Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po náhlej a záhadnej smrti šogúna Hidetadu musí vláda rozhodnúť o tom, kto sa stane novým šogúnom. Hidetada po sebe zanechal dvoch synov. Staršieho Iemitsuho, ktorý má od narodenia zohyzdenú tvár a mladšieho a pohľadného Tadanagu. Yagyu, šogúnov šermiarsky inštruktor, chce spraviť všetko pre to, aby sa šogúnom stal jeho obľúbenec, starší Iemitsu. Tadanaga sa tomu nevzpiera, no keď sa dopočuje chýr, že jeho otec bol otrávený, požiada o exhumáciu tela a opätovné prešetrenie. S tým však Iemitsu, ktorý je obvplyvnený Yagyuom nesúhlasí a medzi bratmi tak vypukne vojna. (kitano)

(více)

Recenze (14)

mortak 

všechny recenze uživatele

Takový Alexandre Dumas v samurajském hávu. Romantizovaná historie, které vévodí legendární samuraj Jubei Mitsuyoshi v podání Sonny Čiba. I voiceover v závěru přiznává, že se příběh historie drží jen volně (podobně jako když Dumas říkal, ať mu dokáží, že to není pravda). Nutno uznat, že režisér je velmi zručný, protože i já, Evropan, se bez jakékoliv znalosti tehdejší historické epochy dokáži bez problémů orientovat ve spletitém ději. Tomu pomáhají přesně odlišené postavy. Co ovšem tahá film nad průměr je závěrečná třetina, ve které najdou všechny ty minipříběhy svůj konec, a to často velmi drastický. Tak daleko Dumas nikdy nešel. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Skvělá našlapaná klasika plná hereckých hvězd (Nakamura, Sanada, Mifune, Tamba, Chiba, Natsuyagi...), součást základního vzdělání pro každého fanouška žánru. Příběh je poměrně košatý, na japonské poměry však přehledný a srozumitelný i laikovi. Na rozdíl od dílek, která přišla vzápětí, netrpí toto navíc perverzním soundtrackem, monstrózní osmdesátá léta teprve čekala na svou příležitost..;) ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Ak ste tuzili niekedy vediet, ako to chodilo v politickych kruhoch sogunatu, tento film je skutocne skvelou moznostou. Osudy naroda vedie a urcuje len uzka skupinka ludi. A su to ludia ako ktorykolvek iny - vedu ich intrigy, klamstva a osobne zaujmy. Pribeh Shogun's samurai by ste mohli ale kludne zasadit do inej doby, ci ktorejkolvek krajiny. Japonsko v periode Togukava je len kulisou a obrazom, toho, ako to vo vladnych kruhoch chodi v ktorejkolvek krajine. Necakajte krasny vizual a hudbu (tak ako to byva v snimkoch od Kurosavy ci Kobayashiho). Formalna stranka je velmi jednoducha. FIlm je predovsetkym zamerany na boj o moc, a je to boj, v ktorom nevitazia armady, ale lstivost a zakernost. Najdu sa aj charaktery a sceny, pri ktorych zaplesa srdce fanusika samuraiskeho filmu. Je to hlavne Yagyu Jubei (Sonny Chiba) a Ogasawara Gensinsai (Tetsuro Tamba), majstri sermiari stojaci na opacnych stranach. Tito ucinkuju v niekktorych paradnych, typickych samurajskych subojoch jeden na jedneho. Potesi aj mala rola Toshira Mifuneho, ktory dviha uroven kazdej sceny kde sa vyskitne, ale aj mladucky Hiroyuki Sanada, ktory si svoje hviezdne chvilky odbije neskor vo filmoch ako Ninja in the Dragon's Den, Twilight Samurai, ci Sunshine. (8/10) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Absolutní samurajská pecka. Skvělý a vyvážený mix kvalitního příběhu a na svou dobu dobře natočené akce. Režisér Kinji Fukasaku je mistr jak dramatických scén, u nichž záleží zejména na talentu herců ale ostudu si nedělá ani v akční vřavě. Jsou zde sice takové trendy efekty jako pozpátku pouštené seskoky ze střechy, ale vše je vloženo s citem a tak nějak přiměřeně, že to nepůsobí hloupě, jako v jiných filmech. Díky rafinovanýcm úhlům kamery a svižnému střihu nikdy divák nebude mít čas scény pitvat. Ale to hlavní je zápletka plná intrik a konspirace, která nechá vyniknout herce a skoro bych se až nebál nazvat jejich výstupy, v rámci žánru, hereckým koncertem. Kinnosuke Nakamura coby hlava klanu Yagu je geniální, ale japonskému herectví zde nedělá ostudu nikdo. K tomu připočtu parádní soundtrack a mám zde bezchybný samurajský film, který jsem shlédnul jedním dechem. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Významný režisér Fukusaku sa pokúsil vzkriesiť epické historické drámy zo 60-tich rokov, ktoré zdobili japonskú kinematografiu a sčasti sa mu to podarilo. Dôraz na silné komorné scény sa striedali s davovými bojovými scénami, príbeh plný intríg a bojov o moc musel zaujať každého diváka. Nezvyčajné uhly kamery boli potešujúce, horšie to bolo s prudkými približovačkami, ktoré skôr evokovali modernejšie karate-filmy tej dekády. ()

Galerie (14)

Související novinky

Festival japonského filmu a kultury EIGASAI

Festival japonského filmu a kultury EIGASAI

17.01.2014

Ve dnech 22. – 28. ledna 2014 ovládne pražské kino Lucerna 7. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGASAI 2014. Návštěvníci se mohou těšit na 16 jedinečných filmových projekcí a bohatý… (více)

Reklama

Reklama