Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chamtivost je dobrá, chamtivost je zdravá... Hollywoodský režisér Oliver Stone se vrátil ke kultovní postavě charismatického finančníka Gordona Gekka v podání Michaela Douglase z filmu Wall Street po 23 letech a natočil pokračování s příznačným podtitulem Peníze nikdy nespí. Děj se tentokrát odehrává v roce 2008 na pozadí příběhu největší bubliny v dějinách, která vyústila v globální ekonomickou krizi. Bývalý elitní makléř Gordon Gekko představuje padlou legendu a ikonu Wall Street. Ve vězení si odpykal trest za nelegální spekulace a nyní se věnuje ekonomickým přednáškám, které předjímají nástup globální ekonomické krize. Zdá se, že se z něj stal jiný člověk. Aspoň by tomu rád věřil mladý makléř Jake Moore (Shia LaBeouf), který zrovna řeší pracovní problémy po sebevraždě svého mentora a investičního správce Louise Zabela (Frank Langella). Ambiciózní Jake randí s Gordonovou dcerou Winnie (Carey Mulliganová), která před lety přerušila s otcem kontakt a odmítá uvěřit, že by se mohl změnit. Jake a Gordon se vídají za jejími zády, společně řeší svět byznysu a financí, zároveň se snaží pracovat na urovnání křehkých rodinných vztahů. Minulost sice člověk napravit nedokáže, ale může se snažit pomoct. Otázkou zůstává, zda to platí i v případě Gordona Gekka, který v hloubi duše touží po návratu do světa velkých financí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (687)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Více aktuální, tak nějak i reálnější, než předchozí Wall Street, stále závažné téma, které neztratí na důležitosti. Stone se rozhodl spíše klást více otázek, než dávat odpovědi, ovšem dělá to bravurně. Ukázal pár základních mechanismů a druhů lidského chování, které mohou přivést trh, tam kde jsme teď, nebo kde jsme byli, případně dokázal, jak rychle a snadno se v tom septiku problémů můžeme ocitnout. To je dech beroucí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ani sa nečudujem, že sa okolo fenoménu pojmu 'peniaze' netočí viac filmov podobného charakteru. Stone je jeden z mála, ktorý dokázal dokonca už dvakrát spracovať príbeh v divácky zložitom prostredí burzy a finančných trhov. Nie je jednoduché prispôsobiť a zjednodušiť terminológiu sveta maklérov a ich rozhovory tak, aby z toho mal niečo aj bežný konzumný divák. Divácke skupiny z finančných sfér by totiž asi film v kinách nezachránili. Herecký trojzáprah LaBeouf-Douglas-Brolin ťahá celý film plnou parou až do cieľa a ani na chvíľku nezaváhal. Brzdil to jedine priemerný výkon Carey Mulligan a nevýrazný hudobný podmaz v zlomových scénach. Pomerne jednoduchá líniu príbehu bola lišiacky skrytá a k jej odhaleniu vlastne príde až na záver. To som už mal ale dobré dojmy z filmu za sebou, takže na celkovom výsledku to nič nemení. 80%. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

I ekonomikou křtěný divák lecčemu nemůže rozumět. Naštěstí je tu Stone, za poslední dlouhé roky asi v nejlepší formě, který rozehrává další ze svých žalob. Tentokrát se pouští do těch chamtivých, kteří přivedli svět do hospodářských problémů. Naštěstí se vrací i vyzrálejší a vězením poučený Gordon Gekko, který už spíš víc glosuje a radí, než aby se sám do her o zelené bankovky pouštěl. Na to jsou tu jiní a je to škoda. Víc Douglase, méně LaBeoufa, přidávám se. Navíc bych čekal vzdušnější, důraznější scénář. Sice je fajn, že je Stone je řemeslně bezchybný (výborná kamera mimochodem) a občas nabídne živější střihovou pasáž, ale jinak je to občas pod tím nánosem chytráckých ekonomických průpovídek docela nuda. Přitom se nabízelo třeba víc zapracovat na napjatém vztahu mezi Brolinem a LaBeoufem.. Herci jsou do jednoho výborní!! Nejen proto nejlepší Stone od Vítězů a poražených - to je samo o sobě pochvalné.. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

