Reklama

Reklama

Himalaya, la terre des femmes

(TV film)
  • Slovensko Himaláje - krajina žien (více)
Francie, 2008, 79 min (Alternativní 53 min)

Obsahy(1)

V nadmorskej výške vyše 4000 metrov nad morom sa rozkladá jedno z najodľahlejších miest regiónu Zanskar, dedina Sking. Počas troch mesiacov, od augusta do októbra, tu musia miestni obyvatelia zozbierať a uskladniť všetku úrodu, ktorú budú potrebovať počas nasledujúceho roku pre seba a svoje zvieratá. Všetky ženy, lebo najmä tie tu pracujú na poliach- mladé, či staré - nepretržite pracujú od rána do večera, lebo zima je tu veľmi dlhá a krutá. Kameramanka a autorka filmu v jednej osobe, ponúka zaujímavú sondu do života štyroch generácii žien počas zberu úrody. (STV)

(více)

Recenze (7)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Autentické, existenciálně silné. Nevědomost je blažená, tedy nevědomost o okolním světě, protože čím míň toho člověk o něm ví/zná, tím míň pak po něčem touží (zhusta po něčem, co nemůže nikdy mít/kým nemůže nikdy být), a tím pádem je i šťastnější. Ale samozřejmě i omezenější. Popravdě jim nezávidím a jejich odloučený život si neidealizuju. A nelitujte příliš ty prosté vesničany, že se od léta do podzimu dřou na polích a lukách od rána do večera, protože v zimě, dlouhé zimě, určitě odpočívají, stejně jako tomu bylo kdysi i na venkově u nás. P.S.: Deset let po natočení dokumentu byla prý vesnice Sking elektrifikována za pomoci spousty dobrovolníků a solárních panelů, z čehož mám rozporuplné pocity. Snad ale tenhle začínající civilizační pokrok a otevírání se neznámému světu vnímají místní (aspoň zatím) jako změnu k lepšímu. https://milaap.org/fundraisers/joy-to-himalayan-village ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dokument francouzké etnoložky natočený v dálavách Himalájských kopců, daleko od moderní civilizace v malebné vesnici, kde se žije stejně, jako tomu bylo úpřed mnoha generacemi. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Príjemný dokument. Zaujímavo natočený (autorka je súčasťou "príbehu"). Možno trochu pridlhý, ale inak veľmi zaujímavý i dojímavý pohľad na život nielen žien... Neskorší HIMALÁJE, CESTA DO NEBIES nemá taký presah, ale pôsobí o niečo živšie... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Kolik je v letadle koberců?" Koberců? ,, No ano koberců, musí tam být nějaké koberce aby lidé měli na čem sedět..." Neskutečně krásný a silný dokument o tak trochu neskutečném a velmi tvrdém životě v Himalájích. Tilidé tam žijí v nepředstavitelně tvrdých podmínkách a bídě. Přesto jsem jim tak trochu záviděl. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Skoro se zdá, že tito lidé jsou šťastni. Žel obavám se, že to nebude mít dlouhého trvání, protože tento zvláštní způsob života pod tíhou civilizace jednou úplně zmizí. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama