Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Fotbalovému fanouškovi plesá srdce radostí. Filmů s fotbalovou tématikou totiž nevzniká mnoho a ještě méně jich je kvalitních. Naštěstí mezi ně patří i tenhle zeširoka uchopený příběh legendy jako je Brian Clough (a také Petera Taylora a Dona Revieho), který potěší upřímností, skvělým obsazením a prostředím, které nás vrací o 40 let zpátky. Středobodem je právě velkohubý charismatický trenér, který diváka dokáže neustále bavit. Z tvrdých utkání není bohužel ukázáno příliš, ale nevadí to, protože tu jde o něco jiného. O celé tehdejší chápání fotbalu, úspěchů i jedno obrovské ego, které jednou muselo narazit. PS: většina tu předhazuje Mourinha, ale vždyť ani není Cloughovi podobný tak, jak tvrdíte. Mourinho jedná s maximální možnou vypočítavostí a taktikou, provokuje a přenáší tlak z hráčů na sebe. Tam kde Mourinho ví co dělá, tam Clough narážel na své ego a nepromyšlené jednání. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Krátce po shlédnutí musím říct, že ten český název se tak úplně nevydařil. Každopádně k filmu - příjemné obsazení, příjemná atmosféra, nádherné anglické prostředí (především Brighton) - co víc si přát? Snad jen silněji pojatý příběh, jaký měl třeba o třídu lepší United. Nicméně nejsilnější zbraní celého filmu je dvojka Sheen a Spall, ti dva si hráli do noty, prostě výjimečně vydařená kombinace. Podruhé bych to ale, jakožto fotbalový ignorant, asi vidět nechtěla :) ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nemam moc rád sportovní filmy, kde se dohromady míchaj archivní záběry ze skutečnejch zápasů a do toho občas nějakej detail na herce, který předstíraj, že uměj hrát fotbal. Zejména ten obtloustlej, kudrnatej zrzoun, co hrál Bremnera, byl teda ukázkovej drnokop. Tady se naštěstí odehrává děj hlavně v zákulisí. Na hřiště se moc často nepodíváme. Jinak na celym filmu se mi nejvíc líbila scéna, kdy si jeden borec dával asi tak 5 minut před začátkem utkání v šatně cigáro. ()

Earl_23 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu jsem měl vždy anglickou ligu rád a ještě radši jsem měl Leeds United. I když ten "novodobý" Leeds. Proto jsem si ve filmu docela rochnil, a to prosím stačily jenom scény s tabulkami :-). Celkově jde rozhodně o kvalitní snímek se skvělým Timothym Spallem. Příběh, který psal sám život, je velice zdařilý. Jen mě trochu mrzí zpracování, od Toma Hoopera bych asi čekal víc... Třeba více vlastních než dobových záběrů. Možná i proto 4*, ale jinak super! ()

predators 

všechny recenze uživatele

...ani né tak o hře samotné, jako o jejím zákulisí na manažerských postech a jejich "útrapách". Ukázka toho, že být na trenérské lavici, není žádný med a ten, s kým se "zametá", nejsou hráči, maséři ani hlavní funkcionáři, nýbrž právě trenéři. Originální atmosféra a povedené fotbalové prostřihy patří k tomu dalšímu, co budete na tomto filmu milovat...stejně jako fotbal :-) 77% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Brian Clough byl velmi kontroverzní postavou anglické kopané. Při svém působení v Derby County například údajně na hodinu nechal propustit sekretáře klubu, správce stadionu a šéfa skautů, protože je nachytal, jak se něčemu srdečně smějí po zápase, který Derby prohrálo. (curfew77)
  • Brian Clough sa v rebríčku 20 najväčších manažérov britského futbalu všetkých čias, podľa britského futbalového magazínu FourFourTwo (8/2009), umiestnil na 6. mieste, jeho rival Don Revie na 11. mieste. (Villan)
  • Předohou pro film byla novela The Damned Utd, kterou napsal David Peace. Kniha mimo jiné obsahuje scénu, ve které Clough spálí na parkovišti u stadionu Elland Road v Leedsu starý stůl Dona Revieho. Nikdo ale nikdy nedokázal, že se něco takového opravdu stalo, proto se zmíněná scéna neobjevila ve filmu. (curfew77)

Reklama

Reklama