Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Exotické prostředí Indie mladému herci zpočátku učaruje, ale vzápětí mu ukáže i svoji horší tvář. Tvář chudoby a bídy za hranicí lidskosti. Dokáže ale jeden člověk změnit koloběh světa?
Šestadvacetiletý holandský herec Nick stojí teprve na počátku své kariéry a v takové životní etapě se žádná šance neodmítá. Proto také přijímá nabídku na účinkování v jednom z bollywoodských filmů a odjíždí do daleké Bombaje, kde probíhá natáčení. Každá zkušenost dobrá. A v momentě, kdy zde potkává sympatickou kolegyni, bollywoodskou hvězdu Sithu Singhovou, může si ke svému rozhodnutí vydat se na dobrodružnou cestu do exotického prostředí jen blahopřát. Už brzy se ale stane cosi, co jeho nadšený pohled změní. Během jedné své cesty s kamerou do města se totiž stane svědkem dopravní nehody, při níž je vozem sražena malá žebrající holčička. Udělá vše pro dívčinu záchranu, jako jediný, a odveze ji taxíkem do nemocnice, ale přesto holčička umírá. A právě v tento moment se v Nickovi cosi zlomí. Cosi, co ho donutí přemýšlet nad chudobou a mizérií kolem a nad skutky, které by těm nejchudším mohly pomoci. A posléze začne také konat, přičemž jeho úděl „samaritána“ jej doslova pohltí. Dokonce natolik, že si nakonec přestane všímat, jak veliký krajíc si vlastně ukrojil. A aby toho nebylo málo, je zde ještě snoubenec Sithy, syn vlivného indického producenta, který tuší, jak moc velkou hrozbu by pro něj evropský přivandrovalec s mesianistickými sklony mohl znamenat. Nizozemské drama, jež se s úspěchem zúčastnilo i mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu, natočil v roce 2009 Diederik Van Rooijen. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Hrdina? Spíše aktivní blb s IQ pod 100. Režisér by měl vědět, že s nesympatickou hlavní postavou nemůže natočit dobrý film. Navíc Indii opravdu nemám rád. Za zmínku stojí snad jenom hudba v závěru. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si troufám označit spíše za zklamání, protože jsem doufal, že uvidím nějaký zajímavý příběh, který se mi bude líbit. Ten příběh zase ale tak špatný nebyl, jen mi prostě přišel jaksi zvláštní a chování hlavního hrdiny naprosto neopodstatněné. Ale uznávám, že v tomto případě může být chyba i ve mně samotném, protože bollywoodské filmy nevyhledávám a nemám žádný vztah ani k Indii, takže zádrhel samozřejmě může být i v tomto faktu, to vůbec nepopírám. Prostě jsem asi čekal něco, co mi tento film nebyl schopen nabídnout. Ale zpátky k příběhu samotnému, abych totiž byl spravedlivý, tak příběh byl chvílemi opravdu velmi zajímavý a dalo se na to koukat až do konce, to je pravda. Flashbacky natáčené kamerou hlavního hrdiny, to byl také zajímavý a ozvlášťnující nápad. Přiblížení indické chudoby, proti tomu také nic nemám, ale prostě celkově mě tento film nikterak výrazně neočaroval, neprobudil ve mně nadšení ani nějaké zaujetí pro ten příběh. Výsledkem je tedy průměrný film, který je sice koukatelný, ale bohužel z mého pohledu absolutně nevýrazný, což, jak už jsem naznačil na začátku komentáře, může být samozřejmě chybou z mé strany. Ovšem mé hodnocení by mělo odrážet mé pocity a nadšení filmu, a to tentokrát nebylo nikterak velké, ale na ten průměr tenhle nizozemský film má, takže hodnotím třemi hvězdami. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Námetovo celkom fajn, ale po scenáristickej stránke to až taká sláva nebola. Patrím medzi veľkých fanúšikov Bollywoodu a celej indickej kinematografie, tak som sa spočiatku celkom potešil. Ale s postupom deja sa to celé zostalo točiť v tom istom kruhu a Nick si asi až príliš veril, že všetky problémy Indie dokáže vyriešiť. Bohužiaľ, také jednoduché to nie je, obzvlášť v konzervatívnych kruhoch a chudobných pomeroch. Napriek tomu si myslím, že to malo o kus väčší potenciál, v porovnaní s tým ako to napokon celé vypálilo. 2* ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama