Reklama

Reklama

Lovec v 21. století

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2009, 57 min

Režie:

Jan Mudra

Obsahy(1)

Od časů, kdy lovil každý, kdo chtěl přežít, přes doby, kdy si právo lovit osobovali vlastníci pozemků - panovníci a šlechta, a lov nabyl podoby výsady a kratochvíle, šel vývoj k cílené péči o zvěř a lovu jako hospodářské činnosti. Tehdy se objevuje pojem a fenomén myslivost.
Zajímavé je, že myslivost, provozovaná většinou svých příznivců jako záliba, mezi lidmi vyvolává tolik konfliktů. Zcela konkrétně jde převážně o spory:
- vlastníků půdy a myslivců (přitom velká většina myslivců rovněž pozemky vlastní), - lesáků a myslivců (přitom téměř každý profesionální lesák je současně myslivcem!), - majitelů psů a myslivců (přitom snad každý druhý myslivec je majitelem psa), - ochránců přírody a myslivců (přitom myslivci působili jako ochránci zvěře a přírody už sto let před vznikem ekologických hnutí a působí tak dosud).
Určitou roli může hrát i to, že nejdříve byla česká myslivost spjata úzce s vlastnictvím půdy, a tak ji "chudý lid" bral jako hobby boháčů (a v mnohých to dodnes zůstalo). Po roce 1948 se situace obrátila do "lidové myslivosti" s možností zapojení co nejvíce lidí - a jako na relikt této doby se na ni i dvacet let po "listopadu" a všech jejích změnách také mnoho lidí dívá. Má tedy odpůrce, dalo by se říci, nalevo i napravo. Nachází ale na všech stranách i příznivce. Ten spor totiž není generační (mezi myslivci jsou studenti středních škol i osmdesátiletí pamětníci), ani vzdělanostní (na honu vedle sebe jdou místní traktorista s profesorem univerzity), nikdo se myslivce nezeptá na politické vyznání, jsou mezi nimi nevěřící i faráři a také dost žen.
Snad jen historický konflikt město - venkov vztah k myslivosti poznamenává (i když Hubertovu zelenou uniformu oblékají také Pražáci a obyvatelé dalších velkých měst). Jakkoli dnes už není rozdíl tak výrazný, přece jen venkovský člověk zvyklý od mala na koloběh přírody se samozřejmostí zrodu a zániku, se na lov dívá zcela jinak, než člověk narozený a žijící v městě.
A ještě jeden pozoruhodný fakt - zatímco naše myslivost je doma, i z vědeckých pozic, většinově odsuzována jako spíše negativní jev, v Evropě je odborníky dávána za příklad ostatním zemím a vyznamenávána jako vysoce pozitivní činnost v lidmi jinak spíše devastované přírodě.
Je příčinou uvedených konfliktů a rozdílných názorů malá vzájemná informovanost, trvající předsudky na straně veřejnosti a chybné individuální chování na straně myslivců? Na tyto otázky hledá odpověď dokument Jana Mudry. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
Tominecek Jiné
29.04.2009

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno