Reklama

Reklama

Bitva u Slavkova

(TV film)
  • Francie Austerlitz, la victoire en marchant (více)

Obsahy(1)

Bitku pri Slavkove pokladajú všetky vojenské akadémie za jedno z najznamenitejších víťazstiev v dejinách vojny, za najzjavnejší dôkaz Napoleonovho vojenského talentu. Bola stretom nového cisárstva práve zrodeného z revolúcie so stáročia jestvujúcimi cisárstvami Rakúska a Ruska. Toto francúzske víťazstvo inšpirovalo spisovateľov ako bol Tolstoj, hudobníkov ako bol Beethoven, či filmárov všetkých národností. Pozoruhodné na tejto slávnej bitke je okrem iného aj to, že bola skôr výsledkom pochodu vojakov ako víťazstva zbraní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Kromě záběrů o kterých zde mluví PaRi a jež jsou prokazatelně z Bondarčukova filmu "Waterloo", jsou zde patrně použity i záběry z dalšího snímku téhož režiséra - "Vojna a mír", konkrétně část zobrazující bitvu u Borodina. To vše jen ubírá na kvalitě dokumentu, jehož informativní hodnota je už i tak značně nevalná a zajímavý bude připadat spíše jen divákům, kteří se s danou tématikou setkávají poprvé. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Dokument často používá hrané prvky, neměly by ale převládat. Režiséři dokumentů často nedokáží bravurně zvládnout hrané scény, což je právě případ tohoto dokumentu. Tam, kde je dokument vcelku přesvědčivý, hrané scény působí amatérsky a nepřesvědčivě, protože jsou často realizovány amatérskými uskupeními různých vojenských klubů, který si po evropských bojištích hrají na historické bitvy. Zoufalý a naprosto nepřesvědčivý je sám Napoleon. Herci, který jej představuje Bernard-Pierre Donnadieu bylo v době natáčení „dokumentu“ 57 let a bylo to na něm znát! Napoleonovi bylo v době bitvy u Slavkova 36 let! Za naprosto surové a pro tvůrce ostudné považuji používání záběrů z nejskvělejšího filmu o napoleonských válkách Bordančukovo Waterloo. Autoři tohoto dokumentu jsou takový ignoranti, že jim vůbec nevadí mluvit o bitvě u Slavkova, která se odehrávala v prosinci v zasněžené krajině a použít pod komentář záběry z tohoto skvělého filmu, který jsou dělány v létě! Je naprosto zoufalé slyšet mluvit v komentáři o kapitulaci Ulmu a vidět záběry z bitvy u Wateloo a to dokonce i s původní výbornou hudbou skvělého Nina Roty. Oskarový režisér Bondarčuk použil ve svém hraném filmu dokumentaristické postupy s takovou dokonalostí, že vzbudil v divákovi dojem, že je bitvě přítomen. Režisérovi tohoto snímku se hranými vstupy podařilo tento dokument znehodnotit, a to až tak, že jsem mu přestal věřit. Druhý díl nechci vidět. Na dokumentu je také znát, že jej režírují hned 4 režiséři, nesoulad jednotného vedení je až příliž patrný! Jak se asi Francouzům podařilo získat záběry z filmu Waterloo? Ukradli je, nebo draze koupili? Obojí je špatně, protože v dokumentu být vůbec nemají! Pro ilustraci bitvy u Slavkova jsou falešné a zavádějící, ale pro neznalého diváka, uvyklého na pokleslou televizní tvorbu působí monumentálně a o to zřejmě šlo. Dokument tedy předstírá mnohem dražší produkci, než opravdu měl. Pánům režisérům a produkci nestálo za to v titulcích se vůbec zmínit o požitých záběrech z filmu Waterloo. Zřejmě si řekli, kdo to dnes, po 40 letech pozná, že! Navíc Bondarčuk i producent Dino de Laurentis již nežijí, tak co! Je to neseriózní a neprofesionální! Kéž by tvůrce této slátaniny chodil Bondarčuk s Laurentisem každou noc strašit, slátaniny, která nepřichází se žádným novým pohledem na bitvu u Slavkova a Napoleona fyziognomií posouvá do věku 57 let, kterého se ani nedožil! Ještě bych zmínil příšernou grafickou část dokumentu a trapné používání cínových vojáčků. Zřejmě nebylo na PC grafiku. Prostě klasická televizní šmíra. Ty dvě hvězdičky dávám za poměrně dobrou kameru. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

nu, není to špatné, jak zde již kdosi napsal, tak byli použity záběry z jiných filmů, to ovšem není naškodu, nebo to snad nějak podráží "hodnotu" dokumentu samotného? Něco podobného je výtka, že dokument nejde do hloubky, mám dojem že záměr byl natočit film právě pro toho kdo o tématu moc neví, to také není mínus. To bych hledal v tom, že informace ve filmu zdělené by se v poklidu vlezli do dílu jednoho, nikoli do dvou ()

boob odpad!

všechny recenze uživatele

Historie v ostře francouzské režii. Napoleon milovaný tatíček Evropy, Franzouzi hrdinští osvoboditelé, které všude vítají s otevřenou náručí. Škoda jen, že jim zákeřní britští a ruští reakcionáři a oportunistické rakousko házejí klacky pod nohy - kvůli tomu, aby mohli terorizovat poddané, samozřejmě. Ale nebojme se, v příštím díle to sympatičtí francouzští vojaci, kteří se odvážně berou za svobodu všech národů, těm zbídačeným barbarským žoldákům z východu nandají. Hoši, tak takhle se historický dokument fakt nedělá. Aspoň mimo Francii ne. Původní * změněna na odpad. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Finančně neúměrně náročná forma hraného dokumentu kromě možné spekulativnosti nepřináší informačně nic navíc, stopáž jen zbytečně nabobtnává, vyobrazení je navíc interpretačně poplatné zemi vzniku. Základní data o okolnostech slavné bitvy by šlo zpracovat důstojněji. 1-2* ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama