Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chamtivost je dobrá, chamtivost je zdravá... Hollywoodský režisér Oliver Stone se vrátil ke kultovní postavě charismatického finančníka Gordona Gekka v podání Michaela Douglase z filmu Wall Street po 23 letech a natočil pokračování s příznačným podtitulem Peníze nikdy nespí. Děj se tentokrát odehrává v roce 2008 na pozadí příběhu největší bubliny v dějinách, která vyústila v globální ekonomickou krizi. Bývalý elitní makléř Gordon Gekko představuje padlou legendu a ikonu Wall Street. Ve vězení si odpykal trest za nelegální spekulace a nyní se věnuje ekonomickým přednáškám, které předjímají nástup globální ekonomické krize. Zdá se, že se z něj stal jiný člověk. Aspoň by tomu rád věřil mladý makléř Jake Moore (Shia LaBeouf), který zrovna řeší pracovní problémy po sebevraždě svého mentora a investičního správce Louise Zabela (Frank Langella). Ambiciózní Jake randí s Gordonovou dcerou Winnie (Carey Mulliganová), která před lety přerušila s otcem kontakt a odmítá uvěřit, že by se mohl změnit. Jake a Gordon se vídají za jejími zády, společně řeší svět byznysu a financí, zároveň se snaží pracovat na urovnání křehkých rodinných vztahů. Minulost sice člověk napravit nedokáže, ale může se snažit pomoct. Otázkou zůstává, zda to platí i v případě Gordona Gekka, který v hloubi duše touží po návratu do světa velkých financí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (687)