New Blood. New money. New game. Sympathy for the financial Devil! Dovolte, aby se znovu představil – Gordon Gekko - pán blahobytu a pokušení. WS2 je skutečně jedno z nejpovedenějších pokračování poslední doby a svižně odsýpající podívaná. Až je s podivem, že za celou touhle insider´s game stojí Oliver Stone. Ten Stone, který v posledních 5 letech zrovna nepředváděl svojí nejlepší formu. WS2 je mainstreamovějším filmem, než byla jednička, ale pořád s ne až Tak úplně mainstreamovým dějem. ( Kdo se pořádně vyzná ve všech těch grafech, cifrách a slovní hantýrce, ať hodí kamenem - Enter the void of Financial world ) Stone si to uvědomil a proto se vytasil s až nečekanou vizuální stránkou dodávající příběhu tu pravou dravost. Akorát snad jen těch časosběrných fotek New Yorku bylo na můj vkus moc. Co se týče archetypů - ďáblů se po plátnech proháněla celá řada, ale ten Michaela Douglase patří rozhodně k jedněm z nejlepších. ( Chamtivost je dobro!!! ) Shiova postava hledající otcovský vzor, perfektně zapadá do celkové mozaiky. A chemie mezi ním a Douglasem je přesvědčivější, než ta v Indiana Jonesovi. Wall Street 2 je jako dobře rozehraná partie pokeru. Zasvěcená hra, pro zasvěcené hráče. Well played Mr. Stone! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jednoduse receno, nebavilo me to. On me buhvijak nebavil ani prvni dil, ale ten byl proste spickovej. Mimochodem, znalost prvniho dilu neni nijak zvlast nezbytna, nicmene je fajn vedet, kdo ze to je ten Gekko a znat aspon trochu, co se stalo, protoze tu je na to par narazek a jedno spickovy cameo. No a pribeh tohohle dilu je aspon pro cloveka, kterej se nehrabe v akciich o nicem, hromada radoby chytrejch kecu, ktery spis nudi. Stone rozjizdi dve linie, tu financni, ktera uz ale bohuzel neni tak zajimava jako v prvnim dile, sice tu furt jde o podvody, ale proste je to podany takovym stylem, ze vam to je ukradeny a navic jsem u spousty veci ani netusil, co ze to vlastne resi. Druha linie je takova romanticka, vztah hlavniho hrdny se svoji pritelkyni a usmirovani se s otcem, coz je samozrejme Gekko. A tady to pro zmenu narazi na herce. Mulligan je totiz silne nesympaticka kravka, o kterou bych si neoprel ani kolo. O Shiovi snad ani nema cenu mluvit, to je proste takovej blbecek, kterej se sem absolutne nehodi a sledovat ty zkuseny bankere na poradach a mezi nima se motajiciho Shiu, kterej si hraje na velkyho borce, je proste spis k smichu. Zachranujou to trochu vedlejsi postavy, Brolin, Langella, nesmrtelnej Wallach, ale to jsou proste jen vedlejsi postavy s minimem prostoru. Jedinej, kdo nezklamal, je Douglas, sice hodne zestarlej, ale porad charismatickej parchant, takze kdyz je na scene, film dostane trochu stavy, bohuzel vetsinou je na scene otravnej Shia. Ale i pres tohle vsechno se neda filmu uprit, ze je skvele natocenej, Stone sem tam nepohrdne ani nejakou tou kamerovou vychytavkou, ale kdyz to porovnam s prvnim dilem, tak je to jako srovnavat hovno se zlatem. Pro me zkratka zklamani. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (27)

  • Výrok Gordona Gekka (Michael Douglas), ktorý môžeme do slovenčiny preložiť ako "Vy prestaňte klamať o mne a ja prestanem o vás hovoriť pravdu", je v pôvodnom znení prevzatý z citátu amerického politika Adlaia Stevensona adresovaného republikánom. (Laslo)
  • Prostředí financí Shiu LaBeoufa zaujalo natolik, že si pořídil licenci a stal se skutečným makléřem. (jenik71)
  • Jake Moore (Shia LaBeouf) nosí hodinky značky IWC Portuguese Perpetual Calendar. (dyfur)

Související novinky

Stoneova divočina

Stoneova divočina

07.03.2010

Oliver Stone se rozhodl bavit. Soudě podle trailerů na Wall Street 2: Peníze nikdy nespí, jde mu to docela od ruky. Jeho následujícím filmem bude podle všeho akční thriller Savages. Adaptace románu… (více)

Reklama

Reklama