Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je předvečer prvního máje. Na návsi malé vesničky leží veliký stožár ověnčený zeleným kruhem s barevnými pentlemi, který se jako každý rok slavnostně zvedá na počest příchodu jara. Místní chlapi tady na to už mají svůj systém – pár piv, bagr a traktor – za chvíli májka stojí a jde se slavit. Jenže letos nenadále přijel Týno, herec z Prahy (I. Trojan). Místní rodák, ale dnes už spíš místní odrodilec. Už jako kluk trochu nezapadl, byl jiný, a tak mu to kluci dávali znát. Odjel za štěstím do města a stal se známým hercem televizních seriálů. A teď se přijel podívat a zdá se, že ví nejlíp, jak postavit májku. Prý pěkně postaru, ručně, aby tradice neutrpěla. A tak se vesničtí nechali v hospodě při pivu vyhecovat. Ráno s těžkou hlavou se už nadšení pro tradice nezdá být tak veliké, ale je třeba sázku vyhrát… (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tento televizní film je komediální opravdu jen lehce, protože náznaky vtipu a humoru přehlušují konflikty, které vzešly ze starých křivd a na které na vesnici nikdo nezapomněl. Myslím si, že kdyby scénář neměl až tak dramatický náboj, mohl tento film být vtipným pohledem na radosti i strasti dnešního venkova. Mnohé dialogy byly velmi lehké (především mezi teenagery), ale celkové vyznění filmu bylo poněkud rozpačité. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Efekty 6/10/// +Ivan Trojan, Marie Doležalová a Ladislav Trojan, melodická hudba, jemné popichování a vztahy mezi postavama -mohlo být klidně i vtipnější a romantičtější/// Jako ze života, by vám řekl nejeden čech žijící na vesnici. Bylo to melancholické, ale dobře zahrané. Líbila se mi i animace a poetické vyznění celého snímku. Je to taková oddechovka./// Celkem 65%/// ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan nezklamal. Potěšila mě přítomnost Miroslavy Pleštilové. Mohla by se na obrazovce objevovat mnohem častěji. Nepatří totiž k těm příliš okoukaným tvářím, takže působí osvěžujícím dojmem. Postava Jaromíra Dulavy mě docela štvala. V příběhu je plno typických vesnických figurek. Věřím, že v těch filmových se ty skutečné určitě našly.. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Scénář obsahuje (podobně jako v jiných scénářích téhož autora) určité nelogičnost a místy je poněkud naivní. To bych ovšem Marku Epsteinovi i odpustil. Co mu odpustit nemůžu je to, že napsal scénář, který televize při nejlepší vůli nedokáže zpracovat. V kombinaci s televizní produkcí, kamerou, herectvím se z příběhu stává značně nepřesvědčivý pokus, který místy i poněkud fraškovatí... 5/10 ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Víte, co mají u tohoto filmu společného název, scénář a režie? Ve všech se zrcadlí nedokonalost. V prvním případě není vadou na kráse, u ostatních dvou se projevuje nepřesvědčivostí a umělostí, což jsou také, nutno dodat, hlavní neduhy většiny TV filmů. Nebýt skvělých hereckých výkonů Ivana Trojana, Igora Bareše a nezaslouženě do hlavních rolí neobsazovaného Jana Vondráčka a zajímavého námětu, upadl by tento májový vesnický příběh pod průměr. Kde je ta doba, kdy Zdeněk Tyc natočil vynikající Smrady? ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Slovo „šejdr“ znamená, že je něco křivé či rozdílné od toho, jak to má být „správně“. „Šejdr“ je i pracovní směna v městské dopravě rozdělená podle dopravní špičky, tzv. dělená služba, ale také přihrávka ve sportu poslána s falší. Původ slova není jasný a češtináři se neshodnou. (sator)
  • V průběhu filmu mění Týnovo auto registrační značky. Zatímco při příjezdu a odjezdu je značka 5A3 9712, ve scéně u pálení čarodejnic se mění na 2H5 6470. (Mara97)
  • Týno (Ivan Trojan) přijíždí vozem Fiat Barchetta, jedná se o roadster vyráběný italskou firmou Fiat od roku 1995 do roku 2005. (sator)

Reklama

Reklama