kingik 

všechny recenze uživatele

Michael Douglas je po letech propuštěn z vězení a mezi jeho osobními věcmi je mu po výkonu trestu navrácen i obstarožní mobilní telefon, který jakoby symbolizoval dobu, ve které se odehrávala jednička. Jenže namísto Charlieho Sheena (i když na jeho podařené cameo přijde také řada) je zde Shia LaBeouf, je 21. století, peníze stále znamenají velkou moc a Oliver Stone je naprosto z formy. Jeho nejnovější počin je vlastně jen takový shluk blábolů, jejichž obsah je mně vzdálený jako obchodování na Wall Street. Film přes svou značnou délku nemá ani žádný dramatický oblouk.Těšil jsem se na společné scény Douglas/LaBeouf, ale nějak neměly ten potřebný náboj. Douglas zpočátku ze sebe dělá sympatickou postavu, pak vyhraje jeho "nenažranost" a pak zase uhraje plichtu v závěrečném smíření se svou milovanou dcerou, budoucím zetěm, a v neposlední řadě s budoucím vnukem. Vědomí, že bude dědeček z něj udělá charakterního člověka a této hovadině měl divák uvěřit. Shia LaBeouf se do role vůbec nehodil a představoval bych si ho dovádět někde na plácku za barákem, ale jako burzovní makléř působil nevěrohodně. Herecky nezklamal Frank Langella, který sice ve filmu nepobyl moc dlouho, ale jako zkrachovalý obchodník, který dovedl svoji společnost do záhuby, se jevil přesvědčivě a nevyzpytatelného slizouna si v zajímavé roli vystřihnul i Stoneův oblíbenec z poslední doby Josh Brolin. Jinak jsem se perfektně nudil a film byl naprosto o ničem. Čistý propadák. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Režisér Oliver Stone sa vrátil do prostredia vyleštených mrakodrapov, značkovej spotrebnosti, nekompromisného obchodu v mene chamtivosti a prestíže vo veľkom štýle. Atmosféru elitárstva šíri za pomoci fenomenálnej kamery. Podobne ako v prvotine, aj dvojka disponuje Gekkovým silným morálnym protikladom. Horlivého Buda Foxa (Charlie Sheen) tu ale vystriedala morálne už vyzretá osobnosť brokera Jacoba Moorea (Shia LaBeouf). Chlapčenský Jacobov vzhľad ostro kontrastuje s finančníckou atmosférou dolného Manhattanu. Dynamika hybnosti finančných transakcií je osadená do obrovských luxusných rokovacích miestností. Monitory s množstvom stĺpcov o burzových pohyboch blikocú na napätých tvárach brokerov. Jednoznačnosť dobra a zla sa ale prejavuje príliš klišé formulkami a nevhodne sentimentálnym záverom. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Nestrhne tolik jako první díl a vůbec mi to i přes zasazení do finanční krize přijde jako celkem zbytečné pokračování, bez kterého bych se obešel. Příběh totiž nepřichází s ničím působivým, není to tak napínavé a dialogy nejsou tak strhující jako v případě jedničky. Navíc mi tam trochu vadila ta linie zbližování otce s dcerou, která mi nezapadala moc do prostředí, kde každej každýho podvádí. Úplně zatracovat ten film ale rozhodně nejde. Rozhodně jde o nejlepší Stoneův film za posledních 10 let, jeho názory zde nevadí tolik jako jinde a kamera je vynikající. Hlavně se může Stone opřít o bezchybné herce od sázky na jistotu Michaela Douglase, po staré matadory v čele s Eli Wallachem a mladou krví Carey Mulligan a hlavně Shiou LaBeoufem, který se zde poprvé objevuje v ryze dospělé roli a je opravdu výborný. A právě díky tomuto obsazení se z toho dal vytěžit mnohem zajímavější výsledek. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.6/10] | me: Panoráma Manhattan-u dokonale prenesená na plátno, krásne zábery, proste lahoda na oko. Herecká zostava nemá žiadnu chybu - je to dokonalá súhra a na to je radosť pozerať sa. Samotný dej tiež nie je zlý, ale Wall Street aký ho poznám to už nie je. Je to fajn film s množstvom výborných dialógov, ktorý nám podáva krízu a okolnosti diania v osudoch hrdinov spôsobom, ktorý zaujme a nenudí, ale tá dravosť a napätie pôvodného Wall Street tam už nie sú. Toto pokračovanie je mäkšie a jemnejšie - práve tieto atribúty šli v jednotke bokom a všetko sa sústredilo na nenásitnosť, money-hunt, podrazy a klamstvá, ktoré táto vysoká hra so sebou prináša. Práve preto sa stal Wall Street filmom, ktorý ľudí inšpiroval, nadchol a akosi vtrhol do sveta (veľkých) peňazí a (špinávých) praktík útočným spôsobom. Toto pokračovanie je filmom s množstvom plusov, ktoré potešia, avšak ten pôvodný "drive" to už nemá, napriek tomu je to ale dobrý film. " Money is a bitch that never sleeps! " ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Stone podruhé drze sonduje do centra finančnického blázince, s dramaromancí hozenou do kontextu nekalých bankéřských praktik, návratu Gordona Gekka a nedávné (současné?) ekonomické krize. Nejedná se o kdovíco, ale pro mě to byl rozhodně příjemnější zážitek než jednička, taková svěží dvouhodinová pozornost-vyžadující podívaná. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (27)

  • Jako úvodní záběr scény ve švýcarském Curychu posloužil záběr Klárova z horní části pražské Chotkovy silnice, kde na pozadí je krásně vidět silueta Karlova mostu a Starého města. (Catfood)
  • Michael Douglas se k natáčení připojil 18. září 2009, přesně týden před jeho pětašedesátými narozeninami. První scéna, do které se herec pustil, bylo propuštění Gordona Gekka z vězení. (CrypzzXD)
  • Maľba, ktorú na konci filmu Breton James (Josh Brolin) v záchvate zlosti zničí, je dielo z roku 1823 španielskeho umelca Francisca Goyu a nesie názov "Saturn Devouring His Children" (Saturn Požierajúci Svojho Syna). Originál s ďalšími trinástimi "čiernymi maľbami" je vystavený v Múzeu del Prado, v Madride. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Stoneova divočina

Stoneova divočina

07.03.2010

Oliver Stone se rozhodl bavit. Soudě podle trailerů na Wall Street 2: Peníze nikdy nespí, jde mu to docela od ruky. Jeho následujícím filmem bude podle všeho akční thriller Savages. Adaptace románu… (více)

Reklama

Reklama