Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americké bombardéry B-17 (lietajúce pevnosti) operujú zo základní vo Veľkej Británii po vstupe do II. sv. vojny. Sledujeme osud jednej z osádok týchto bombardérov. Hlavnými protagonistami sú letci Buzz (Steve McQueen) a Bo (Robert Wagner). Buzz je rebelujúcim letcom porušujúcim všetky nariadenia a predpisy. Bo je jeho opakom. Obidvaja sa však zaľúbia do jednej ženy. (andykovac)

(více)

Recenze (20)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen byl vždy obsazovaný do rolí sympaťáků s ocelovými nervy a klaďasů každým coulem. Tady hraje nezodpovědného blbce a kurevníka bez pudu sebezáchovy. Ohrožuje všechny kolem sebe a evidentně je mu to jedno. Naopak dialogy mezi Boem-Robert Wagner a Shirley Anne Field mě připadly zábavnější a inteligentnější než nesmyslné frajeřiny hlavního hrdiny. Průměrný film. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Buzz je jedným z mála, ktorý majú radšej boj samotný, ako ideály za ktoré bojuje. Je namyslený a sebavedomý, ale pilot je to skvelý. Jeho posádka si môže byť istá, že urobí všetko preto, aby sa všetci vrátili späť na základňu živý a zdravý. Schéma príbehu je veľmi podobná snímkom, ktoré sú nám dobre známe a to Nebeskí jazdci či Tmavomodrý svet. Piloti, ich bojové misie a láska. Steve McQueen je môj obľúbený herec a toto bol jeden z mála filmov s ním, na ktorý som nemal doteraz šťastie. Bojové scény sú výborné a menej znalý divák dostane skvelú príležitosť vidieť ako funguje posádka bojového lietadla. Od pilota a guľometčíkov až po zhadzovača bômb. Posledná misia je doslova vražedná a každému je jasné, že akonáhle preletia vzdušný priestor Nemecka, tak im luftwaffe nedá nič zadarmo."The body" dostane poriadnu nakladačku, ale Buzz chce za každú cenu dokázať, že to zvládne. 80%. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

WHAT'S THE MATTER BOLLAND, AFRAID TO DIE? DAMN RIGHT I AM. BUT YOU'RE SCARED TO LIVE!!! Báječní frajeři v koženejch bundách na létajících strojích B-17. Film je výborný, jen Steve je možná až moc šílený a milostná linka uprostřed je moc drámo. Daphne byla takový tele. Ale tak chápu, že je to v tom filmu potřeba, protože díky tomu si nakonec Buzz přizná něco, čemu nikdy nechtěl věřit. Už jsem si říkal, jak ten film zabíjí a pak přišla závěrečná našlapaná mise v Lipsku. Kulomety se téměř nezastavují, krev teče a bomby devastují továrny a dělníky, kteří nestačili utéct. Naprosto šílené hrůzy války. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Průměrný? The War Lover je vynikající film se skvělým výkonem Stevea McQueena jako létajícího psychopata, jenž život bere i bere bez mrknutí oka. Zajímalo by mě, jestli o existenci tohohle snímku věděl Jindřich Polák, když točil Nebeské jezdce. Přestože i jen na základě načrtnutí postav bezpečně dopředu odhalíte, kdo se konce filmu nedožije, tenhle příběh velké lásky, bezohlednosti ale i šíleného nedobrovolného hrdinství všech letců, si užijete. Chybí tomu ten šok z naturalistického zobrazování následků, druhým pohledem ale právě ten možná "Jezdcům" může přebývat. Zatím jsem Shirley Anne Field viděl ve všem, v čem v šedesátých letech před natočením The War Lover hrála! Trochu zapomenutý a IMHO i podhodnocený film. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film o amerických pilotoch bombardérov, z ktorých každý lieta z rôznych príčin a má iný hodnotový rebríček. Jasným ťahákom je McQueen, ktorý herecky opäť exceluje. Napriek tomu, že nehrá žiadneho sympaťáka, skôr chladnú a sebeckú sviňu, ktorá však je v tom, čo robí, top trieda. Každý asi pozná takýchto ľudí vo svojom okolí. Nielen po hereckej, ale aj po filmárskej kvalite je tento vojnový snímok nadštandartný. Bombardéry vo vzuchu, práca gulometčíkov, príprava akcií a ďalšie. Dobre tiež pracuje s pocitmi a atmosférou, aj keď s menším množstvom hudby. A na krásku Shirley Field je radosť sa dívať. Menším mínusom sú početné návštevy v rôznych podnikoch a viac ukecané dialógy, než by bolo vhodné. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Pro film byly do letu schopného stavu uvedeny 3 bombardéry B-17. (Mol)
  • Během natáčení poblíž Newhaven se utopil při seskoku padákem z 610 metrů kaskadér Mike Reilly. Bylo mu 29 let a měl za sebou již přes 300 seskoků, byl také členem Britské parašutistické asociace a britským šampiónem ve skoku padákem. (Mol)

Reklama

Reklama