Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hodinový dokument představující postavu, která se stala legendou. Odhaduje se, že jen v Evropě se nachází kolem 30 tisíc památek na tohoto muže a z toho asi jednu pětinu najdete na území České republiky. Co se ostatního světa týká, nezůstává za Evropou nijak pozadu. Ať už myslíme na Střední či Jižní Ameriku, Indii, Filipíny nebo Čínu. Příběh Jana z Nepomuku umožňuje (kromě jiného) ukázat pomocí zajímavých paralel na obecné problémy lidského života. Mnozí ho vnímají především jako stavitele mostů mezi lidmi, člověka dialogu, strážce věrnosti. Jiní jako symbol protireformace, unifikace nebo násilí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Námet vynikajúci! A tiež vizuálne efekty s krížom, hviezdami a svetlom na vodnej hladine, ako zvýraznenie svätcových atribútov. Dozvedela som sa množstvo nových informácií o svätcovi a jeho úcte v mnohých krajinách sveta a bola som milo prekvapená. Ale to sú „iba“ informácie. Žiadne výraznejšie zapálenie za pravé „duchovno“ som tu, žiaľ, nepostrehla. Podľa mňa je to príliš modernistické, príliš „zosvetštené“, akoby tvorcovia chceli byť za každú cenu „in“ a akoby sa obávali zdôrazniť Pravdu a hlbšie myšlienky, ktoré by snáď nezapadli do súčasného moderného konzumného sveta(?!). Rozladili ma a vadili mi zvlášť dve veci: hudba – najmä americké songy (v zábere ako doprovod procesií (?!)) a žoviálne oslovenie „Johánek“. Netuším, či to nie je náhodou nejaké bežné "ľudové" oslovenie tohoto svätca, ale tu to vyznelo nevkusne, dosť neúctivo a vyvolalo to vo mne pocit akejsi zbytočnej frajeriny, nadradenosti a pýchy. V každom prípade však odporúčam vidieť! ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Katolický kult Jana Nepomuckého nakonec bohužel prohrál s kultem Jana Husa což dodnes vidíme na Staroměstském náměstí. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Je z toho cítit určitá nekritická oslava Jana Nepomuckého. Horší jsou ovšem lyrické mezihry a v nich občas afektovaný mladý kněz jako průvodce. 67% i za podařenou hudbu. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Dílo nevystupující z řady skvělých dokumentů Otakára Schmidta o křesťanských světcích. Tento, stejně jako ostatní, podává příběh nejen ze světcova života, ale také ze života jeho duchovního odkazu (a to překvapivě nejen ve střední Evropě). Samozřejmostí pro Schmidtovy dokumenty je originalita režie skrze kameru, hraní i hudební podreslení i určité nucení diváka k duchovnímu zamyšlení mimo jiné promluvami výborného odborného průvodce jezuitského kněze Miroslava Herolda. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Málokdo ví, že svatý Václav je hlavní patron národa českého, kdežto svatý Jan Nepomucký je hlavní patron země české. (maaan)

Reklama

Reklama