Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o nelehkém soužití Čechů, Němců a Židů během druhé světové války a na jejím konci.
Druhá světová válka vnesla do našich dějin trauma, s nímž se dodnes vypořádáváme. Jeho stopy neseme stále v sobě, dokonce i ti, kteří tu dobu sami neprožili. Náš příběh se vrací do doby, kdy Brno bylo stále ještě multikulturní město - žili v něm Češi, Němci a Židé. Výjimkou nebyly ani rodiny, kde se různá etnika spojovala. A právě do jednoho takového domova příběhem vstoupíme. V centru dění stojí malý chlapec Pavel Hejný a jeho rodiče - tatínek Čech a maminka Židovka. Tatínkova sestra se provdala za Němce a přijala jeho německou národnost. Není to žádný nacista, vlastně je invalidou z první světové války, nicméně gestapo na něho tlačí, aby se přestal s rodinou stýkat. Protižidovské tlaky a hrozba deportace vedou k rodinné tragédii. Matka, aby zachránila syna, je nucena zapřít svoje rodiče, kteří později zahynou v koncentračním táboře. Po válce se ale situace obrátí. Divoký odsun zasáhne německou větev rodiny. Malý Pavel nechápe, co se kolem něho děje. Jeho rodiče mu řadu věcí zatajují anebo problémy bagatelizují. Tím mu však situaci ještě víc ztěžují. Po letech se Pavlovi, jako starému muži, který se vrací z emigrace, vybaví během koncertu vzpomínka na dobu, kdy jednu totalitu začala nenápadně střídat totalita jiná. Milan Uhde k tomu poznamenává: „Člověk se nemůže v dějinách poučit a vyhnout se chybám, kterých se dopustil. Člověk je bohužel recidivista, za stejných okolností a podmínek jedná vždycky stejně.“ Film se natáčel v Brně, taktéž příběh je brněnský. Tou dobou bylo město stále ještě multikulturní – stýkali se v něm Češi s Němci a Židy. A nebyly výjimkou ani rodiny, v nichž se tato etnika setkávala. A právě o jedné takové rodině vypráví příběh, v jehož centru stojí Pavel Hejný. Tuto roli si zahrál třináctiletý Natan Sidon. Jeho filmovými rodiči se stali Martin Trnavský (hrál tatínka a Čecha), maminkou mu byla jeho skutečná matka Magdalena Sidonová (hrála Židovku). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

To, že je téma podané jednoduše, jakoby z pohledu dítěte, je zcela v pořádku. Filmy na tohle téma se dlouho netočily, určitě nemůžeme očekávat, že tupý český národ by chodil do kina na sebevíc kvalitní nelítostný film z historie Česka jako to dělají Němci s Baader Meinhof Complex a Životy těch druhých. Na co si stěžovat? Klasicky kvalitní televizní inscenace. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, které by si určitě zasloužilo delší stopáž, na zážitku mi skoky v ději a velké množství postav nepřídaly, ale i tak je prostředí vykresleno věrohodně, herecké výkony nepůsobí křečovitě a hlavně události těsně po válce působí docela silně a konečně se alespoň na chvíli dostáváme pod povrch postav. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Všechny zápory televizních inscenací k vidění během jedné hodiny. Nosné téma slušně napsané (více by mu slušel celovečerní film), ale to zpracování. Hrozný dětský herecký výkon, napulírované "divadelní" kulisy včetně exteriérů, prázdná symbolika kamery a rozpačitá režie. Takhle jste si to představoval, pane Uhde? ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Film až nechutne dopláca na žalostne priemerné televízne spracovanie, zápletka filmu - židovská otázka - neprináša tiež žiadne prevratné myšlienky. Dialógy, napätia a zdramatizovanie sú s výnimkou posledných pätnástich minút na zaplakanie. Prekvapením boli herci, okrem mladého predstaviteľa Pavla, ktorého rola mi trhala nervy nielen herecky, ale aj scenáristicky. 40%. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Naprosto otřesný vizuál (doufal jsem, že když už takový BrainStorm vypadá jako film, tak že to potká i ostatní nedělní TV filmy), který je horší, než kdejaká dvadet roků stará televizní inscenace; mladému Pavlovi jsem to ani na vteřinu nevěřil, ať udělal nebo řekl cokoliv; a téma, které by si zasloužilo plnohodnotný celovečerák s rozhodně zajímavějším scénářem; celé to působilo tak nějak prvoplánovaně a okatě; vrazení "políčku" obchodníkovi vypadalo, jako by to točil nějaký amatér a úder do břicha při "prvomájové průvodu" si nejspíš někdo vypůjčil z Pianisty. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama