Reklama

Reklama

Na cestě do Berlína

  • Sovětský svaz Na puti v Berlin (více)

Obsahy(1)

Pět let před natočením slavné filmové epopeje BLOKÁDA vytvořil režisér Michail Jeršov neméně strhující válečné dílo. Jaro 1945. Poslední, ale o to zásadnější bitva 2. světové války se blíží. Sovětské jednotky, vedené maršálem Žukovem, se neúprosně blíží k hlavnímu městu nacistické říše – Berlínu. Přestože Rudá armáda postupovala už od ledna, rozhodující boje na vojáky teprve čekají. A právě o jejich přípravách, o hrdinství i o osudových minutách konce války vypráví tento výjimečný válečný snímek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

anonim 

všechny recenze uživatele

Takový poměrně koukatelný standart sovětských válečných filmů. Bojové scény zdařilé, příjemně krátká stopáž (samozřejmě myslím ve srovnání s obvyklou ruskou rozvláčností) a vtipné momenty k odlehčení opravdu pobaví (nakládání slona, "zvídavý turista" obdivující krásy Berlína a Reichstagu, velitel města jednající s obyvateli, přičemž jeho slovní zásoba končí u "Hände hoch" a "langsam"). Za mě je to něco mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Maršál Žukov se blíží k Berlínu a na sovětské vojáky čeká rozhodující bitva. Snímek Sovětského svazu vypráví příběh kolem událostí ze sklonku druhé světové války v Berlíně dotýkající se hlavně kapitulace Německa po sebevraždě Hitlera. Filmové dílo věhlasného režiséra Michaila Jeršova, který se později zapsal do diváckého povědomí svojí epopejí pod názvem 'Blokáda', už zde vsadil na ohromnou výpravu a reálnost válečných scén. Černobílý snímek využívá skutečné dobové filmové záběry z bojiště, které do filmu doslova zapadly. Zpočátku se děj bere velmi vážně, aby se přesně uprostřed stopáže náhle zaměřil na určitého vojáka, který působí jako úsměvná figurka, což snímek značně odlehčuje. Divácky to však krapet budí rozpaky. Je to tedy dramatický válečný film a nebo válečná úsměvná komedie? Každopádně se snímek nejeví nijak špatně. Naopak. Scénář se drží značné jednoduchosti a zbytečně nezatěžuje složitými historickými událostmi. Je to jen taková obyčejná válečná vyprávěnka, jakých má sovětská kinematografie spousty. Ohledně doby vzniku je samozřejmostí, že se tím vzdává pocta všem padlým sovětským bojovníkům proti německému nacismu. Velkým plusem je, že tu není znatelná silná komunistická propaganda. ()

Reklama

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Velkoryse se Rudá armáda chová k poraženým Němcům v posledních dnech války, nejenže je živí, dokonce je chce očkovat a sirotkům rozdat půl tuny mýdla :) Tvůrci měli asi také přebytek korb z T-54ek a černých uniforem allgemeine SS...návštěva Jegoroviče jako spojaře parlamentářů v bunkru říšského kancléřství a následné setkání s Goebbelsem taky stojí za to ;) ()

Spinosaurus odpad!

všechny recenze uživatele

"Pět let před natočením slavné filmové epopeje BLOKÁDA vytvořil režisér Michail Jeršov neméně strhující válečné dílo." Už ze začátku bych chtěl říct to, že i ta Blokáda je nehorázná SRAČKA!!!!!! A JÁ JSEM NEJVĚTŠÍ DEBIL, ŽE JSEM NA NĚCO TAKOVÉHO SKOČIL. V Ritkavideo už se vytvořila dobrá tradice. Co nejšťavnatější obal se spoustou odkazů (od tvůrců toho a toho) a častokrát i falešných screenů. Když jsem se dozvěděl, že bylo v roce 1969 (v době OSVOBOZENÍ) natočeno toto dílo, hned jsem si to koupil, abych mohl porovnávat s Osvobozením a potažmo s Pádem Berlína (1949). A to co jsem viděl.........TO SE ANI NEDÁ POPSAT!!! Tenhle film prostě nefunguje! Nefunguje jako drama, ani jako dokument. Bojové scény nejsou špatné. ONY TAM TOTIŽ NEJSOU VŮBEC!!! Teprve až ke konci jsem se při nějakém střílení vzbudil, zahlédl T-54 a zase spal dál. Nejhorším výplodem chorého mozku je poslání spojařů do kancléřství. Oni si tam s něm. oficírama jdou po ulici, němci po nich střílej (????), do bungru vejdou jak do nějaký hospody (šátky přes oči nebyli potřeba) a všichni generálové nasadili tupej ksicht. Následně tam příjde Goebbels, kterej vypadá jak hrabě Drákula a pošlou ho zase pryč. Přemýšlím jestli nemám dát alespoň jednu hvězdičku za ty Panthery, ale já jí nedám. Protože i propagandistickej, zprasenej, lživej Pád Berlína má větší vypovídající hodnotu než tohle. TENTO FILM NEMÁ PROSTĚ NIC SPOLEČNÉHO S FILMEM ANI S HISTORIÍ! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem zřejmě viděla jiný film. Vyjma nudného úvodu, který si hrál na naivní dokument, je snímek velmi dobrý. Obstojné množství válečných scén, žádný zbytečný patos, slušné odlehčení (epizoda se slonem) a velmi dobré herecké výkony. Tento film prostě funguje. Nestaví si do čela jednoho hlavního hrdinu, ale hned několik. Krom hlavních postav stojí za zmínku epizodní "průvodce dějem", vojín, který se potřebuje dívat na jednotlivé části Berlína. Na cestě do Berlína je velice lidský příběh, v němž jsou němečtí důstojníci vylíčeni jako vojáci se ctí. Přece jen nebyl natočen ihned po válce, rány už se začaly hojit, a tak filmaři necítili potřebu udělat z Němců směšné figurky, jako tomu bylo například v Pádu Berlína. ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama