Reklama

Reklama

Doomsday Volcano: Sopka zkázy

(TV film)
  • USA Doomsday Volcano

Obsahy(1)

Expedice National Geographic pod vedením zkušeného oceánografa Roberta Ballarda pátrá ve vodách Středozemního moře po zbytcích erupce sopky Thera, která proběhla zhruba před 3,500 lety. Ostrov Santorini, který byl po mohutné explozi značně zdevastován, byl domovem Minojské civilizaci, která záhadně zmizela. Expedice se pokouší najít souvislosti mezi zkázou způsobenou sopkou a zánikem vyspělé kultury. Geologické vzorky ze dna moře i z ostrova Santorini naznačují, že erupce byla mnohem ničivější, než původně předpokládáno. Její následky ve formě mračna sopečného popela, pyroklastických proudů a vln tsunami způsobily zkázu nejen v okamžité blízkosti sopky, ale i v celém Středomoří a snad i dál. Film též pojednává o dalších devastujících sopkách, jak v historii, tak v současnosti, a varuje před budoucím nebezpečím pro lidstvo, kterou by erupce megasopky typu Yellowstone, mohla přinést. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Byla jednou jedna sopka. Jednoho dne její mohutný výbuch proměnil okolní svět v trosky, uvrhl krajinu do tmy a zvednul obrovskou vlnu tsunami. Ale mohla tato erupce zničit jednu z prvních evropských civilizací? Pravda se až doposud ukrývala v legendách. Traduje se, že zánik minojské kultury na ostrově Kréta má na svědomí santorinský vulkán Thera. Existují také spekulace, že ničivý dopad výbuchu na nedaleký řecký ostrov mohl být předobrazem biblických morových ran. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Chvílemi je to tak trochu úsměvné. Při výbuchu Santorini se 100 krychlových kilometrů země vzneslo do vzduchu a tady se hrabou robotem v moři a udělali "významný objev" - asi pětikilový kámen, ze kterého konstruují absolutní závěry. A formulace typu "což vyvolalo sesuv velikosti bojiště druhé světové války" tomu taky moc nepřidávají. Na National Geographic docela bulvárek. ()

Reklama

jenik71 

všechny recenze uživatele

Vše se točí okolo bádání po dávném výbuchu a ničivých následcích sopky na řeckém ostrově Santorini, avšak poznatky lze využít na mnoha dalších místech naší planety. Vědci pomocí moderního vybavení docházejí k názoru, že třeba výbuch známého Vesuvu byl jen drobnou taškařicí přírody oproti tomu, co se v dávných časech stalo při výbuchu sopky Thera. A stane se to znovu. Není otázkou jestli, ale kdy... Kvalitní dokument o sopečné činnosti a jejích následcích pro lidstvo. ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Dnešná premiéra. Dobrý dokument o jednej sopke, ktorá pochovala jednu celú civilizáciu pred 3.500 rokmi. V dokumente je tiež pekne vesvetlené ako sa vlastne určuje stupeň nebezpečnosti sopky. Dokument odporúčam, každému kto sa zaujíma o danú tematiku. Celkové hodnotenie za mňa je 70%. ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Moderní zpřesnění znalostí a pověr okolo výbuchu sopky Thera. Jak je pro National geographic typické, nejsou pouze předkládána fakta, ale jsou představeni i vědci a jejich technika a metody, jak k tomu vlastně přišli. Pro názornost a srovnání jsou uváděny novodobé zaznamenané výbuchy sopek po celém světě a také smutný zánik Minójské civilizace. Pro lepší popularizaci jsou uvedeny paralely s biblickými katastrofami, mě však docela překvapilo, že nebyl zmíněn i mýtus o Atlantidě. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama