Reklama

Reklama

Václavské náměstí

  • angličtina Wenceslas Square (festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1961, 12 min

Scénář:

Václav Táborský

Hrají:

Karel Höger (vypravěč), Olga Schoberová

Obsahy(1)

Dvanáctiminutový dokumentární film z roku 1961 o Václavském náměstí: Obrázek nejznámějšího pražského náměstí z roku 1961 s komentářem Karla Högera. Zajímavý je především tehdejší vzhled Václavského náměstí s tramvajovým provozem uprostřed. (oficiální text distributora)

Recenze (10)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak jsme si tady žili za dnes odsuzovaných komunistů. Byly jsme sebevědomý a zcela soběstačný národ. K těm konzervám, paradoxně dnes to jsou většinou Češi, kdo tahají konzervy do světa, to jsme dopadli že..Cizinci co k nám tehdy přijeli třeba na dovolenou koukali jak si tu žijeme a do jisté míry nám i zaviděli, taky asi přišli na to, že je vše trochu jinak, než jak tehdy asi hlásala západní propaganda o zemích tzv. bývalého východního bloku - sovětských satelitů. A to platí o jakékoliv propagandě dodnes.. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi to, ale nejlepší by podle mě bylo, kdyby to zůstalo úplně bez nějakého doprovodného komentáře, jen ty záběry a nějaká vhodná hudba k tomu. On teda má Höger dobrý hlas snad ke všemu a párkrát mě jeho komentář pobavil, ale většinu času mě spíš rušil. Jinak je to ale asi jediná, byť větší výtka co mám, takže ty slabé 4* nakonec dám. Své kouzlo to má a tehdejší Václavák to zobrazilo dobře. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Skôr filmový fejtón, ako dokument. O pulzujúcom dianí na Václaváku, ale vlastne o prežívaní dní všeobecne v časoch, kedy sa obyvateľom Č-SSR žilo podľa mňa, bez ohľadu na režim, najšťastnejšie - v 60. rokoch 20. storočia. Hrôzy svetových vojen boli vtedy zabudnuté, v ľuďoch panovala, aj vzhľadom na dobývanie vesmíru, akási neurčitá nádej na lepšiu budúcnosť. Aký to rozdiel oproti dnešku, plnému celosvetových hrozieb - raz environmentálnych, druhýkrát z preľudnenia, tretíkrát z vyčerpania zdrojov, štvrtýkrát z približujúcich sa vojnových konfliktov. Piatykrát zo zhubných ochorení, spôsobených neviditeľnými vírusmi, šíriacimi sa vzduchom. 70%. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Našince jako nostalgika vždy potěší dobové záběry z doby minulé. Ovšem bez vtipného slovního doprovodu Karla Högera by měl ten filmeček jen poloviční účinnost. Högerův hlas je natolik působivý a vemlouvavý, že lehce překrývá i mnohou manipulaci v textu, kdy je ČSSR traktována jako zcela normální země bez vedoucí úlohy Strany a zadrátovanmých hranic. Ta v záhlaví avizovaná Olga Schobnerová se zde jen mihne, ale sluší ji to. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ohlédnu od filmu samotného, spíše jen takové zamyšlení. 60.léta – v kultuře, v hudbě, umění a filmu nejvíce vzrušující dekáda, kterou tahle republika zažila (ale vlastně to platí pro celou Evropu). Doba probouzejícího bigbítu, toho bezpočtu rockových partiček, doba vzrůstající popularity SEMAFORU Suchého, Šlitra a umělců přidružených okolo, doba skvostných forbín Wericha a Horníčka, doba pukajících ledů v pojímání cenzury, kdy nejeden film (např. ´Bílá paní´ a mnoho jiných) otevřeně šil do stranických móresů a vše vrcholilo oficiálním zrušením cenzury v 68-ém, vzrušující doba invenční „Nové české vlny“ československého filmu, kdy se nedělaly umělecké kompromisy, nástup nové generace skvělých filmařů a 2 Oscary pro čs. kinematografii, doba nástupu probouzející se sexuální revoluce, éra The Beatles a lehké dozvuky hnutí hippies, které jemně rezonovaly i u nás až z dalekého San Francisca....atd., atd. Zkrátka, byla to vzrušující desetiletka, u níž lituji, že jsem jí těsně nezažil……a pak v 68-ém přišli Brežněvovi pohůnci a všechno šlo do prdele…. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Všichni v úvodních titulcích uvedení spolutvůrci filmu nesou křestní jméno Václav (včetně autora celkem 6 Václavů a střihačka Václavka Styblíková). Z nich však pouze autor filmu (námět, scénář, režie) Táborský se skutečně jmenuje Václav, u ostatních jsou pravá jen příjmení. (Adam Bernau)

Reklama

Reklama