Reklama

Reklama

Šarlatová sůl

  • Mexiko Bajo la sal (více)

Těžařským městečkem otřásá nález několika mrtvých dívek v salinách, a zatímco policie tápe, vrah vyhlíží svou další oběť. Když solná pole vydají další mumifikované tělo zavražděné dívky, je místnímu šerifovi jasné, že Santa Rosa de la Sal má co dočinění se sériovým vrahem. Policie v ospalém těžařském městečku na severu Mexika ovšem nemá zkušenosti ani prostředky na řešení několika let starých vražd a z hlavního města tak přijíždí vyšetřovatel Trujillo. Ostřílený i ztrhaný detektiv ohledně motivu vražd z počátku tápe, ale postupně odhaluje minulost a temné základy malého města, jež je pevně zapuštěné do rozlehlých solných plání. Všechny oběti navíc studovaly na místní střední škole, kterou navštěvuje také podivínský Victor s nechvalnou pověstí. Po smrti matky totiž ve volném čase buď pomáhá otci v pohřebním ústavu, nebo natáčí loutkové horory, které se brutalitou nápadně podobají současnému případu... Přestože městečko i ústřední zápletka Šarlatové soli (2008) existují jen na papíře, autor předlohy se inspiroval skutečnými případy ze Ciudad Juárez. Mexické město sousedící s El Pasem se už od 90. let potýkalo s vysokým počtem nevyřešených vražd mladých žen, často se sexuálním podtextem. Násilí na ženách bylo tak rozsáhlé, že se v běžném slovníku ustálil i specifický termín pro takové případy – femicida. V době natáčení snímku se navíc v Ciudad Juárez rozhořela válka drogových kartelů a s ní několikaletá vlna násilí. V současnosti se za pomoci vlády i místních podařilo ciudadskou policii zreformovat, vraždám předcházet a větší část případů také objasňovat. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď som včera večer pozeral film a dnes ráno už neviem o čom bol, to je aká vizitka? Asi by nebolo od veci, doplniť žáner “loutkový”, aby divák kompletne vedel, do čoho sa púšťa. Mexico naposledy zaujalo v 86’ počas MS vo futbale vďaka výkonom Marodonu, tak asi treba repete, lebo filmová tvorba ako taká, príliš zážitkov ponúknuť nedokáže .. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ač odehrávající se v Mexiku a v prostředí salin, nemastné, neslané. Přesolená stopáž, okruh podezřelých je spíše úsečka o dvou bodech a do diváckých ran se dostává sůl v podobě žánrových klišé (detektiv zvenčí se škraloupem z minulosti, vykecávající se vrah). Loutkové vsuvky jsou fajn a na konci se možná skutálí po tváři slaná slza dojetí, nicméně má očekávání, že by se to mohlo zařadit po bok La Isla mínima, byla poněkud přehnaná.. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud Šarlatová sůl částečně funguje, pak především díky snaze režiséra, hádám, že se Mario Munoz snažil upozornit na svou existenci zástupce amerických studií. Animované thrillerové vsuvky jsou působivé, ale scénář pouze recykluje mnohokrát použité žánrové motivy, neoplývá logikou, natož pak rafinovaností, a někdy je zbytečně k divákovi podbízivý - bylo nutné hrdinku představit jako striptýzovou tanečnici a prostitutku? Na jedno pokoukání je to akceptovatelná záležitost, ale z průměru žánru rozhodně nevybočuje. Celkový dojem: 55 %. ()

..Anya 

všechny recenze uživatele

Krásné prosluněné městečko ztracené kdesi uprostřed Mexika, kde se odehrávají záhadné vraždy mladých dívek. Originalita zápletky veškerá žádná, avšak atmosféra mexického zapadákova se může zalíbit. Příběhem provází sympatický emák, který ve svém volném čase buď pitvá mrtvoly nebo vytváří bizarní horory s panenkou Barbie a Kenem v hlavních rolích (jestli nic jiného, tak tohle prostě vidět musíte:)), posléze si nasadí sluchátka s fajnovou muzikou a jde si po svých...ztraceným slunným městečkem kdesi v Mexiku ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Temný thriller, při jehož sledování si možná vzpomenete na Insomnii nebo Epitafios. Příběh přivádí na scénu stárnoucího poldu, řešícího zmizení několika mladých dívek a chlapce, fanouška horrorů a zároveň syna majitele pohřebního ústavu, který se k tomu všemu tak nějak přichomítne. Spíš než na otevřené brutalitě a šokující pointě staví Bajo la sal na pomalém budování atmosféry a logickém příběhu. Bonusem určitě jsou záběry z loutkového filmu, který mladý hrdina natáčí...Škoda, že jako celek se film místy až nepříjemně táhne. ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama