Reklama

Reklama

Luc Devreux a Andrew Scott jsou členové speciální vojenské jednotky „Univerzálních vojáků". Jako součásti přísně tajného vládního projektu, jehož cílem je stvoření dokonalého vojáka s neuvěřitelnou mrštností a mimořádnou silou, necítí bolest, nemají emoce, ani si nepamatují nic z dob, kdy byli normálními lidmi. Jsou těmi nejdokonalejšími bojovými stroji, dokud se nestane něco děsivého. Oběma se začnou vracet vzpomínky a vymknou se kontrole svých vojenských stvořitelů. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (472)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Univerzální voják je klasický příběh postavený na dějové lince Terminátora, zdánlivě bezbranná žena utíká spolu s jedním obrovským silným člověkem (?) před tvorem ještě silnějším, než jsou oba dohromady – v tomto případě pomocí biologickou tkáň upravujícím přípravkům. Universální voják se snaží i pobavit, a co je na tom, že většina gagů jsou jen zoufalé pokusy, u kterých by se nezasmál ani člověk, kterého popadají pravidelné záchvaty smíchu díky požití halucinogenní látky. Většina gagů těží ze situací, kdy se ukazují rozdíly mezi normálním člověkem a „Universálem“, najdeme však i takové, které se pokouší dolovat vtipnost ze vzájemné konfrontace obou odlišných hrdinů, reportérky a vojáka. Podle této osnovy by se nemuselo jednat o špatný snímek, ale to co Emmerichovu pokusu o návrat starých dobrých SCI-FI snímků, v němž se nebrání četnému vykrádání jiných filmů, podtrhává nohy je katastrofální scénář a v mnohém selhávající režie. Dobrá, scénář bych ještě pochopil, tvůrci si totiž myslí, že akční SCI-FI nepotřebuje inteligentní dějovou zápletku a důvtipné dialogy, mýlí se, ale co my s tím naděláme? Horší je to ovšem právě s režií, která vypadá jako by oku vypadla jednomu dílu Walker, Texas, Rangera, zvláště konečná akční sekvence, kdy si konečně oba oponenti stojí „face to face“ a divák netrpělivě očekává, co z toho vzejde. Režisér klame, neumí překvapit a utišit divákovo očekávání, jen se jej snaží odsunou na konec, což je ovšem podvod, kterého by se nikdy neměl dopouštět. Místo temného SCI-FI snímku jsem dostal podivný paskvil, který se snaží tvářit, jako nejlepší film všech dob a přitom selhává v mnoha bodech. I přesto se na něj však dá dívat, pokud neusnete při sledování několika opravdu nudných okamžiků, máte velikou šanci, že přetrpíte až do konce, kde vás opět film zklame... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ok k čertu s kverulováním. Samozřejmě, že i dnes mám určité výtky k tomu filmu a pocit, že potenciál tu nebyl zcela naplněn vzhledem k možnostem, které se nabízely, ale i tak musím objektivně konstatovat, že neexistuje ekvivalent podobného akčňáku ve kterém by se sešly dvě dobové akční hvězdy na vrcholu sil. Film už určitě navždy zůstane nejlepším počinem Rolanda Emmericha a asi i největším kino zářezem v kariéře obou hlavních protagonistů, byť Dolph mě tu vždycky jednoznačně bavil víc a je jasný komu jsem fandil i když jsem předem věděl jak to dopadne. Takže po letech už nebudu tolik kritickej a ty pěkný zaokrouhlený 4* tam dám. Docela fajn vzpomínka na starý dobrý akční devadesátky.75% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každý raz nejak začínal. Emmerich môže byť rád, že dostal príležitosť na relatívne vysokorozpočtové sci-fi, čo bolo vždy jeho snom. Dostal k dispozícii vtedajšie hviezdy akčných filmov a natočil s nimi film, ktorý patrí v ich dávno mŕtvych kariérach k tým naj. V prípade Lundgrena sa jedná o suverénne najlepší film. Emmerich ukázal svoj režisérsky štýl (vôbec nemyslieť a užívať si efekty, ale s nemeckou precíznosťou) a mohol ísť demolovať USA. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich filmu Van Dammea i Lundgrena a ackoliv to je porad becko, tak ukrutne zabavny. Jediny, co mi ve filmu chybelo, je vic hlasek, jinak si nemam moc na co stezovat. Triky jsou celkem slusny a je tu hodne krve, pribeh je sviznej, misty vtipnej a i pres par logickejch der docela v pohode (na becko). No a samotnej Van Damme hraje celkem solidne, protoze vlasne hraje neco mezi robotem a mrtvolou, takze musel omezit mimiku a to se mu povedlo. A Lundgren taky neni spatnej. Proste slusny akcni becko na ktery se vzdy rad kouknu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Němec Roland Emmerich, trvale etablovaný v USA, si nemohl ke svému americkému debutu vybrat lépe. Dvojice Van Damme & Lundgren k sobě pasuje jako ulitá a scénář jim dává dostatečný prostor k rozehrání akčních orgií. Kašlat na logiku scénáře nebo nízkou propracovanost charakterů postav. Tohle je akční film a tady především dostává prostor nekončící akce. Van Damme s Lundgrenem si hned po super úvodu ve vietnamské džungli, kdy se navzájem zabijí, jdou tak vytrvale po krku, až akční divák prostě musí být nadšen. Oba borci se nešetří, Emmerich kupí jednu akci za druhou, vizuálně je to nabité a závěrečné finální zúčtování rovněž stojí za to. Jeden z nejvýraznějších akčních filmů 90. let. 80% ()

Galerie (73)

Zajímavosti (29)

  • Mladý vietnamský pár, který spatří Luc Deveraux (Jean-Claude Van Damme) při akci na Hooverově přehradě, je stejný pár (hraný stejnými herci) jako ten na začátku filmu, odehrávajícím se ve Vietnamu. (ČSFD)
  • Speciální edice na DVD obsahuje alternativní konec. (Eldrick)
  • Tři z univerzálních vojáků, kteří by měli ve filmu být Američané, hrají evropští herci. Konkrétně Belgičan (Jean-Claude Van Damme - Luc Deveraux), Švéd (Dolph Lundgren - Andrew Scott) a Němec (Ralf Moeller - GR76). (ČSFD)

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Gerard Butler poletí do vesmíru

Gerard Butler poletí do vesmíru

15.04.2014

U Warner. Bros teď frčí obří destrukce. Po květnovém setkání s novou Godzillou se na začátku srpna ocitneme V oku tornáda, nejspíš to ale bude jen předkrm k dalšímu katastrofickému velkofilmu, který… (více)

Kdo bude postradatelný?

Kdo bude postradatelný?

03.01.2011

Dolph Lundgren se rozpovídal o tom, kdo se možná připojí k přeživším členům Slyovy party v The Expendables 2. Stallone chce získat hlavně mladší generaci svalovců jako Vin Diesel a Dwayne Johnson,… (více)

Reklama

Reklama