Reklama

Reklama

Nepřítel pod hladinou

  • Česko Duel v Atlantiku (neoficiální název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ke dnu půjde buď americký torpédoborec, anebo německá ponorka... Ve vodách Atlantiku probíhaly během druhé světové války velké námořní bitvy, které mohly upomínat obří šachové partie. Jeden takový námořní duel představuje ústřední motiv dobrodružného válečného snímku Nepřítel pod hladinou v režii hollywoodského herce Dicka Powella. Když americký eskortní torpédoborec při hlídkové plavbě jižním Atlantikem zachytí na radaru neznámý kontakt, nový kapitán válečné lodi Murrell neváhá sledovat cíl. Jedná se o německou ponorku pod vedením válečného veterána von Stolberga, který se snaží setřást pozornost nepřítele. Začíná neúprosná námořní bitva v podání dvou mořských vlků, kteří si dokáží navzájem dokonale číst myšlenky a předvídat své další kroky. Americký torpédoborec se díky obratnému manévru dokáže vyhnout dvěma torpédům, německá ponorka pro změnu odolává hlubinným náložím. Rozložení sil na moři se mění každým okamžikem a poslat nepřítele ke dnu může jen ten, kdo prokáže pevnější nervy a využije momentu překvapení... Jako kapitán americké posádky se představil hollywoodský klasik Robert Mitchum, jeho protějšek ztvárnil německý herec Curd Jürgens. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nejvíce bych zde rozhodně ocenil speciální efekty, které byly na svoji dobu, nebojím se napsat, fantastické, a ani dnes neztratily moc ze svého kouzla. Odnesly si i cenu ve filmové branži nejcennější. Film bych určitě nedoporučil lidem, co moc nemají v lásce příliš dokonalé lidi. Kapitán křižníku sehrál s kapitánem ponorky litý boj o to, kdo je více bezchybný a jedinečný. V podstatě jediné špatné rozhodnutí za celý film vidíte v samotném závěru a nastalo pouze proto, že bylo třeba snímek nějak ukončit. Mnohdy se pánové ve své genialitě přibližovali mně samotnému a uklidňoval mě pouze fakt, že oni jsou na rozdíl ode mne jen filmové postavy, zatímco já jsem skutečný frajer. Taktéž jsem neskákal nadšením z pacifistického závěru plného zahraňování nepřátel i společného pohřbu padlých. V ten moment jsem zadržoval zvracení. Režisér se ale zkrátka rozhodl udělat snímek o střetu dvou gentlemanských armád, které plnily jen své rozkazy, i když to působilo naivně a falešně. Minimálně u kapitána amerického křižníku bych očekával chuť po krvi po vyslechnutí jeho příběhu. Jinak to bylo ovšem milé dílo úměrné době vzniku. [75 %] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Moj prvy film od Dicka Powella a hned ultra masakrozna naloz. sympaticka hra na macku a mys, kde na jednej strane stoji americka lod na cele s Robertom Mitchumom /Lovcova Noc, Pryc od Minulosti, neskor aj El Dorado s Johnom Wayne-om/ a na druhej strane zase nemecka ponorka na cele s Curdom Jurgensom /kultovy Karl Stromberg z bondovky Spy who Loved me/. A moze sa zacat filmarina. Prva polhodina je len taka otukavacka, ale potom sa to rozbehne, nemecky kapitan Curd Jurgens praktizuje iste veci, aby zasiahol mitchumovu lod, a Mitchum mu to oplaca. Vyborne dialogy, vybuchy a kopa akcnych scen + masakrozny zaver. Oplati sa mat tento snimok vo filmoteke. 92 % ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Ten americký veliteľ nie je amatér, ale ja tiež nie..." Po úvodných zoznamovacích minútach sa od prvého stretu americkej lode a nemeckej ponorky rozohráva zaujímavá a napínavá hra na mačku a myš. Taktický boj a hra o to, kto viac zariskuje a urobí väčšiu chybu v istých momentoch nenechá diváka ani vydýchnuť. Sympaticky pochybujúci kapitán nemeckej ponorky mi vzhľadom nejak pripomínal Old Sutterhanda(Lex Barkera). Znechutený hovorí o vojne, v ktorej nie je miesto pre česť..."Zlá vojna, zámer nepochopiteľný, zmysel nejasný..."Priestor dostáva tak americká ako aj nemecká strana, pomer síl na plátne je vzácne vyrovnaný a čo je ešte lepšie je nestranný. Hĺbkové bomby, torpéda a detonácie sú tu veľmi časté, takže nuda naozaj nehrozí. To, že k stretnutiu kapitánov, ktorí sa celý čas snažia jeden druhého potopiť, nakoniec dôjde, divák jednoducho vycíti. Pri ich vzájomnom pozdrave a pohľade do očí ma až zamrazilo. To sú skvelé momenty, kde jeden v druhom už nevidí nepriateľa , ale človeka. Takmer som dal plný počet. 80%. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,DRŽTE HO ZA RUKY." ,,MÁ IBA JEDNU, PANE." __ Do mojich spomienok spred viacerých rokov (možno 20 dozadu) sa hlboko vryl film o súboji ponorky s vojnovou loďou, preto malo byť sledovanie filmu najmä overením si, či by mohlo ísť o rovnako dielo. Pretože si na celkové podrobnosti a na dej pamätám iba matne (snáď toľko, že tromfy mala v rukách ponorka a na frak dostávala loď, zatiaľčo tu je to skôr opačne), povedal by som, že o ,,Nepriateľa pod hladinou" nešlo. Napriek mnohým rokom od jeho nakrútenia ide stále o veľmi solídnu, skôr napínavú než nervy drásajúcu záležitosť, a i keď som videl z daného obdobia trikovo lepšie kúsky, najväčšími ťahúňmi sú predstavitelia oboch proti sebe stojacich kapitánov. Ako už bolo poznamenané, napriek záverečnej deštrukcii tu skôr zvíťazí ľudskosť a ponúknutie cigarety pôsobí už idealizovane. V 50. rokoch sa udeľoval Zlatý glóbus filmom ,,podporujúcich porozumie" a trocha sa divím, že sa tento počin neocitol medzi kandidátmi. (371. hodnotenie, 26. komentár k filmu) ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Zručný válečný film dokazující, že i boj na hladině a pod ní může být velmi kvalitní drama. Robert Mitchum je výborný velitel. Až moc dokonalý, ikdyž se nás v úvodu snaží přesvědčit o něčem jiném. Nedarující svému nepříteli ani vlnu volného prostoru. Přehlídka taktiky, a vojenské prozíravosti v souboji dvou kapitánů, plávicích se každý ve své konzervě. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Jedným z technických konzultantov pracujúcich na tomto filme bol Albert Beck, bývalý nemecký ponorkový námorník, ktorý radil pri všetkých scénach v ponorke. (westerns)
  • Priemerná dĺžka záberu je 8,7 sekundy a stredná dĺžka záberu je 6,3 sekundy. (westerns)
  • V rozhovoru v roce 1977 pro New York Times řekl německý herec Curd Jürgens, který hrál kapitána německé ponorky, že je pro něj tento film velice důležitý, protože se jedná o první film od ukončení války, který nevyobrazuje německého důstojníka jako šílence. (Mol)

Reklama

Reklama