Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Přemysl Otakar II. se navzdory slibu nemůže zúčastnit zásnub Beneše z Dubé a Ludmily z Vartemberka, které mají zažehnat vleklé spory mezi dvěma mocnými rody na severu Čech. Vyšle proto svého vyšetřovatele a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu jako svého zástupce. Cestou Oldřich se svým panošem a pomocníkem Otou narazí na stopy přepadení a objeví mrtvoly kupce a jeho vozky. Zatímco Oldřich pokračuje v cestě, velitele Diviše a Otu vyšle po stopách lapků, kteří kočár přepadli. Marktvart z Vartemberka a jeho syn Marek hosta přivítají, netají se však nelibostí nad tím, že nepřijel král osobně. Ota s Divišem objeví stopy, které spojují přepadení kupce s hradem Vartemberků. Při večeři obviní loutnista Arnošt purkrabího Jošta z pokusu o znásilnění jeho dívky a ještě téhož večera je Jošt zavražděn. Beneš obviní ze zločinu Arnošta, Oldřich však trvá na důkladném vyšetřování a pustí se s Otou do pátrání. Téže noci však dojde k další vraždě, jejíž obětí se stane hradní pán Markvart z Vartemberka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (347)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když člověk zaslechne přirovnání "klasická detektivka v kulisách českého království", docela ho to navnadí. Jenže nesmí čekat moc. Respektive raději by neměl čekat vůbec nic, protože já se připravoval na průměrnou podívanou a zážitek, jaký mi Jménem krále připravilo, skončil i přesto ještě níže. Především nuda zapracovala. Příběh je tak prostinký, že nemá vůbec co nabídnout, a zachraňovat ho mohou jen herci. Ovšem neděje se ani to. Když i ten Karel Roden mi tady s jeho drsňáckou postavou lezl krkem, co potom všichni ostatní? Bída s nouzí, seriálové herecké výkony, přehrávání, minimum uvěřitelného, maximum otravného. A atmosféra? Ale kdeže. Ano, kamera sice hezká a hudba místy patřičně historická, ale pořád jsem ničemu z toho nevěřil. Jako polehčující okolnost nemůžu brát ani to, že by Jménem krále přinášelo do českého filmu něco nového - bohužel. Jen to ukazuje, že historické filmy jsme uměli (vynikající Královský omyl, Čest a sláva, Údolí včel, Spanilá jízda...), ale už nám nejdou. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem na Nikolaevově filmu v kině, takže mě televizní výprava nemohla rozhodit. Jak už tu kdosi psal, jako seriál by se však Jménem krále vyjímalo líp. Hlavně proto, že to, co filmu nejvíc podráží kolena, je krátká stopáž, během níž se nějaká detektivní zápletka ani nemůže rozvinout. Konec je proto stejně překvapivý, jako potopení parníku na konci Titaniku. Když tvůrci hledali námět, mohli se raději chopit remaku starého českého Zločinu na Zlenicích hradě, který měl zápletku podobnou, jen lépe dotaženou a posunutou do doby Jana Lucemburského. I přes dvě hvězdičky zklamán nejsem. Dostal jsem, co jsem očekával a hodinu se koukat na Karla Rodena mi stačí ke štěstí. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Už docela dlouhou dobu si říkám, proč se v české kinematografii tak málo objevují vysokorozpočtové filmy z období středověku v Českých zemích. Dokonce i spisovatele Vondrušku znám a pár knih jsem od něj s radostí četl. Takže po zjištění, že existuje Jménem krále jsem měl velkou radost, že někoho také napadlo zfilmovat české dějiny starší, než po první republice. Výsledkem je ale film, který je levný na každým rohu a nejlevnější z toho všeho je ve výsledku závěr. Nejenom, že samotná závěrečná scéna je dost zkažená a odfláklá, samotný závěr je tak brutálně ustřihnut, že Vám příjde, jako kdyby jste si zrovna vyslechli jeden z řady příběhů Oldřicha z Chlumu, který na hradě vyřešil případ a v závěrečné scéně se bezhlavě žena za dalším případem, který se pro změnu bude konat na hradě o kopec vedlejším. Film se mně líbil, což o to, ale je to kvalitně spíš příjemné uvedení zajímavého historického seriálu, což vlastně i původně mělo být. Škoda že ve výsledku nebylo. Osobně mě to mrzí a jednou bych si přál vysvětlení. To jsou tyto náměty v Česku tak neoblíbené a nezajímavé, že se nezaplatí? Nebo je problém v něčem jiném? Přitom herci ani kulisy nezklamali. Tak co tedy? ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Ach Bože, Jméno růže v malém českém rybníčku nebo alespoň snaha o podobný žánr. Upoutávky nás zaujaly, takže jsme si to pustili. Byla to škoda času... Příběh a zápletka celkem dobrý, ale stopáž příliš krátká na pořádné rozehrání příběhu. Obsazení na první pohled slušné, ale bohužel na mě všichni působili zoufale amatérsky. A to včetně Karla Rodena. Již nikdy více. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Příjemné překvapení (vzhledem k místnímu hodnocení 44%). Přestože především ze začátku je film nemastný, neslaný, velmi brzy se to změní. Jménem krále se úspěšně vyhýbá hlavnímu neduhu loňské Bathory - díky svému komornímu pojetí nepotřebuje davové scény, které ve zmíněném eposu byly tím nejvíce nezvládnutým prvkem. Důležitá věc - díky zasazení do třináctého století si film vystačí i se strohými kulisami a kostýmy, vizuální složce filmu velmi pomáhá nasvícení rozptýleným slunečním světlem, které dopadá skrze úzká okna a pro které mám velkou slabost. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Autor předlohy Vlastimil Vondruška nebyl spokojen s hradem Točník jakožto s filmovou lokalitou, neboť byl vystavěn později, než je rok, ve kterém se příběh odehrává. Producentům navrhoval jiné hrady, ovšem nebyl vyslyšen, neboť Točník je blízko Prahy, což bylo vyhovující pro filmový štáb. (JT19)
  • Snímek Jménem krále byl podle všeho pilotní díl seriálu, který však nikdy nespatřil světlo světa a v rámci ekonomického zhodnocení zamířil z televize do kin. Pikantní je, že ani sami herci netušili, že účinkují ve snímku směřujícím do přítmí kinosálů, a ono zjištění je notně překvapilo. [Zdroj: Cinema] (hippyman)
  • V německé distribuci byl film uveden pod názvem "Knights of Blood", v překladu "Rytíři krve". Velkým písmem je na plakátu uveden Karel Roden. Ten se však ve filmu ve zbroji vůbec neukáže, takže na obalu lze vidět postavu Davida Matáska s digitálně doplněným zakrvaveným mečem. Postava je doplněna velkou skupinou bojujících rytířů před hradem a dále fotografiemi rytířů na koních v plátových zbrojích. (p3tris)

Související novinky

Zemřel herec Martin Štěpánek

Zemřel herec Martin Štěpánek

16.09.2010

Narodil se jako nejstarší syn z druhého manželství herce Zdeňka Štěpánka. V mládí k herectví neinklinoval a v nultém ročníku se připravoval na studium medicíny. Odtud ale nakonec přešel na DAMU. Od… (více)

Reklama

Reklama