Reklama

Reklama

Luc Devreux a Andrew Scott jsou členové speciální vojenské jednotky „Univerzálních vojáků". Jako součásti přísně tajného vládního projektu, jehož cílem je stvoření dokonalého vojáka s neuvěřitelnou mrštností a mimořádnou silou, necítí bolest, nemají emoce, ani si nepamatují nic z dob, kdy byli normálními lidmi. Jsou těmi nejdokonalejšími bojovými stroji, dokud se nestane něco děsivého. Oběma se začnou vracet vzpomínky a vymknou se kontrole svých vojenských stvořitelů. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (472)

Indiana 

všechny recenze uživatele

Film je sice řadu nechtěně vtipných scén či řadu nelogičnostích, ale jako akční oddychovka je to docela good. Dobrý je i Van Damme, který to jako vždy ze začátku schytává a nakonec se vzchopí a nakope padouchovi prdel. A Lundgren, ten obrovskej Švéd mi přišel ještě lepší, chvíli mi připadal i jako Marlon Brando z Apokalypsy. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Suboja titanov, ktory nam tak dlho odopierali v A lige (Arnie vs. Sly) sme sa v 1992. roku dockali aspoň v B lige (Van Damme vs. Lundgren) a rozhodne stal za to. Do velkej miery za to môze cerstvy nemecky dovoz Roland Emmerich, ktory tu odviedol spickovu robotu ako skoro vzdy. Ak k tomu este pridame zaujimavu zapletku so sci-fi prvkami, tak tu mame vo Van Dammeovej filmografii malo vidanu kombinaciu kvalitneho pribehu a spickovej akcie. Akcia je rôznoroda. Mame tu skvele prestrelky a konecne aj nejaku poriadnu nahanacku. Akurat je tu mensi dôraz na bitky. Co mi vôbec nevadi. Jednu väcsiu bitku tu Van Damme má a okrem nej tu je uz len finale, ktore je natocene americkym krcmovo wrestlerkym stylom s dôrazom viac na tvrde udery ako nejake akrobaticke poskakovanie, takze priaznivci MA filmov budu trochu sklamani, ale mne to nevadi. K tomuto filmu sedia viac drsnejsie bitky, ktore sa drzia pri zemi. Najdôlezitejsie je, ze finalna bitka je natocena rovnako spickovo ako zvysok klasickej akcie. Podme k postavam. Lundgren tu stvarnil doslova ikonickeho zaporaka, ktory tromfne aj jeho legendarneho Ivana Draga. Trosku upozadene pôsobi Van Damme, ktory sa cely film snazi predviest seriozny vykon skoro jak Hoffman v Rain Manovi. V ramci filmu to je OK, ale v inych filmoch ma bavil viac. Liniu s nim preto do velkej miery zachranuje roztomila a vtipna Ally Walker. Z ostatnych hercov za zmienku stoji uz len drsniak Ed O'Ross a potom kopa povedomych svalovcov, ktory sa tu mihnu v ulohach dalsich Univerzalnych vojakov. Skoda, ze nedostali trochu väcsi priestor. Ale nevadi. Napriek tomu to je stale spickovy film, ktory nam 18 rokov pred Expendables ponukol koncept v ktorom sa stretnu svalnate hviezdy akcnych filmov. A v tej dobe dokonca este vo vrcholnej forme. 8/10. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V roce 92 si po úspěšném Dvojitém zásahu odskočil JCVD z Hongkongu do Států a stal se Universálním vojákem. Dnes již legendární podívaná, která dává logice notně na frak. Nicméně co se odpárat nedá, obsažený humor funguje stále na jedničku. Lundgren je neskutečně nahláškovaný "Jsem jedno ucho." V pidiroli na začátku filmu Michael Jai White. Pro WHS jsem tehdy okamžitě musel letět do videopůjčovny a tuhle novou Van Dammovku s Dolfem jsem musel prostě mít za každou cenu. Pokud byl Dvojitý zásah hit. Tohle v mých očích bylo tehdy ještě o něco výše. Dneska už samozřejmě dokáži vidět, jak moc Emmerich koukal vedle k panu Cameronovi a jak akční scény, kromě autobusové honičky a závěrečného fajtu stojí za starou bačkoru. Úvodní akce ve vodní elektrárně je těžce o ničem. Další díly Universálních vojáků už potom nestály nikdy za nic. 60% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dávam 3 len kvôli Lundgrenovi a že prišla otrasná dvojka. Béčko, ktoré vzniklo len preto, aby Dolpho mohol na Van Damma (ktorý tu vyzerá ako trtko) hádzať trefné hlášky. Finálna bitka v daždi spočíva len v "odhadzovaní sa", ale niekto v tom môže vidieť krásne (na tú dobu) dlhé zabery bez strihu. Ozaj, a spadne tam aj autobus. Emmerich sa skrátka netrafil. Neviem či slogan "Viac ako Terminátor, viac ako Robocop" bol oficiálny, ale ja som od neho čakal niečo iné. PS Original (americký) slogan je taký dobrý, že si ho tento film ani nezaslúži... ()

WANDRWALL

všechny recenze uživatele

Vietnam a zase Vietnam. Zdá se, že významější války po II.SV. nebylo. A filmaři si zacházejí s příběhy jak se jim hodí. Univerzální voják a šílený seržant Scott. Navzájem se jim podaří se zabít. Je to možné, i jiné filmy to dokázaly. A nejen filmy, i realita. O 23 let později už univerzální vojáci pochodují po scéně a naviguje je scénář a režisér. Hrrr do příběhu, chlapci***(7.10.2010) ()

Galerie (73)

Zajímavosti (29)

  • Mladý vietnamský pár, který spatří Luc Deveraux (Jean-Claude Van Damme) při akci na Hooverově přehradě, je stejný pár (hraný stejnými herci) jako ten na začátku filmu, odehrávajícím se ve Vietnamu. (ČSFD)
  • Na festivalu v Cannes, kde měl snímek premiéru, došlo k veřejné potyčce mezi Jeanem-Claudem Van Dammem (Luc Deveraux) a Dolphem Lundgrenem (Andrew Scott). Později vyšlo najevo, že šlo o předem připravenou propagační mystifikaci. (Terva)
  • V Severní Americe film utržil 36,2 milionu amerických dolarů, celosvětově to pak bylo 95 milionů. (NIRO)

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Gerard Butler poletí do vesmíru

Gerard Butler poletí do vesmíru

15.04.2014

U Warner. Bros teď frčí obří destrukce. Po květnovém setkání s novou Godzillou se na začátku srpna ocitneme V oku tornáda, nejspíš to ale bude jen předkrm k dalšímu katastrofickému velkofilmu, který… (více)

Kdo bude postradatelný?

Kdo bude postradatelný?

03.01.2011

Dolph Lundgren se rozpovídal o tom, kdo se možná připojí k přeživším členům Slyovy party v The Expendables 2. Stallone chce získat hlavně mladší generaci svalovců jako Vin Diesel a Dwayne Johnson,… (více)

Reklama

Reklama