Reklama

Reklama

Tajný obřad

  • Velká Británie Secret Ceremony
Trailer 1

Obsahy(1)

Zámožná, mentálně nevyrovnaná dívka vtáhne neznámou ženu do své fantazie, kde představují matku s dcerou. Vzájemná citová pouta, vztahy závislosti a nadřazenosti ovlivní dramaticky chvíle, kdy do hry vstoupí muž. Tuto zápletku používá Losey k odkrývání psychologie postav, které vnímají svou identitu jen prostřednictvím jiné osoby - způsob nazírání pro Loseyho typický. Sám režisér chápe Tajný obřad jako příběh tří lidí ovládaných emocemi v ovzduší individuálních úzkostí, jejichž nesoulad vylučuje možnost i té nejmenší naděje. (NFA)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (23)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tajný obřad je rozhodně zajímavým filmem, který diváka do svého děje vtáhne a de facto jej do samotného konce nepustí, avšak přiznám se, že po přečtení zdejších komentářů jsem očekával něco víc.. Nepopírám, že Loseyho počin je depresivní, ale že by nebyl pro citlivky? Možná pro hodně, hodně přecitlivělé jedince vskutku není. Nejsem si také jistý tím, že by mi film v době depky ukázal, že na tom ještě nejsem tak špatně. V těchto ohledech zkrátka zůstal Tajný obřad za očekáváním a proto nemohu dát více hvězdiček. Pochválit mohu celkovou atmosféru, herecké výkony a některé provokativní scény. Robert Mitchum je v roli záporňáka, poněkud netypického a snad i nejednoznačného, tradičně skvělý. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Chybělo mi větší experimentování po formální stránce, kamera i hudba příliš konvenční a ani herecké duo Taylor - Farrow mě neuhranulo. Tenhle subžánr ženských subjektivních filmů, kde jsou lehce narušené dámy uzavřeny ve svém vlastním světě mám rád, ale tenhle kouske pro mě nebyl atraktivní. Těm, co se líbilo a mají ještě k tomu rádi Lynche, tak doporučuji Images Roberta Altmana. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu se mi velmi líbil. Dvě ženy, obě zjevně psychicky labilní, starý dům, vše obestřeno tajemnem, cvrnknuté lehce do hororu. Pak se snímek začal měnit na skoro čistokrevné drama, žádné šokující pointy se už divák bohužel nedočkal, a tak se spíš sám se sebou vsázel, jestli Cenci ví jaká je skutečnost, nebo ne (což na druhou stranu bylo pořád zajímavé). Tento film však staví především na výborných hereckých výkonech obou hlavních představitelek, díky kterým je Tajný obřad na slabší, ale stále 4*. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tajný obřad je jako takový ten pomalý rozjezd před začátkem hororu nebo thrileru, kdy čekáte nějaké psycho nebo vraždy a ono nic. Mladá pomatená dívka si přivede do bohatého domu ženu, o které si myslí že je její máma a žena po váhání začne hrát svoji roli. Vzhledem k Loseyho předchozí tvorbě to nakonec nebylo špatné. Sice trochu nuda, ale výborná psycho a ujetá atmosféra. Navíc herci. Mitchum jako úchylný otčím, nepěkně stárnoucí Taylorová jako žena, která také není úplně normální. A hlavně fantastická Farrowová, která vypadá a chová se jako přerostlá holčička, ale má tělo ženy, které má své potřeby. Pár scén je slušně ujetých - třeba otčímovo ledově klidné popisování incestních praktik či to jak se nadržená "dcera" pokusí svést "matku". Čili to vidím na celkem slušné 3*. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Loseyho styl je naprosto nezaměnitelný a ani v Tajném obřadu jej tvůrce neopustil, přesto mi tento snímek připadal o hodně méně kvalitní než předchozí režisérovy filmy. Losey je téměř geniální v převádění jakéhosi bezčasí na plátno, okamžiků kdy se nic neděje a všechno je stojaté jako voda v rybníce. Tady mi ovšem vadilo přílišné tlačení na pilu v otázce mysterióznosti - byla příliš nucená a jak známo, dobré psychologické drama se bez ní obejde. Co mě však nejvíce překvapilo, byla mladičká Mia Farrow, kterou mám v hlavě vizuálně zapsanou jako nepříliš výraznou blondýnu či zrzku - tady mi ovšem docela vyrazila dech jak svým výkonem, tak i vzhledem. ()

Galerie (57)

Reklama

Reklama