Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický snímek zachycující život fašistického gangu. Film je zasazen do ponurého centra Moskvy, kde je natáčen jedním ze členů organizace "Russia 88" jako několik propagačních videií "Rusko pro Rusy". Ovšem kamerou je zachycován i postupný vývoj gangu, a to především jednoho z hlavních členů - "Blade", který zjistí, že jeho sestra se schází s mužem z Kavkazu.
Příběh je smyšlený, avšak vychází z některých faktických událostí odehrávajících se v dněšním hlavním městě Ruska. (Anton1991)

(více)

Recenze (25)

Radko 

všechny recenze uživatele

Riadny masaker, mapujúci subkultúrny mládežnícky trend s názvom neonacizmus. Výstižne zachytáva fungovanie jednej z ruských mestských grúp. Velebia Adolfa Hitlera, nemecký jazyk, nenávidia Tadžikov, čiernych, Židov, šikmookých a dredáčov. Zmapovanie zaznamenáva hľadáčik kamery jedného z jej členov. Záver nie tak celkom zapadol do zvolenej koncepcie. Opustil totiž kolektívne jednanie skupiny a posunul tak vyznenie príbehu do osobného vyrovnávania si účtov v rodine, následnej špirály krvi a prijatia zodpovednosti za jej preliatie. Zoznam vyše 120 zavraždených ľudí v Rusku z rasových dôvodov za rok 2008 na konci filmu namiesto titulkov ale ukazuje vážnosť situácie. Zmena je v nedohľadne. Pretože ako Rusko 88 ukazuje, neonacisti sú cieľavedomo grupovaní do útočných cvičených bánd. Tie slúžia prevažne konkurenčnému boju v prospech firiem vlastnených policajtmi a politikmi, prípadne ako vykonávač špinavých prác záujmom politických strán. Na oplátku ich policajti/ politici priamo riadia, podporujú a trochu financujú. Členovia úderiek sú masívne živení nacistickou symbolikou a ideológiou druhej svetovej vojny, presviedčaní trénermi (vyplachovačmi mozgov)- často veteránmi z Afganu či Čečny - že ich akcie slúžia výlučne ideológii Rusko Rusom! ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Pokud máte pravačku výrazně delší než levačku, trpíte častými výpadky pravopysu a s vyděšeným křikem se budíte z hrůzného snu o kadeřích, jste jasnými adepty ke vstupu do klubu. Překvapivě zábavný film o moskevských náccích, kteří prokazují, že chytrost nejsou žádné čáry a mezi jednotlivými kopanci sepisují svůj fundovaný seznam podlidí ze všech Kazachstánů, Turkmenistánů, Tádžikistánů a ostatních Tataristánů, kteří jim berou vysněnou práci metařů, kopáčů a drogových dealerů. Nepochybuji, že pro diváky, co denně netrpělivě čekají, až odejde maminka do práce, aby mohli zuřivě bušit baseballovou pálkou do sklenice cikánské omáčky a za nepřetržitého hajlování bodat pěstní dýkou do plátku cikánské pečeně, bude toto skorodokudrama inspirací. Pro nás osvícené xenofoby se stává Russia 88 detektorem neomylně reagujícím na sračky v hlavách těch milých, holohlavých chlapců. ()

Reklama

SICK_BREED 

všechny recenze uživatele

Po pravdě jeden z mála filmů točený stylem found-footage který se mi nelíbil. Taky jeden z mála filmů se skinhead/neonazi tématikou, který mě ničím nezaujal. Na počátku se minimálně nápad může zdát zajímavý, ale náplň, nebo spíš nenáplň filmu, jakýkoli potenciál zabije. Na drama je to příliš nedramatické a jako falešný dokument to působí příliš falešně. Absentuje děj a pointa působí tak našroubovaně a předvídatelně, že člověka nepřekvapí a ani nijak nezasáhne. Rossija by šla klidně sestřihat z propagačních videí Klektákovi skupiny Vombat 18 - rozdíl by byl pouze v hercích, kteří by byli lepší. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

To, že Rusi natočia ten najdrsnejší film o skinheadoch som v skutku nečakal. Táto snímka si nedáva servítku pred ústa v ničom. Kult Hákového Kríža a Romper Stomper (ktorý tu bol aj spomenutý) sú oproti tomuto iba rozprávky pre deti v ktorých sa nachádzajú, aj keď v Romper Stomper iba minimálne, prvky, ktoré by mali mladých ľudí odradiť od tejto subkultúry.. Tu sa takýchto substancií veru nedočkáme. Je to chladný a miestami až nepekne pravdivý obraz kde to (ak nepočítam záverečné posledné minúty) gang nemá za svoje činy zrátané. Svoju ideológiu tu prezentujú priamočiaro bez akýchkoľvek zábran. Vrcholom to všetkého boli rozhovory s okoloidúcimi, ktorý ako skinheadi takisto súhlasili s vysťahovaním všetkých prisťahovalcov. Dokonca mi ani nevadil found footage ktorým bol tento film odprezentovaný. Nevšedný projekt.. Rád by som vedel či za toto niekoho nezatvorili. ()

Boudyy 

všechny recenze uživatele

No, mě teda přijde film dobrý a syrový. Akorát nechápu to hajlování a volání při tom "Sláva Rusku", to je vážně ujetina. Jinak, docela dobrý pohled do světa politického hnutí s jakoby "amatérskou" kamerou, včetně takových lahůdek, jako jsou záběry z výcvikových táborů či záběry z koncertů. A scénou močení v pozadí ohňostroje, která mě pobavila. Co se týče sympatizováním s postavami, je to těžší. V mládí člověk vyvádí různé hlouposti, třeba se jako ruský vlastenec přihlásí k NS (hloupost a protimluv). Každopádně, vlastenectví je důležité a můžeme být rádi, že bydlíme v ČR a máme tady "pouze" cikány. Být Rus, Švéd nebo Angličan, taky bych asi s dodávkou přejížděl barevné. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Texty, které čte Blade v kukle před kamerou, jsou převzaty z ultrapravicových ruských fór, kde jsou pravidelně umísťovány například také pokyny pro boj v ulicích. (Anton1991)
  • Nacistické oblečení včetně triček s nápisy "Jsem Rus" a citace "14 slov" pochází ze skutečného obchodu v Moskvě. (Anton1991)
  • V snímke je spomenutý film Romper Stomper (1992), ktorý taktiež opisuje skinheadov a ich boj s prisťahovalcami. (ShortyIC)

Reklama

Reklama