Reklama

Reklama

Bláznivá komedie Prestona Sturgese, kterou deník The New York Times označil za "hezky břitkou satiru", patří ke klasice zlaté éry Hollywoodu a vrcholům komediálního žánru. V hlavní roli jednoho z nejlepších filmů o filmu v dějinách kinematografie se objevil Joel McCrea. Když jeho postavu úspěšného hollywoodského režiséra unaví vlastní povrchní veselohry, rozhodne se natočit sociálně realistické drama o nelehkém údělu obyčejných lidí s názvem Bratříčku, kde jsi? (stejný název později použili bratři Cohenové ve své skvělé komedii s Georgem Clooneym). Producenti poukazují na jeho vysoké společenské postavení, ale režisér je neústupný a v převleku vandráka se vydává za svým příběhem. Cestou potká půvabnou Veronicu Lake... a problémy, o jakých se mu dřív ani nesnilo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

honajz 

všechny recenze uživatele

Na to, jak mi film vychvalovali už od FAMU, nakonec těžké zklamání. Snaží se to o slapstick komediální scény, ale ty jsou chtěné, nepřirozené a ve výsledku trapné. Snaží se to o jistou sociální kritiku, ale zase to selhává v půli cesty, sotva se to nadechne. Dialogy mají sršet inteligentním vtipem, ale to i ta nejnepovedenější adaptace chandlerovek je vtipnější. A je fakt, že bez Veroniky Lake a jejího živelného optimismu a naivismu by ten film už vůbec kvůli své strojenosti stál za starou bačkoru. Chvílemi mi připadalo, źe koukám na Slunce, seno... nebo Babovřesky, ale u těch filmů jsem se často pobavil víc. Cokoliv jako liška dávající dobrou noc zde prostě chybí. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vyprávění o metodickém režisérovi, který se rozhodne nenápadně začlenit mezi ty nejobyčejnější chudé obyvatele, aby získal inspiraci pro vlastní film, má zajímavě proměnlivé tempo a žánrové vyhranění - začíná se skoro až ve formě slapstikových skečů, jelikož všichni očekávají především velké dobrodružství, následuje uvolněná reflexe Hollywoodu s povinnou romantickou linkou (neboť jak praví i sama hlavní postava, žena nemůže v žádném filmu chybět) a v poslední třetině se dostáváme k závažnému dramatu, které se snaží předchozí implicitní motivy projevit explicitně a režisér na vlastní kůži prožívá film, který chtěl původně natočit. Na jednu stranu to do sebe nepasuje vždy přesvědčivě a náhlé utnutí humoru film oslabí, na druhou stranu jde o chytré schéma, které umožňuje přítomnost sice klasicky sladkého, ale inteligentně podaného poselství. Všechny postavy se navíc nadmíru vydařily, Joel McCrea je pořád ten frajer z Nejnebezpečnější hry a Veronica Lake je krásná a vyloženě netuctová ženská vložka. 80% ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Výtečná satira na Hollywood a zároveň zdůvodnění proč ho máme tolik rádi (až na těch několik zatraceníhodných uživatelů CSFD, kteří se svojí nenávistí k hollywoodské tvorbě chlubí ve svých profilech ). Navíc neodolatelná bloncka s trademarkovým ´peekaboo´ sestřihem (peekaboo) Veronica Lake, které to s mužským protějškem výborně šlape. A i Coeni si odtud půjčili název jednoho svého filmu - O Brother, Where Art Thou. ---- REŽISÉR: I want this picture to be a... document. I want to hold a mirror up to life. I want this to be a picture of dignity... a true canvas of the suffering of humanity. PRODUCENT:But with a little sex in it. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Keď je človek v sračkách, ozaj často jediné, čo mu zostáva, aby ešte chvíľu pobudol v slzavom údolí zvanom svet, je že sa čas od času výdatne, schuti a od srdca zasmeje. Či už na mikrotragikomických príhodách vlastných alebo iných. Alebo na dobrej komédii. A o hollywoodskej filmovej mašinérii si môžeme myslieť, čo len chceme, tak jedno má v sebe zakotvené spoľahlivo. Patent na zábavu. Iste, často prekrúcaný pračudesnými záujmami mocnárov, no rovnako tak v sebe skrývajúci skvosty, ktoré celý ten fejkový svet nerovnosti, umelých bublín a podlosti odhaľujú a rozkrývajú. A to práve aj prostredníctvom vydarených, inteligentných komédií s vynikajúcimi dialógmi. A s trochou sexu. Sullivanove cesty sú jednou z nich. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma to a veľmi. Po sklamaniach s PalmBeach Story a Lady Eve, konečne aj u mňa film Prestona Strugesa stopercentný. Žánrový aj štýlistický mišmaš komédie, melodrámy, romantiky , satiry na Hollywood, sociálnej kritiky a ešte mnohého iného. Je to trošku bordel ale zaujímavý bordel. Ideálny kandidát na nejaký filmovo - vedecký rozbor.A Veronika Lake bola bohyňa. 9/10 ()

Galerie (60)

Zajímavosti (5)

  • John L. Sullivan plánoval natočiť film pod názvom O Brother, Where Art Thou? Ten si neskôr vypožičali Joel CoenEthan Coen pre ich film z roku 2000. (Scevola)
  • Plagát snímky bol zaradený na 19. miesto v rebríčku 25. najlepších filmových plagátov všetkých čias podľa časopisu Premiere. (Scevola)
  • V roku 2007 zaradil Americký filmový inštitút snímku na 61. miesto v rebríčku najväčších filmov všetkých čias. (Scevola)

Reklama

Reklama