Reklama

Reklama

V dnešní Pohádce pro pamětníky uvidíte jeden kouzelný příběh plný čarování a legračního strašení. Učitel je na své žáky příliš hodný a mírný, oni toho zneužívají a provádějí mu různé lotroviny. Na hradě provází turisty škodolibý kastelán, který rád straší návštěvníky, a ten je panu učiteli náramně podobný. A tak učitel dostane nápad. Využije jejich podoby, muži se vymění a žáky čeká pěkné čarování. A to ještě netuší, že tu má někdo zálusk na hradní poklad! V dvojroli dobráckého učitele a zlomyslného kastelána na hradě Česnečka se objevil Jiří Lábus. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jiří Lábus v dvojroli učitele a kastelána-čaroděje, kteří si spolu prohodí role. Čaroděj ve škole dětem jejich vylomeniny pěkně vrací a učitel se na hradě odnaučuje strachu, pronásledován kolegyní (Synkovou) převlečenou za bílou paní. Česnečka byl tuším název toho hradu a jako ústřední melodie hráli Mládkovi "Medvědi nevědí". Poněkud zasunutá vzpomínka na kdysi oblíbený dětský film. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Úplně bych neřekl, že se jedná o pohádku, spíše příběh s pohádkovými motivy, ale dejme tomu. Také úvodní text nemluví tak zcela pravdu, protože s návrhem na výměnu nepřijde učitel, ale kastelán, který si jako první všimne, že jsou si s učitelem podobní. Sám sebe se ptám, jakého čaroděje by bylo potřeba na dnešní žáky. Bílé myšky a přeměna v solničku by asi byla málo. Takového do každé třídy. Příběh je to veselý a místy i zábavný, akorát Jana Synková v kostýmu Bílé paní působila trochu přitrouble. A honička mezi ní a Pavlem Zedníčkem mi zase připomínala leckterou grotesku. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Je to taková příjemná blbinka s Lábusem v dvojroli. Hraje dobráckého učitele, ze kterého jeho žáci nemají respekt, a jeho neschopnost pořádně je seřvat z něj činí vlastně takového "otloukánka" a neschopa v učitelském sboru. Oproti němu je kastelán místního hradu jeho pravým opakem. Nejen, že mu je k nerozeznání podobný, ale navíc z žáků strach nemá a činí mu potěšení, když žáci mají strach z něho. Aby taky ne, když vedle jeho zlověstného vzhledu ovládá i různá kouzla, je respekt na místě. A tak se jednoho dne spolu prohodí. Lábus svoji dvojroli zvládl na výbornou a televizní film rychle uteče. Nevyhnul se moralizování, a možná by si zasloužil i větší propracovanost stran motivace postav. Jednoznačně sympatická záležitost, která nepatří k tomu nejznámějšímu, co vzniklo v letech dávno minulých. 60% ()

Hillock 

všechny recenze uživatele

Lábus i Zedníček zde hrají role naprostých trotlů. To se vážně nepovedlo. No, já dávám jednu hvězdu, poněvadž se domnívám, že tohle není osvětové dílo. Snímek je pouze pro děti a pedofily. Kdybych byl prcek, tak dám zajisté čtyři stars, ale takhle musím hodnotit ze svého subjektivního hlediska. Je mi líto, ale ani Daniel Netušil film nezachrání, i když je sexy. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Spíše než pohádka se jedná o kratší filmeček pro děti, který ukazuje zlobivou třídu, hodného učitele a kouzelnického kastelána hradu jménem Česnečka. Lábus je super, zbytek také ujde. Taková jednohudba, která děti dnes už sice nezaujme, ale diváka majícího rád filmy z televizního archivu určitě ano. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Ve scéně, kdy se učitel sejde s kastelánem na hradě tj. Lábus je tam 2x, tak když si kastelán zády sedá na židli, tak nemá na hlavě čepici, pak je na něj záběr zepředu, a to má čepici a pak zase zezadu, když vstává ze židle, tak zase čepici nemá. (Spanker_CZ)
  • Natáčení probíhalo také na hradě Křivoklát. (Ganglion)

Reklama

Reklama