Reklama

Reklama

Taqwacore: Islámský punk

(festivalový název)
  • USA The Taqwacores
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Yusef, pákistánský student inženýrství, se místo do studentského kampusu nastěhuje k partě muslimských punkerů ve městě Buffalo ve státě New York. Jeho noví „neortodoxní" spolubydlící jej brzy uvedou do světa Taqwacore - islámské hardcore punkrockové scény, která existuje pouze na západním pobřeží Spojených států. Postupem času má Taqwacore na dům stále větší vliv. Obývací pokoj se stává přes den mešitou, zatímco s večerem se v něm pořádají punkové večírky. Nakonec Taqwacore ovlivní i Yusefa, který začíná měnit svůj přístup k víře i ideologii. Snímek řeší, jaké to je, být mladým muslimem a zároveň žít v moderní Americe. (Zlín Film Festival)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

whack 

všechny recenze uživatele

Čo je na tom také zvláštne, že aj v moslimských krajinách existuje pank?! Najmä, keď ide o moslimský pank! Keby to bol anti-islamský pank, to by bola rebélia, ale čo je toto? Pankáčka v burke, to je ako cruster jehovista, alebo nácek s dredmi. Nejako ma to nefascinuje. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Originální téma vychází z originálního nápadu knižní předlohy. Dívat se na muslimské pankáče a sledovat jak hulí, řeší, jaké sexuální praktiky by ještě Alláh skousl, případně vedou džihád mysli se svými genitáliem je zajímavé. Jenže ne tak zábavné, jak to zní. Prostě další poutavý nezávislý film, ze kterého se vyklube nenaplněný příslib. ()

Reklama

Deleatur 

všechny recenze uživatele

V hrané verzi bylo sice všechno ohlazenější a hezčí, ale ve výsledku byla odvážnější než dokument v tom, že se více zabývala samotnou vírou než tím, jak západní společnost vnímá muslimy. Ostatně konec byl taky tragičtější, protože k němu vedly mnohem rouhavější činy. Doporučení na film jsem našel na gay stránkách, ale gay postava byla okrajová a otravně afektovaná. Pokud ale tím důvodem byl Rains coby fešáckej pankáč, tak tomu sakra dobře rozumím. // 60% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Jedině muslimové považujou slovo "inovace" za něco špatnýho. Nemůžu tvrdit, že by ten film nebyl natočen energicky a že bych se u něj nebavil, ale bohužel z něj hodně trčí, že autorem námětu i scénáře nebyl žádný "nativní" muslim, nýbrž bělošský provokatér, který k islámu kdysi konvertoval (fascinovaný nepříliš tolerantním americkým černošským hnutí Nation of Islam) a když pak v pákistánské Fajsal Masdžíd (spadající do puritánské wahábbistické sítě) zjistil, jak se tvrdá realita liší od ušlechtilých ideálů, dal od něj zase ruce pryč. Divákovi je tak nabízen pohled nikoli na autenticky vypadající životy mladých moderních muslimů, ale na řadu stereotypních šablon (ty punkové vyjmenovává trailer, tak si uveďme ještě pár náboženských: konzervativní sunnita, ulítlý ši'íta, agresivní salafista atd.) a fetišů (účesy, plakáty, povrchní debaty o věroučných záležitostech). Punk a islám můžete dávat dohromady především za dvěma účely: Buď chcete na punkových kopytech roznést koncept organizovaného náboženství se všemi jeho dogmaty a rituály, aniž byste odmítli samotnou víru v Boha (tak jako to ostatně dělají zavedení 'křesťanští punkeři'), nebo obojí berete jako způsob vymezení se vůči současné západní společnosti a její středoproudé kultuře. Taqwacore (mimochodem, 'taqwa' je arabský výraz pro bohabojnost) se příliš povrchně a prvoplánově snaží o obojí, což nakonec vede k jejich rozpolcenosti a pokusům spojovat nespojitelné. Být zároveň ortodoxním muslimem i ortodoxním punkerem zkrátka není možné a nevím, co mi má přinést příběh několika freaků, kteří vlastně zrazují jak islám tak punk. Je pro celý film velmi výstižné, že plakátu dominuje postava dívky v burce s punkovými nášivkami... ()

Reklama

Reklama