Reklama

Reklama

Stalin a zrada Leningradu

(TV film)
  • Velká Británie Stalin and the Betrayal of Leningrad
všechny plakáty
Velká Británie, 2002, 48 min

Obsahy(1)

Britský dokument z roku 2002 V noci 1. října 1950 bylo v Leningradě popraveno pět vysoce postavených představitelů sovětské komunistické strany. Úspěšně vedli Leningrad v jeho nejdrásavějším období během 900 dní německého obléhání. Proč Stalin popravil ty, kteří přežili tak dlouhé obléhání, lidi, kteří se nevzdali a bránili své město proti německé armádě? Co se v průběhu těchto 900 dní stalo, že nechtěl, aby se to svět dozvěděl? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Klasicky zpracovaný dokument o utrpení v obléhaném Leningradě ozvláštněný historkama jako ta s lidskými kamarádkami. Je to také zaměření na vykreslení psychologie lidí a změny jejich chování prostřednictvím deníků. Kdyby se tu německou zrůdu po válce podařilo chytit, měli by ji před soudním procesem pořádně vyhladovět v minus třiceti stupních. Podle psychologů je hlad nejvíce nesnesitelný pocit. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Německý blitzkrieg se zastavil v závěru léta 1941 přes Leningradem. Protože by byly ztráty příliš vysoké, rozhodlo Německé velení, že město obklíčí a nechají vyhladovět. Velitel Ždanov a později Kuzněcov (oba původně Stalinovi oblíbenci) se rozhodli, že město ubrání, a to i přes nevoli Stalina, bohužel s neuvěřitelnými ztrátami (například během dvou dnů vycvičili 30 tisíc dobrovolníků, které postavili proti profesionálně vycvičeným Německým jednotkám, což samozřejmě vedlo k děsnému masakru). Tím, že Leningrad s 1,5 mil. obyvateli byl obklíčen a zásoby byly na 25 dní, vedlo to k neuvěřitelnému hladovění a umírání, nakonec i kanibalismu mrtvých, později i živých, především dětí. Ruská ofenzíva začala až začátkem roku 1943 (průlom nastal až lednu 1944), kdy byl útok veden v neblaze proslulých vlnách a Němci je kosili jako žito. Nicméně přestože Němci Leningrad obléhali 900 dní, nikdy jej nedobyli. Ždanov byl již vyčerpaný, nemocný a ve velké nemilosti Stalina (neboť jeho rozkazy neposlouchal). Byl poslán do sanatoria, kde mu nejlepší ruští lékaři na nemoc srdce naordinovali pohybová cvičení a jinak všechny běžné činnosti. Tato „léčba“ urychlila Ždanovovu smrt a obrana Leningradu ležela pouze na Kuzněcovovi, pod jehož vedením Leningrad nepadl. Z toho však paradoxně vyplynuly dva hlavní problémy pro Stalina: 1/ vedení Leningradu si ověřilo nesmyslnost centrálního vedení, 2/ Leningrad se stal státem ve státě, lidé byli zocelení a nenechali si jen tak do něčeho „pískat“. A tak v duchu Stalinových brutálních metod byla v padesátých letech vyvolána tzv. Leningradská aféra, během které došlo k zatčení celého leningradského vedení, jejich obvinění z velezrady a následně k popravení. Nakonec byli zahrabáni někde v lese, dodnes se přesně neví kde. Takže Stalin nejenže podrazil nohy svým lidem při obraně, tak navíc ty, kteří dokázali ubránit Leningrad před vpádem Němců, popravil. Obtížně lze pak chápat, že ještě dnes se někdo může hlásit k odkazům takového mizery, jakým Stalin nade vší pochybnost byl. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Čo k tomu dodať? Tak to bolo, akurát mohli tému viac rozobrať. Je to smutné, pri pohľade na Stalina mám problém aj jesť. Všetko, čo sa týka tejto témy bola len smrť, za hocičo, pomaly aj za dýchanie vzduchu. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

No, mám docela problém s tímto dokumentem, který vlastně žádné otázky, které si pokládá, nezodpovídá. Více se toho dozvíte z komentáře Borsalina... Že Josif Vissarionovič byl sadistická, žárlivá a podezřívavá zrůda, víme stejně, ne? Že zdecimoval Rudou armádu a zcela nepochopitelně - nevěříce NIKOMU - věřil Adolfovi, víme taky. Že svou absolutní neschopnost sváděl na všechny kolem a neposkytnul Leningradu pomoc, co by se za nehet vlezlo, jen díky svým "instrukcím" podlomil těžce zkoušeného Ždanova (no, mít na starosti tři miliony lidských životů se zásobou jídla na 20 dní, by porazilo tucet volů), se dozvíme z tohoto dokumentu, ale překvapuje to někoho? Mě tedy ne (pro psychologický rozbor takovýchto lidí alias Lidí lži doporučuji Scottyho Pecka). Co nechtěl největší "vůdce", který byl příliš hrubý i na Vladimira Iljiče, aby se svět dozvěděl o leningradské blokádě? Na to nám tvůrci britského dokumentu neodpovídají. ()

Reklama

Reklama