Reklama

Reklama

Královský restaurátor

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2008, 51 min

Obsahy(1)

František Makeš je významný krajan žijící ve Švédsku, přední světový odborník na ochranu historických předmětů, zejména obrazů. Jako první na světě začal využívat enzymatické reakce, díky nimž zbavoval obrazy plísní.
Dr. František Makeš, akademický malíř a restaurátor, je objevitelem unikátní restaurátorské metody na bázi enzymů, s jejíž pomocí lze odstranit z obrazů starých mistrů zhoubné plísně a zároveň umožňuje odhalit umělecká falza. Narodil se v roce 1931 ve Zlíně. Na AVU v Praze absolvoval malbu u prof. Miloslava Holého a restaurátorskou speciálku Bedřicha Slánského. Od roku 1968 žije a pracuje ve Švédsku, kde v sedmdesátých letech vystudoval chemii na Univerzitě v Gőteborgu. Přes dvacet let působil jako restaurátor královských sbírek na zámku Skokloster, kde jsou mimo jiné uloženy i sbírky Rudolfa II., odvezené švédskými vojsky během třicetileté války z Čech. Je nositelem nejvyššího vyznamenání švédského krále za záchranu evropského kulturního dědictví i laureátem ceny Gratias Agit za rok 2005. František Makeš navíc zdůrazňuje, že chce své znalosti předat především odborníkům a kolegům v České republice. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Z vyprávění se něco trochu málo dozvíme o restaurátorské práci a něco o autorovi. Takové klábosení u čaje. Osobně nechápu proč si autor vybral k emigraci zrovna Švédsko i když tedy je tam hezká příroda. ()

Reklama

Reklama