Reklama

Reklama

Mulan

  • Čína Hua Mulan (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kočovníci zo severu napadli ľudí z Centrálnych plání a cisár vydáva rozkaz, aby muži nastúpili do zbrane. Mladé dievča, Mulan, osedlá koňa a odchádza za úsvitu z domu, aby bojovala v armáde namiesto svojho chorého otca. Prestrojená za muža bojuje dlhých dvanásť rokov a spoznáva, čo je to priateľstvo, smrť na bojisku i láska. Nové filmové spracovanie tradičnej čínskej legendy o dievčati Mulan, ktoré sa stalo slávnym generálom. (badygorila)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

majo25 

všechny recenze uživatele

Typický čínsky historický velkofilm, v ktorom je tentoraz stredobodom ženská. Príbeh sa drží čínsko-honkonských filmových klišé prvkov, ktoré nedovoľujú vytŕčať z davu a zapamätaľnosti. Ostávajú tak velkolepé bojové scény, ktoré však pôsobia sterilne; na prvý pohľad kvalitné špeciálne efekty, ktoré ale radšej netreba skúmať druhým pohľadom a romantická linka, ktorá je po celý čas trochu otravná a divákovi môže byť v podstate jedno, ako sa hrdinovia zachovajú. Neviem, ale v Číne je bežné, že nevedia podľa tváre či hlasu rozlíšiť muža od ženy? Časť deja na tom stroskotáva. Tých pár kungu-fu scén je celkom dobre zvládnutých, škoda, že ich nebolo viac. ()

pm 

všechny recenze uživatele

"Hua Mulan", film, na který jsem se léta těšila, protože v něm měl hrát Chow Yun-Fat. Nehraje. Ani wuxia akce, kterou jsem z nějakého důvodu čekala, se mi nedostalo. Je to vlastně jen lehce nadprůměrné romantické drama s nijak objevnou hudební složkou, s uhlazenými, ale hezky inscenovanými válečnými scénami, které přesto dávají tušit krutost doby i prostředí. Místy jsem nesměla moc přemýšlet nad logikou některých situací. Ale velmi dobře vím, že tento film vyžaduje velké plátno a že v kině by to byl jiný zážitek. A Zhao Whei je kouzelná. ()

Reklama

Nautila 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se mi to líbilo svým způsobem více, než jiné čínské velkofilmy (Hrdina, Tygr a Drak, Klan létajících dýk). Narozdíl od nich se film netváří tak velkolepě a křečovitě líbivě, je realističtější a, byť je také plný fajn kostýmů a prostředí, není to jeho hlavní samoúčelnou náplní, jako u výše zmíněných snímků. Podruhé se na to sice nekouknu, na to tomu chybí právě ta vizuální líbivost, celkově si z toho ovšem odnáším lepší pocit. Váhám mezi třemi a čtyřmi, na čisté čtyři tomu přecijenom chybí větší zaujetí, ale já budu hodná. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Určitě se z toho dalo vytěžit víc. Už jen samotný námět, že se dívka přidá k armádě, protože její nemocný otec nemůže. Rozhodně se tato verze hodně liší od klasické animované od Disneyho (kterou asi české publikum zná více než kterékoliv jiné zpracování). Zde se režisér zaměřil na epické bitvy, ztrátu přátel ve válce a především na otázku, jestli je nutné, aby lidé mezi sebou neustále bojovali. Já jako divák spíše čekala psychologický rozpor Mulan, její skrývání mezi muži a strach z prozrazení totožnosti. Na to se ale film vůbec nezaměřuje. Ihned po nástupu do armády potká chlapce z vesnice, který ví, že Mulan je dívka, ale nechá si to pro sebe. Následně její totožnost zjistí její nadřízený, do kterého je tajně zamilovaná. Ten si to také nechá pro sebe. Pak se už nějaké prozrazování neřeší (kde se Mulan koupala? kde se převlékala? nikdo nepoznal ženský hlas, který se ani nesnažila měnit? nikdo nepoznal ženské rysy ve tváři? atd.) Film mi svými neustálými bojovými scénami přišel hodně vleklý a nudný (vlastně se asi první hodinu jen bojuje a nic se neděje). Čínský humor zrovna moc nechápu, takže ani po této stránce mě film nezaujal. Možná změním názor, až najdu chuť podívat se na to znovu. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

V neanimovaném zpracování legendy o dívce, která v přestrojení vstoupí do armády, mi vadilo několik věcí. Mulan vlastně nijak nezmění svoji vizáž a během neuvěřitelných dvanácti let její podvod téměř nikdo neodhalí. Dvanáct let je mimochodem docela dlouhé časové období, které se ale na nikom kromě Mulanina otce (bílé vousy) nepodepíše, hm. A co bych lhala, taky mi chyběl dráček Mushu. ()

Galerie (52)

Související novinky

Zhang Ziyi opět ve válce

Zhang Ziyi opět ve válce

07.09.2010

Čínskou legendu o Mulan, jejíž první veršovaný záznam pochází už z 6. století, dobře známe i u nás díky jedné z posledních klasicky animovaných disneyovek. Loni se Mulan vrátila v čínském velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama