Reklama

Reklama

Enid Blytonová začala svým bratrům vyprávět příběhy, které se staly únikem z bezútěšných vztahů v rodině, kterou následně otec opustil. Během učitelského působení po 1. světové válce začala své povídky rozesílat vydavatelům. Ujal se jí Hugh Pollock, za něhož se také provdala. Měli spolu dvě dcery, ovšem jako matka Enid zklamala. O děti se musela starat chůva, zatímco jí záleželo více na anonymních dětech, které ji zbožňovaly za její příběhy. Její naprostá sebestřednost dohnala Hugha k pití a nakonec i k jiné ženě. Enid své děti využila jako prostředek citového vydírání, aby se domohla rozvodu podle svých představ, a posléze se provdala za Kennetha Waterse, slabocha, který byl do jisté míry kopií jejího otce. Po 2. světové válce se jí dostalo ještě větší popularity, přestože čelila obviněním kvůli autorství knih. Děti ji vzývaly ještě dalších 20 let až do její smrti roku 1968, aniž by znaly její skutečnou povahu. (Filmbox)

(více)

Recenze (60)

bobiša 

všechny recenze uživatele

Skvělý herecký výkon.Helen Bonham Carter je opravdu skvělá,opět mě nezklamala.Šel mi mráz po zádech z toho jaká mrcha ta spisovatelka byla o to víc ,když psala tak krásné knížky pro děti a byla jimi tak oblíbená.Vlastní rodinu zavrhla,k manželovi a dětem byla despotická a nesnášenlivá,jaký paradox oproti tomu jak ji ostatní děti obdivovali a milovali díky příběhům ,které pro ně psala. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Biografické, hudba, barvy, prostředí × nudné, vyšinuté. Ta paní měla prostě problém. Bohužel, neznám tuto autorku, ani její knihy, ale evidentně byla mezi dětskými čténaři velmi oblébená. O to víc mě zaráží jaký vedla život v soukromí. Co se týče filmového zpracování nebylo špatné. Helena Bonham Carter opět excelovala, ta role jí sedla. Matthew MacFadyen trochu zaostával (a trochu ztloustl), dětské představitelky dcer úžasné. Není to film, který bych ještě někdy chtěla vidět. "..vím kam se děti rádi shovávají, rozumím jim.." ()

Reklama

nineweh 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete zjistit, že autorka knížek, které jste jako malí četli pořád dokola, byla absolutní kráva, tak směle do toho. Helena Bonham Carter je úžasná ve všem, v čem se objeví, a malá Ramona Marquez v roli Enidiny dcery byla neskutečná, ale to je tak všechno, jinak je to prostě britský televizní standard. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

mám to teda štěstí na filmy z Velké Británie a opět nejsem zklamaná, Enid, kterou špatná minulost z dětství vlastně provází celým svým životem i manželství, ale to bych moc napověděla ději, že? a pak by si uživatelé nemohli dobře vychutnat tento povedený film, dobře, dávám jen tři hvězdičky, ale myslím si, že je to akorát, mě se opět film líbil, a to je to hlavní. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak mám hodnotit kvalitně natočený snímek, který mě však leda tak nadzvedával ze židle. Kromě Foglara, Sejkory a Králíka Petra mi všechny příběhy určené primárně pro malého čtenáře lezly od útlého dětství krkem. A když je hlavní hrdinkou filmu autorka právě takových knih, k tomu navíc nadstandardní semetrika (po celých 82 minut jsem cítila pouze doutnající vztek), pak šla Enid tématicky absolutně mimo mě. Výsledný dojem bohužel nezachránili ani standardně bravurní a mnou více než oblíbení Helena s Matthewem. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu bol tak malý, že niektoré kostýmy požičala producentom zo svojho šatníka sama Helena Bonham Carter. (U_S_O)
  • Na britskej televíznej stanici BBC4 mal film pri premiére tretiu najvyššiu sledovanosť od založenia stanice v roku 2002. Sledovalo ho 1,28 milióna divákov. (U_S_O)
  • Film mal veľmi tesný rozvrh natáčania. Helena Bonham Carter bola do hlavnej úlohy obsadená iba 10 dní pred začiatkom nakrúcania, ktoré prebehlo za 16 dní a snímku potom zostrihali za 8 dní. (U_S_O)

Reklama

Reklama