Reklama

Reklama

Orel Deváté legie

  • Velká Británie The Eagle (více)
Trailer

V roce 140 našeho letopočtu, dvacet let po zmizení římské deváté legie na severu Británie, přijíždí do Británie mladý římský voják Marcus Flavius, aby zde sloužil jako velitel posádky. Marcův otec byl velitelem deváté legie, která zmizela i s jejich symbolem, zlatým Orlem. Marcus věří, že vykoupí čest svého otce odvážným působením zde v Británii. O pár dní později Marcusova bdělost zachrání většinu mužů posádky, na kterou zaútočí keltské kmeny. Je vyznamenán za statečnost, avšak kvůli zraněné noze je propuštěn za služby. Později se Marcus dozví, že na severu Británie někdo symbol Orla deváté legie spatřil, a tak se rozhodne, že se vydá do neprobádaných končin za Hadriánův val. Doprovod mu dělá jeho o Esca, který Římany nenávidí, ale který je Marcovi zavázán, protože mu během gladiátorského souboje zachránil život. Po několika týdnech putování severskou divočinou se Esca a Marcus setkávají s Guernem, což je bývalý římský voják Lucius, který bojoval v řadách deváté legie pod vedením Marcova otce. Lucius sdělí Marcovi, že symbol zlatého orla ukradli Pomalovaní, což je jeden z nejkrutějších kmenů mezi Seveřany. Marcus i Esca dojdou až k Pomalovaným, kterým Esca řekne, že je synem náčelníka, který prchá před Římany, a že Marcus je jeho otrok. Díky tomu je Esca kmenem Pomalovaných přivítán a přijat. Esca po pár dnech Marcovi pomůže v noci tajně přepadnout válečníky, kteří hlídají Zlatého orla... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (588)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jamie Bell rozhodně nechce, aby mu byl donekonečna připomínán Billy Elliot, tak to vylepšil celkem drsnou, ale podivně teenagersky a jakoby gay náznaky prokládanou buddy akčňárnou, která by se dala popsat jako něco mezi Římem, Vikingy a jistými "severními" pasážemi Hry O Trůny - tedy bez magie, nemrtvých atd., prostě hezky seriózně "historicky". Anthony Dod Mantle za kamerou exceluje a úvodní čtvrthodina s útokem barbarů na Hadriánův val je úžasná. Ne pompézní jako v Gladiátorovi, ne přehnaná, prostě lahůdka. Pak se to "trochu zvrtne" a následuje putování a hledání rodinné historie a vlastní hrdosti a objevování "drsné krásy" Skotska:) Nebylo to špatné, ale dívat se znovu na víc než prvních dvacet minut opravdu nebudu. 70% ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Už staří Římané poznali hodnotu ptáka... no a Tatum ten prostě stůj co stůj, chce dokázat, že pták, který ztratil jeho táta v tvrdém boji proti severským kmenům (tulení komando) má koule. Nemohu se zbavit pocitu, že místy to působilo fakt lacině, ale role Deváté legie neni jednoduchá a já to chápu, jak by ne, když se tady zdůrazňuje síla a čest ptáka, no ne? 7/10 ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kdyby někdo natočil remake pro dospělé, tedy s opravdovými herci, místo modelů značkového prádla (Tatum = Hugo Boss, Bell = Victoria's Secret); s kameramanem, co v brutálních scénách nečumí s kamerou někam do korun stromů; se střihačem, který neusekne scénu v nejdrastičtějším okamžiku, aby divák nebyl stresován stříkající krví; se scénáristou, co si dá práci s přemýšlením a nenechá osoby teleportovat prostorem i časem; s režisérem, který nebude trvat na tom, že je nutno pohled na holá lidská hýždě něčím "přirozeně" zakrýt - křovím, tlustou větví, procházejícími dělníky se širokou fošnou atd... Zkrátka mě tahle soft verze pro citlivé školáky příliš neuspokojila, jakkoliv se na ni dalo dívat bez pocitu nudy. 60% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Historická dobrodružná věc, jaké se bohužel už netočí, bez bombastického zachraňování světa, luštění skrytých hieroglyfů na Deklaraci nezávislosti a bez přemoudřelých akčních ženštin. Chlapské přátelství, rodinná čest a čelení překážkám. Jé, to byl balzám na duši. Nebál bych se to skoro přirovnat ke vztahu Aubreye a Maturina v Master and Commander, i když na jednodušší úrovni (předloha je pokud vím určená mládeži). Kromě až moc naivního konce, kde se na pomoc přidávají legionářští důchodci za životní jistoty mě fakt potěšilo, že někdo má odvahu přijít s takhle staromilsky pojatým filmem, ozdobeným vynikající kamerou. Samozřejmě se člověk neubrání srovnání s nedávným Centurionem, vedle kterého Orel vypadá jako jeho pokračování. Nicméně přístup Macdonalda a Marshalla je jiný, Marshal je úspornější a soustředí se čistě na živočišný boj několika vojáků o přežití, Macdonald si vedle hrdinského úkolu víc všímá okolní přírody, více pracuje s psychologií a mění atmosféru scén. Úvodní Testudo - lepší želvičku jsem ještě neviděl. Škoda, že je film PG-13, tím ztrácí v živelnosti, když by k tomu prostředí naopak sedělo řádně zemité řezání v protikladu k digitální krvi ve sračkách typu 300. Na závěr - Orel i Centurion jsou dle mého srovnatelně dobré filmy, každý ovšem trochu jiný. Oba mi ovšem padly do nálady. P. S. zcela se ztotožňuju se salahadinovým komentářem. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší z filmů o IX. a jiných ztracených legiích, které se s posledních letech prohnaly kinosály. Stylem i barevnými filtry jsou sice zaměnitelné, zejména Centurion a Orel, u tohoto jsem se ovšem nenudil ani chvíli. Svižný rozjezd, emoce, napětí, akce, zneklidňující nejistota, velká gesta i překvapení, to všechno tam bylo. A jako třešnička ten dokonale casablankový závěr. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (20)

  • Historická poradkyně filmu vnesla do scénáře některé změny oproti knižní předloze. Například pevnost na začátku příběhu byla změněna na menší tvrz, protože Marcus jako centurion nemohl velet tak velké posádce a nebyl důvod, aby v té době na jihozápadě Anglie taková pevnost byla. (marmota-b)
  • Římské nádobí ve filmu přesně odpovídá historickým vzorům. (marmota-b)
  • Devátá legie byla založena roku 65 př. n. l. římským vojevůdcem Gnaeus Pompeius Magnus, v češtině Pompeiem Velikým, v Hispanii, dnešním Španělsku. Legio IX Hispana byla nejen elitní legií, ale také jednou z nejstarších a nejvýznamějších legií římské armády. (Chufu)

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Akční hrdina budoucnosti?

Akční hrdina budoucnosti?

11.11.2010

Ještě nedávno jsme se mu vysmívali pro jeho fešáckou tvářičku a nevalné herecké schopnosti, hvězda Channinga Tatuma však stoupá. V G. I. Joe jsme mu akčního hrdinu docela věřili, v pozvolna se… (více)

Včera jsme to roztočili, drahoušku

Včera jsme to roztočili, drahoušku

26.08.2009

No, možná ne tak úplně včera, spíš „nedávno“. Tento týden padla první klapka historicko-dobrodružného The Eagle of the Ninth a upírského westernu Priest, taktéž už je v plném proudu natáčení fantasy… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama