Reklama

Reklama

Luc Devreux a Andrew Scott jsou členové speciální vojenské jednotky „Univerzálních vojáků". Jako součásti přísně tajného vládního projektu, jehož cílem je stvoření dokonalého vojáka s neuvěřitelnou mrštností a mimořádnou silou, necítí bolest, nemají emoce, ani si nepamatují nic z dob, kdy byli normálními lidmi. Jsou těmi nejdokonalejšími bojovými stroji, dokud se nestane něco děsivého. Oběma se začnou vracet vzpomínky a vymknou se kontrole svých vojenských stvořitelů. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (472)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Za normálních okolností bych už dneska zřejmě hodnotil Univerzálního vojáka jako průměrný akční kousek, ale i já patřím do kategorie těch, kteří ho v dětství doslova „žrali“. My co jsme na podobných filmech vyrůstali, prostě ani po letech nedokážeme nad něčím takovým zanevřít. Dolph moc dobrých rolí během kariéry nedostal, ale tady se mu opravdu zadařilo. Zdatně konkuroval J.C.V.D.. 70% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nejsem přehnaný nostalgik na Emmericha, ovšem Universal Soldier i z dnešního pohledu funguje na výbornou. Samozřejmě je to takové guilty pleasure, ale když filmy fungují alespoň tímto způsobem, je to v pořádku, Což se asi bohužel nedá říct o dalších pokračování bez Van Damma, které nechci nikdy vidět...81% ()

Reklama

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je teda film :-D Přeci jen si myslím, že když v nějakém filmu někdo dokáže přinutit Dolpha Lundhrena k tomu, aby podal alespoň průměrný (podle neLundgrenovských měřítek) herecký, výkon, tak si to zaslouží pochvalu. Tohle krásný béčko má vlastně hned tři top. Je to nejlepší film Dolpha Lundgrena, nejlepší film Jeana - Claudea Van Damea (počítám jenom velký role a taky to platí než přišlo JCVD) a v případě Rolanda "BUMBUMRATARATATATATABUM PRÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁSK" Emmericha je kvalita a umělecký přínos neoddiskutovatelný. Aby jednou lidé věděli, že dřív dokázal žít bez neustálého ničení New Yorku..... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ok k čertu s kverulováním. Samozřejmě, že i dnes mám určité výtky k tomu filmu a pocit, že potenciál tu nebyl zcela naplněn vzhledem k možnostem, které se nabízely, ale i tak musím objektivně konstatovat, že neexistuje ekvivalent podobného akčňáku ve kterém by se sešly dvě dobové akční hvězdy na vrcholu sil. Film už určitě navždy zůstane nejlepším počinem Rolanda Emmericha a asi i největším kino zářezem v kariéře obou hlavních protagonistů, byť Dolph mě tu vždycky jednoznačně bavil víc a je jasný komu jsem fandil i když jsem předem věděl jak to dopadne. Takže po letech už nebudu tolik kritickej a ty pěkný zaokrouhlený 4* tam dám. Docela fajn vzpomínka na starý dobrý akční devadesátky.75% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Suboja titanov, ktory nam tak dlho odopierali v A lige (Arnie vs. Sly) sme sa v 1992. roku dockali aspoň v B lige (Van Damme vs. Lundgren) a rozhodne stal za to. Do velkej miery za to môze cerstvy nemecky dovoz Roland Emmerich, ktory tu odviedol spickovu robotu ako skoro vzdy. Ak k tomu este pridame zaujimavu zapletku so sci-fi prvkami, tak tu mame vo Van Dammeovej filmografii malo vidanu kombinaciu kvalitneho pribehu a spickovej akcie. Akcia je rôznoroda. Mame tu skvele prestrelky a konecne aj nejaku poriadnu nahanacku. Akurat je tu mensi dôraz na bitky. Co mi vôbec nevadi. Jednu väcsiu bitku tu Van Damme má a okrem nej tu je uz len finale, ktore je natocene americkym krcmovo wrestlerkym stylom s dôrazom viac na tvrde udery ako nejake akrobaticke poskakovanie, takze priaznivci MA filmov budu trochu sklamani, ale mne to nevadi. K tomuto filmu sedia viac drsnejsie bitky, ktore sa drzia pri zemi. Najdôlezitejsie je, ze finalna bitka je natocena rovnako spickovo ako zvysok klasickej akcie. Podme k postavam. Lundgren tu stvarnil doslova ikonickeho zaporaka, ktory tromfne aj jeho legendarneho Ivana Draga. Trosku upozadene pôsobi Van Damme, ktory sa cely film snazi predviest seriozny vykon skoro jak Hoffman v Rain Manovi. V ramci filmu to je OK, ale v inych filmoch ma bavil viac. Liniu s nim preto do velkej miery zachranuje roztomila a vtipna Ally Walker. Z ostatnych hercov za zmienku stoji uz len drsniak Ed O'Ross a potom kopa povedomych svalovcov, ktory sa tu mihnu v ulohach dalsich Univerzalnych vojakov. Skoda, ze nedostali trochu väcsi priestor. Ale nevadi. Napriek tomu to je stale spickovy film, ktory nam 18 rokov pred Expendables ponukol koncept v ktorom sa stretnu svalnate hviezdy akcnych filmov. A v tej dobe dokonca este vo vrcholnej forme. 8/10. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (29)

  • Prvá verzia scenára bola nazvaná "Crystal Knights" ("Krištáľoví rytieri"). (m.a.t.o.)
  • Mladý vietnamský pár, který spatří Luc Deveraux (Jean-Claude Van Damme) při akci na Hooverově přehradě, je stejný pár (hraný stejnými herci) jako ten na začátku filmu, odehrávajícím se ve Vietnamu. (ČSFD)

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Gerard Butler poletí do vesmíru

Gerard Butler poletí do vesmíru

15.04.2014

U Warner. Bros teď frčí obří destrukce. Po květnovém setkání s novou Godzillou se na začátku srpna ocitneme V oku tornáda, nejspíš to ale bude jen předkrm k dalšímu katastrofickému velkofilmu, který… (více)

Kdo bude postradatelný?

Kdo bude postradatelný?

03.01.2011

Dolph Lundgren se rozpovídal o tom, kdo se možná připojí k přeživším členům Slyovy party v The Expendables 2. Stallone chce získat hlavně mladší generaci svalovců jako Vin Diesel a Dwayne Johnson,… (více)

Reklama

Reklama