Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1983

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1983 (více)
všechny plakáty
Trailer

Vlk v rouše beránčím má pořád ostré zuby... Píše se rok 1983 a v západním Yorkshiru se ztratilo další dítě, jedno z mnohých za posledních čtrnáct let. Do případu je tak trochu proti své vůli zatažen nepříliš úspěšný právník John Piggott, který ve své snaze domoci se spravedlnosti naráží na neprostupnou hradbu mlčení, strachu a překážek ze strany místní zkorumpované policie. Zdá se však, že alespoň v jednom z detektivů se pohnulo svědomí... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1983 představuje třetí, závěrečnou část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Můžou mít yorkshirské pohádky o Červených karkulkách, vlcích, prasatech a labutích bez křídel dobrý konec..? Obtížnější orientace v časových rovinách, kdo neviděl pár dní nazpět předchozí díly, nebude vědět, která bije. Provází to zbytečný důraz na nepodstatné detaily, zpomalená scéna záchrany s paprskem světla a vznášejícím se peřím je výstřelem mimo terč. Od vyvrcholení trilogie, kdy se mají vyložit na stůl ruce, pardon, samozřejmě karty, jsem čekal o něco víc režisérské zručnosti a scenáristického důvtipu. Zazvonil zvonec a... kde Severu konec..? ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

uááá. Proč? Proč zas to samé? Snad jen s tím rozdílem, že místo jednoho hlavního hrdiny máme dva (onen právník je s přehledem nejsimpatičtější postava celé trilogie)? Prý vyvrcholení celé trilogie, prý propojení všech dílů.... Nic z toho se nekoná, vše co je "odhaleno" už stejně každý normální divák dávno věděl. Tady nemá co vytáhnout kvalitu nad propast průměru, ani zajímavá postava právníka... Zklamání, jsem skoro v nutkání dát dvě *, i díky opět v podstatě stejnému konci a tomu, že nepříjemný zvyk prodlužovat záběry o pár zbytečných vteřin je dost patrný. Navíc jsou některé postavy nesesitelně otravné (BJ). PS: bráno z pohledu celé trilogie. Tu bych celkově označil za *** ()

Reklama

Ice.dog 

všechny recenze uživatele

Třetí a závěrečný díl a pro mě rozhodně díl s nejlepší atmosférou z celé trilologie. Temnost, které je sice v tomto díle nejméně ze všech tří, tento díl naopak dohání v celkové atmosféře. Parta špatnejch poldů, kteří si na svym severu dělali co a jak chtěli se sice snaží zahrnout starou špínu pod koberec, leč marně... Ani snaživej investigativní přejetej novinář v první části, ani seriosní vyšetřovatel v druhý, ale až vyžranej právník, kterej vyrostl na této jak je ve filmu vylíčeno bohem zapomenuté části Británie, dá ledy do pohybu. Celý příběh je napínavej a vyžaduje divákovu naprostou pozornost, pokud nechce v půlce trilologie zjistit, že neví kdo je kdo, kdo ho komu kouřil a kdo s kym vyjebával, nicméně celou sérii mohu jen doporučit. Řekl bych, že se Rob Stark asi obracel v hrobě, kdyby věděl co se dělo na jeho severu... "To the north..." ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Podle místních hodnocení by se zdálo, že nejlepším dílem trilogie je 1980. Není tomu tak. První díl (1974) táhne skvělý Andrew Garfield, kterému vehementně pomáhají Rebecca Hall a Sean Bean. Hlavní hrdina dílu druhého (Paddy Considine) není dost výrazný ani dost sympatický na to, aby mě jeho příběh víc zaujal, a totéž platí o zbytku obsazení. Třetí díl, rok 1983, trilogii krásně završuje a uzavírá, dovysvětlí některé nejasnosti z předchozích filmů, i když ve všem jasno taky neudělá a mezi současností a flashbacky je tak neostrá hranice, že v podstatě není jasné, co se děje teď, co je vzpomínka a co si hrdinové jen představují. Celkově mi tedy přijde nejlepší díl první, který je nejpřímočařejší a má největší spád. Především ale nechť tato trilogie slouží jako důkaz toho, že i v Británii umí natočit retro, a jak! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,UDĚLEJTE TO PĚKNĚ A ČISTĚ, ABY NAŠE INVESTICE BYLA ZABEZPEČENA. CO JSME PLÁNOVALI, NA ČEM JSME VŠICHNI MAKALI. NEPROPÁSNEME TO. TO NEDOVOLÍM. PŘIPÍJÍM NA NÁS, NA SEVER, KDE SI DĚLÁME, CO CHCEME“..... /// Přichází rozuzlení. Stejně jako před devíti lety zmizela malá holčička. Tentokrát je v hlavní roli právník a držím mu palce, aby měl koule všechno vyřešit. Všichni jsou zatížení minulostí, kdo ještě neumřel, má špatný svědomí a jen díky tomu, že na to koukám tak nějak v kuse, nemůžou mě tři prdele jmen rozhodit. Tenhle díl má nejlepší atmosféru a celkem vychází pokus o temnou kriminálku. TŘETÍ DÍL TRILOGIE (1974 + 1980), NA KTEROU JE TŘEBA JE TŘEBA HLEDĚT JAKO NA CELEK. ZATÍM CO TOMUHLE FILMU DÁVÁM ****, CELOU TRILOGII HODNOTÍM ***. Von mě totiž příběh o Karachi klubu, hotelu Griffin, Wakefieldské base, o matkách bez dětí, o mrtvých problémech a mrtvých přátelích, skládkách, šlapkách, vlcích a labutích zase tak extra nepřipadal. Ještě bych unesl kolísavost tempa, či přechody mezi dramatem – thrillerem – kriminálkou. Ovšem celej ten mafiánskej policejní útvar mi připadá takovej...... no nevím, možná v osmdesátejch letech, v Anglii... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Red Riding Quartet od Davida Peace číst nebudu. 2. Chtěl bych zjistit, že vrahem není zahradník, ale ..... 3.) Thx za titule ,,tayna“ a ,,queeg“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Televízne upútavky na všetky tri epizódy Red Riding niesli slogan „Based on True Events“. Žiadna z postáv, ani obete vrážd však nenesú mená skutočných ľudí a len málo z nich sa podobá na skutočné predlohy. (Arsenal83)
  • Název trilogie vystihuje jak její rovinu vražedného thrilleru o místní korupci, tak tu (temně až hororově) pohádkovou. Severní, východní a západní „Riding“ jsou územní části Yorkshiru - v západním se děj odehrává. „Red“ jako barva krve. Red Riding odkazuje na Červenou Karkulku a prvky této pohádky, včetně zlého vlka, se v trilogii skutečně objevují. Ztracená holčička z Red Riding 1974 má červenou bundu s kapucí, po Yorkshiru pobíhá zlý vlk a my nevíme, v čí podobě se skrývá. (EastWicka)
  • Knihy aj filmy sa odohrávajú v Leedse, Bradforde, Halifaxe a vo zvyšku West Yorkshire a tam boli aj natáčané na jeseň 2008. (Arsenal83)

Reklama

Reklama