Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

Smok 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa bude páčiť nám, našim otcom a všetkým, ktorí si tohoto maníka nemýlia s ich predavačom v trafike a majú aspoň slabé tušenie, kto to bol. Atmosféra anglických klubov 70tych rokov skvelá, otcovia si zaspomínajú ako sa v tých časoch preháňali po trávnikoch našich dedín a hrali zápasy za vyprážaný syr a pivo, mladšie ročníky zhodnotia, aké to bolo, keď sa hrávalo v klasických teplákoch bez loga nejakej nadnárodnej spoločnosti a dámy si hádam aspoň užijú symaťáka Michaela Sheena. No a ja patrím k divákom, ktorých Damned United potešil komplexne. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nemam moc rád sportovní filmy, kde se dohromady míchaj archivní záběry ze skutečnejch zápasů a do toho občas nějakej detail na herce, který předstíraj, že uměj hrát fotbal. Zejména ten obtloustlej, kudrnatej zrzoun, co hrál Bremnera, byl teda ukázkovej drnokop. Tady se naštěstí odehrává děj hlavně v zákulisí. Na hřiště se moc často nepodíváme. Jinak na celym filmu se mi nejvíc líbila scéna, kdy si jeden borec dával asi tak 5 minut před začátkem utkání v šatně cigáro. ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Film o fotbale, natočený s láskou k fotbalu a prakticky bez fotbalu... Předem rovnou říkám, že čtyřhvězdičkové hodnocení by asi bylo férovější, ale já, jako ohromný fanoušek anglické Premier League, jsem z něj úplně nadšený. Protože tahle balada o ,,Josém Mourinhovi své doby" má všechny herní prvky, aby u diváka skórovala. Předně je to velice silná základní sestava, kde vysloveně exceluje špílmachr Michael Sheen, kterému výborně přihrávají výborní herci z Ostrovů v čele s Timothy Spallem. Dalším silným prvkem je sebejistý manažer v osobě režiséra, který si vystačí bez záběrů z fotbalových zápasů, jež by fungovaly jako pozlátko pro diváka. Režisér fotbalové zápasy velice slušně a zručně obchází (první domácí zápas v nejvyšší lize proti Leedsu je vyslovená slast) a místo toho servíruje divákovi psychologii excentrického manažera ve spojení s vizuálně nádhernými záběry, kterým nechybí dobová a barvitá atmosféra. A to všechno se sešlo na úžasném stadionu (scénáři), který svým hráčům dovolil hrát svižnou a přímočarou hru. ()

predators 

všechny recenze uživatele

...ani né tak o hře samotné, jako o jejím zákulisí na manažerských postech a jejich "útrapách". Ukázka toho, že být na trenérské lavici, není žádný med a ten, s kým se "zametá", nejsou hráči, maséři ani hlavní funkcionáři, nýbrž právě trenéři. Originální atmosféra a povedené fotbalové prostřihy patří k tomu dalšímu, co budete na tomto filmu milovat...stejně jako fotbal :-) 77% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

O tom, že Portugalec José Mourinho měl svou trenérskou reinkarnaci na přelomu 60. a 70. let v Anglii, se můžeme přesvědčit v tomhle nadmíru sugestivním (tak trošku komediálně laděném) dramatu z britských ostrovů. Biografický film o arogantním, ale výjimečně schopném fotbalovém trenérovi, který je nadmíru mediálně zdatný a ve své sebestřednosti si ukousne příliš velké sousto, je hereckým koncertem Michaela Sheena i ostatních herců. Režisér Tom Hooper zvolil nelineární dějovou linku, v níž lze celkem snadno mimo části curriculum vitae Briana Cloughe nahlédnout i pod pokličku fotbalového života a porovnat kus cesty, kterou fotbal urazil od dob, kdy vrcholoví hráči na tréninku běžně holdovali cigaretám a před ligovým zápasem se posilnili hrnkem kafe. Kdeže jsou ty doby... ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Brian Clough nebyl jen vynikajícím trenérem, ale také během své aktivní kariéry výborným útočníkem, kdy v letech 1955 až 1964 za Middlesbrough a Sunderland nastřílel v 274 ligových utkání 251 branek. (ragnar1)
  • Kromě samotného Clougha (zemřel v roce 2004 na rakovinu žaludku) se filmu nedožili ani mnozí další aktéři: asistent Petr Taylor, trenérský rival Don Revie anebo kapitán Leedsu Billy Bremner. (curfew77)
  • Předohou pro film byla novela The Damned Utd, kterou napsal David Peace. Kniha mimo jiné obsahuje scénu, ve které Clough spálí na parkovišti u stadionu Elland Road v Leedsu starý stůl Dona Revieho. Nikdo ale nikdy nedokázal, že se něco takového opravdu stalo, proto se zmíněná scéna neobjevila ve filmu. (curfew77)

Reklama

Reklama