Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 5 (1993) (série)


Bonboniéra (S05E06)

(epizoda)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1993, 51 min

Obsahy(1)

Po letech zavítá slavný detektiv Hercule Poirot do své rodné Belgie. Doprovází tam totiž inspektora Jappa, který zde má být dekorován vysokým vyznamenáním od belgické policie. Setkání s dávným přítelem, dnes belgickým policejním inspektorem, vyvolá vzpomínky na jeden z prvních Poirotových případů, který ovšem zůstal před lety nedořešen. Šlo o tragický případ několika úmrtí. Nejprve přišla o život manželka významného politika Paula Deroularda, Marianne, když po jedné jejich hádce spadla ze schodů. Brzy na to došlo k další tragédii, Paul zemřel na srdeční selhání. Půvabné Mariannině sestřenici Virginii byl nečekaný Paulův konec podezřelý, a tak požádala o pomoc tehdy mladého nadějného policistu Hercula Poirota. Ten zjistil, že Paul zemřel po požití otrávených čokoládových bonbónů. Dnes by se tedy zbývající aktéři tehdejšího případu měli dozvědět překvapivé rozuzlení. Pravda musí zkrátka někdy počkat. (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to bylo poprvé, co jsem viděla, jak se Poirotovi zaleskly v očích slzy. On se ale zachoval jako dokonalý gentleman, i když ho to muselo stát zřejmě spoustu úsilí. Protože ani ten slovutný detektiv není přece z kamene a mašina bez srdce. Stejný nápad s bonboniérou už jsem viděla i v jiném filmu, který se beze sporu nechal tímto detektivním kouskem inspirovat. Vidět mladého a hubeného Poirota bylo zajímavé. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spomienky na minulosť a dávne ne/vyriešenie prípadu zaberajú väčšiu časť príbehu. Tak uvidíme mladého Poirota ako radového policajta opantaného vášňou a ujde sa mu lichôtky ako nikdy predtým ani potom. Drahokam v celém tom zabedněném policejním sboru sa musí postaviť svojmu šéfovi a predčasne rozbehnúť svoju vlastnú kariéru. Výborný diel, na ktorý sa dá spomenúť aj po rokoch od prvého zhliadnutia a ani tak nenudí. –– Belgický filozof jednou řekl: Poirote, nic takového jako náhoda neexistuje. ()

Reklama

SFalconJ 

všechny recenze uživatele

Poirot v nezvyklé poloze mladého (ještě celkem hubeného) policisty a romantického milovníka k tomu? Nezvykle vyprávěný příběh o vyšetřování v minulosti a dobrá zápletka, která zároveň trefně ukazovala reálnou situaci kolem vztahů mezi vlámskou a valonskou částí Belgie a politickou situaci v Belgii té doby, což mě jako politologa - historika potěšilo. K tomu dobové záběry mého milovaného Bruselu, kde jsem sám žil a odkazy na nejslavnější belgické pralinky, i když otrávené. Zkrátka mladý Poirot, Brusel, pralinky.... Okouzlující! To jinak, než za 5 skončit nemůže. :-) ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercule Poirot je můj oblíbený knižní detektivní hrdina od Agathy Christie a na plátně tomu je zrovna tak. Taky proč ne, když jej ztvárnil Suchett, kterému role belgického detektiva přímo sedla jako dobře ušité tvídové sako. Atmosféra dobové tématiky přímo prýští jako čerstvě objevený zázračný pramen, který vyluzuje úžasné zvuky v podání bravurní hudby. Některé díly pravda nejsou tak podařené, ty zaslouží za čtyři hvězdičky, ale zbytek je za pět. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kouzelný díl, ve kterém se Poirot vrací do Belgie, kde doprovází nejvyššího inspektora Jappa. Ten zde přijme vysoké ocenění za své zásluhy. A Poirot při příležitosti setkání se se starými známými vzpomíná na svá mladá léta, kdy ještě jako obyčejný policista zahajuje svou soukromou detektivní kariéru svým prvním případem podivné smrti belgického ministra. Poirotovy vzpomínky jsou neskutečně kouzelné a zvláště jeho vizáž muže s vlasy a okouzlení do jedné z žen blízkých mrtvému ministrovi jsou úchvatné. Milý, nenáročný díl. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Povídku napsala Agatha Christie v roce 1923, v rámci své první vlny příběhů o Poirotovi (1919 - 1923). Je pozoruhodná tím, že je celá psána jako detektivův monolog, s občasným komentářem kapitána Hastingse. (PhillM.)
  • Exteriéry se skoro všechny natáčely skutečně v Bruselu, ale ve scéně na začátku příběhu, kdy Poirot (David Suchet) s Jappem (Philip Jackson) přijíždí na bruselské nádraží, herci ve skutečnosti vystupují na nádraží v Antwerpách. Původní nádraží v Bruselu, na které by vlak z Londýna přijel, bylo totiž zbouráno v roce 1949. (PhillM.)

Reklama

Reklama