Reklama

Reklama

Tajemství hadí bohyně

(TV film)
  • Německo Das Rätsel der Schlangengöttin (více)
Německo, 2007, 52 min

Obsahy(1)

Co víme o tajemné mínojské civilizaci, zmizelé před 3500 lety?
Je to příběh o pradávné tajemné bohyni a dvou hledačích pokladů. Jeden strávil život tím, že vynášel na světlo starodávné civilizace: sir Arthur Evans. Je to jedna z nesmrtelných postav archeologie. O mnoho let později si jeden kanadský student četl o Evansových objevech a byl jimi fascinován. Toužil stát se archeologem a jeho sen se splnil. Mladý profesor Alexander MacGillivray však učinil nečekaný objev, jímž zpochybnil Evansovy objevy a znovu vyvolal otázku, co víme o tajemné krétské civilizaci, která zmizela před 3500 lety. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Dokument vyvrací mnohé z dosud zažitých představ o starověké civilizaci na Krétě. Moderní bádání přineslo objevy, které přepisují historii. Nikoliv matriarchát, ale obvyklý patriarchát, taková byla stará Kréta. Jde o dokument ZDF z cyklu Jäger verlorener Schätze . ()

Tempest 

všechny recenze uživatele

Dokument spíše o jednom ze střípků tvořících historii mínojské civilizace. Jde v podstatě o to, jak moc si Evans vymýšlel a přizpůsoboval objevy svým teoriím o Mínojcích. Nález jedné na kusy rozbité sošky zpochybnil Evansovu teorii o Hadí bohyni. Já osobně bych spíše přivítal obsáhlejší dokument, který by zachytil komplexněji celou minojskou civilizaci. Ale určitě se v tomto dokumentu objevili zajímavé informace jako např. že se do dnešního dne nepodařilo nalézt žádné královské hroby. ()

Reklama

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Po nájdení sošky, ktorá nezapadala do už zaužívanej, taktiež vymyslenej, histórie Minojskej kultúry, sa vymyslela nová, tentokrát určite neotrasiteľná história... Nemám rád dokumenty, kde si archeológovia na základe jedného artefaktu domyslia polovicu histórie o neznámej kultúre... Takéto výmysli nevedú nikam, navyše ak nie sú podložené ani obyčajnou bájkou alebo podobne... Predsa len sa tu však dozviete niečo už o spomínaných Minojcoch, no či to tak naozaj bolo, je otázne... ()

corona 

všechny recenze uživatele

"Ľudia si prácu archeológa predstavujú tak, že vojdete do chrámu, zoberiete sošku a utekáte prenasledovaný hordou nacistov. V skutočnosti musíte preosiať 6 ton zeminy, aby ste z črepov pozliepali jednu sošku", povedal Sandy MacGillivray, spoluobjaviteľ Kurosa, chlapca z Kréty. Dokument sa skoro vôbec nevenuje tajomnej minojskej civilizácii, ktorá vznikla v dobe, keď v strednej Európe vrcholila doba kamenná, ale analyzuje artefakty, ktorá nám po nej zostali. A tak sa dozviete, ktorá hadia bohyňa je asi pravá, ktoré múzeum ju vlastní a kto vyrobil falzifikáty. Ale že by tento typ dokumentu vyvracal a prevracal históriu, tak to určite nie. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama