než jeho rivalové. Hráči s asistentem Taylorem pak odletěli na dovolenou na Mallorku, kde se dozvěděli, že soupeři neuspěli a oni mají titul. Clough tou dobou s týmem nebyl a užíval si volno se svoji rodinou. (curfew77)
  • Rekordem, kterého si údajně Clough velmi cenil, byla šňůra neporazitelnosti ve 42 po sobě jdoucích ligových zápasech při jeho působení v Nottinghamu Forest v letech 1976 a 77. Tento rekord překonal až londýnský Arsenal a stalo se tak v dubnu 2004 - měsíc nato Brian Clough zemřel. (curfew77)
  • Clough způsobil mezinárodní skandál před zápasem evropského poháru v roce 1973 v Turíně, který je ve filmu také zmiňován. Po porážce s Juventusem totiž označil italské hráče za podvodníky ("cheating bastards") a otřel se také o "zbabělost Italů" během druhé světové války. (curfew77)

Reklama

Reklama