Reklama

Reklama

Bill Gates - Jak šprt změnil svět

(TV film)
  • Velká Británie Bill Gates – How a Geek Changed the World
Velká Británie, 2007, 58 min

Obsahy(1)

Setkejte se s Billem Gatesem a zjistěte, jak vytvořil největší softwarovou společnost na světě a stal se nejbohatším mužem planety. Pořad ukazuje, jak Gates s několika spolupracovníky, včetně jeho přítele ze školy a prvního obchodního partnera Paula Allena a mnoha členů původního týmu Microsoftu během začátků v Albuquerque využil smlouvy s IBM k vytvoření obchodního fenoménu. Dokument se rovněž zabývá koncem éry Billa Gatese a zkoumá, jak společnosti jako Google, které nyní ovládají internet, tlačí Microsoft do neobvyklé pozice, kdy je nucen svádět boj s konkurencí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Slušně zpracovaný dokument o jednom ajťákovi, který, a myslím že si můžeme zcela neskromně říct, změnil svět. Jehož jediným extrémně skromným záměrem bylo dostat PC do každé domácnoti. Jeho cíl byl, můžeme říct, splněn, a tak mi nezbývá než mu jeho miliardy naprosto přát. Kdoví, kterým směrem by se vyvíjela výpočetní technika, nebýt tohoto člověka. Osobně si nedovedu a ani nechci představit negrafický operační systém. Navíc se Bill, asi pod tlakem jeho manželky rozhodl věnovat tvrdě vybojované miliardy na léčbu malárie, která se v rozvojových zemích likviduje stále za pomoci DDT, což je látka velmi zajímavá, v jejíž potenciálu určitě je i scénář takřka apokaliptický, a to není nic menšího než likvidace lidstva. Bill Gates je člověk nesmírně zajímavý, ovšem tento dokument na mě působí spíše jako jeho oslava a opěvování, než cokoliv jiného. Nicméně on si uznání zaslouží. Slabší * * * *. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Hodně mi tam scházelo slovo Apple nebo jméno Steve Jobs. Ti kdo viděli film Piráti ze Silicon Valley vědí, o čem mluvím. Trošku tý špíny nebo spíš "geniálního obchodního ducha" (zní to přeci jen lépe) co Gates má, v dokumentu bylo, ale měly toho v zásobě jistě víc :) Kritizovat ale nehodlám. Dokument je moc hezky a citlivě zpracován a svět může skutečně děkovat, co tenhle šprt vykonal a předpokládám, že ještě vykoná. ()

Reklama

HonzaSim 

všechny recenze uživatele

Poutavý dokument, který nás nechá nahlédnout do historie i současnosti Microsoftu. Člověk se dozví řadu zajímavých informací, takže je to určitě dobře investovaná hodinka do rozšíření všeobecného přehledu. Není to ale jen dokument o americkém gigantu, ale hlavně o miliardáři, který byl nejbohatším mužem světa. Zaujalo mě, že si Gates bral na dovolenou spoustu knih a aby pronikl do základů určitého téma, přečetl i několik knih denně. Bill určitě nepatří mezi skupinu těch, kteří to měli zadarmo. Je mimořádně chytrý, takže budiž mu přáno. Ale teď k jeho kariéře. Zjednodušeně řečeno, byl to on, kdo po Stevu Jobsovi posunul počítače k windowsovému převratu. Největší kaňka přišla, když využil postavení své společnosti a vykradl nápad Netscape, který se zaměřoval na samotný vznik internetu. Založením svého Internet Explorer smetl ze stolu všechnu konkurenci a nečestným způsobem se řítil dál. V soudních sporech obstál jen díky změně politické situaci ve státech, ale miliardová pokuta ho neminula. I tak se dá říct, že měl z pekla kliku. V současnosti soupeří s googlem, kterému osobně fandím víc. Zdá se, že svědomí se pohnulo, když se rozhodl podílet na charitě. Kdo jiný na ní dává desítky miliard? Za tyto dobrosrdečné skutky si zaslouží odpuštění a respekt, i když je téměř neuvěřitelné, že stejný člověk se v minulosti zachoval jako bezpáteřní jedinec. Zaujal mě také fakt, že firma dává 6 miliard ročně na nové výzkumy. To je pěkná suma. Gates je neskutečně cílevědomý a také proto je tam, kde teď. Určitě osobnost, ze které se můžeme inspirovat. Celkem působivé vidět dokument v době, kdy svět začíná pohlcovat Windows 10. 70% ()

Expertt 

všechny recenze uživatele

Jako skoro každý dokument z kabelovky tohoto typu mě opět naprosto iritovalo to zdlouhavé přešlapávání na místě, opakování se. Klasický dokument typu pohovorů, rozhovorů doplněn pár fotkami a několika videi s Billem. Přínosnost velmi malá, ačkoli tam bylo pár informací, který stály za to shlédnutí, tak většina příběhu je velice strohá, dokonce tam několik zásadních informací zcela chybělo. Celkovým dojmem působí tak dokument neatraktivně, což je škoda. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Históriu píšu víťazi, a ľudia vidia len to, čo im víťazi ukážu. Keď sa natočí takýto glorifikačný dokument o jednej osobe v ktorom sú len z časti spomenuté zlé veci, no dobré sú premielané stále dookola, ľudia mu začnú fandiť. Pre Gatesa nieje problém si zaplatiť takýto dokument, aby ukázal svetu aký je ľudomil. Nieje problém si zaplatiť dokument, aby sa trochu priblížil k tej Nobelovke. No ku Gatesovy? Správny človek v správnom čase učiní pár správnych rozhodnutí, čo ho katapultuje do TOPky. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama