Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ještě, než tvůrci filmu Pearl Harbor zakomponovali slavný nálet amerických bombardérů B-25 Mitchel startujících z letadlové lodi Hornet, byl tomuto pozoruhodnému kousku z válečné historie věnován celý film. Ač jde o velmi starý snímek, svým zajímavým obsahem, jakousi rekonstrukcí jednoho z nejpozoruhodnějších náletů v historii válek, si určitě své uznání i dnes zaslouží. Čeští diváci ho mohou pamatovat z cyklu ČT "Filmové návraty", kde byl uváděn v kolorované verzi s titulky. (ceskyhonza)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

pepo 

všechny recenze uživatele

Celovecerna verzia privesku Bayovho Pearl Harboru. A trochu ma to sklamalo. Prva hodina a pol je vyborna, no po samotnej akcii este stravime hromadu casu v nemocnici a film sa uplne rozplyzne do matnej nudy s obcasnymi fajn pasazami. Navyse aj ta priprava bola u Baya zaujimavejsia (a viacej ukazovala v com tkvie to obrovske nebezpecie). A Spencer Tracy nie je v ulohe Doolittla tak cool badass ako Baldwin. 7/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Hrají sympatický Van Johnson - velitel bombardéru B-25 a zamilovaný novomanžel, k tomu můj oblíbenec charismatický Spencer Tracy v roli plukovníka Doolitla. Celý snímek je o slavném Doolitlově náletu na Tokio, který provedli Američané již čtyři a půl měsíce po japonském náletu na Pearl Harbor. Na rok vzniku 1944 lze pochválit velmi dobré technické provedení filmu, což potvrzuje i nominace na Oscara za efekty. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=9z_Wk8Dz2n8 ()

Reklama

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Celkem slušná předloha k filmu Pearl Harbor. Válečné scény byly vynikající, romantické pasáže příšerně uslintané až mě to sr*lo. Hlavní ženská herecká postava mi byla totálně nepříjemná a nesympatická, se zbytkem hereckých výkonů nemám jakýkoliv problém. Na zbytek filmu se celkem příjemně dívá a např. bombardování japonského města bylo velice dobře natočené. Film byl i dobře napínavý. Celkem by mě zajímala jeho kolorizovaná verze, tu bych si taky někdý rád pustil. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekl, podle hodnocení a komentářů jsem čekal mnohem víc. On ten samotný útok na Tokio trvá totiž jen pár minut. A je vynikající - pohledy z kabiny, bombardování, dramatický odlet a havárie. Průšvih je, že kolem toho jsou další dvě hodiny, z čehož první půlku zabere neskutečně kýčovitá romance a druhou půlku zase pohádka o spolupráci s hrdinnými Číňany a lékařské melodrama. Málem jsem u toho usnul, hlavně proto, že tu chyběli lepší herci, kteří by tu lásku uhráli a taky jsem čekal více akce. Vzhledem k roku vzniku a smyslu filmu posílit vojáky ve stále probíhající válce budu shovívavější, ale žádná klasika to teda nebyla. Válečný film roku 1944. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Bylo, nebylo, dávno tomu před natočením Pearl Harboru s Benem Affleckem, vznikl jen pouhé 3 roky od vstupu USA do války tento snímek. Divák tak má jedinečnou možnost prakticky vidět v reálu vše, stejně jako by se příprav a náletu účastnil on sám. Vše je autentické. Samozřejmě kromě letadlové lodi Hornet, která byla v roce 1942 Japonci potopena v Tichomoří. Klenotem snímku jsou samozřejmě B-25 Mitchelly. Ohledně dějové linie se snímek snaží udržet obě strany mince. Jednak detailně poukazuje na hrdinství osádek bombardérů, přípravy a odvetný úder za nálet na námořní základnu na Havaji a zároveň popisuje milostný románek jednoho z hlavních hrdinů. Je nutno si uvědomit, že v roce 1944 se filmy zkrátka takto točily a vždy tam ta láska nějaká je... Dnes to spíše ruší diváka chtivého válečných scén :-)) Armádě snímek prokázal medvědí službu v povzbuzení morálky obyvatelstva což vedlo ke zvýšení efektivity v továrnách a ke zvýšenému nákupu válečných dluhopisů. Dodnes smekám před všemi, kteří se tohoto náletu jehož konec byl hned v úvodu velmi nejistý zůčastnili. Chvástající se Japonci o nedotknutelnosti svých ostrovů, dostali náletem na Tokio pořádnu facku a rozzuřeným Američanům dodal nálet ,,Doolitle raiders" velký elán do začínající války s císařským Japonskem. Shazuji 4 plně zasloužené pumy * * * * ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • John Dehner v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama